20.10.11

Jumala Google Street View'ssä

Iltalööpistön digitaalinen puoli sortuu uskottavat pahaan tiedottumuuden levitykseen. Iltasanomat laittoi eteenpäin monta viikkoa kiertäneen hämmästelyn eräästä valokuvasta.

Mitä ihmettä Google Street View'n kamera on tallentanut Sveitsissä?

Kuva on otettu Sveitsin Quartenissa sijaitsevan järven rantaviivaa myötäilevältä tieltä. Tie ja muu maisema näkyvät kuvassa tarkasti, mutta järven yllä leijuu sumuinen hahmo.

Katunäkymäpalvelun outoa kuvaa on ihmetelty muun muassa IS:n lukijoiden keskuudessa sekä esimerkiksi Gawker.com-sivustolla. Hahmo on jo ehditty tulkita sekä Jumalaksi että roskaksi kameran linssissä.

Toimittajasetää tai -tätiä lienee työsopimuksen kautta kielletty antamasta rationaalista selitystä. Ihmettely johtunee siitä, etteivät ihmettelijät tiedä miten Google Street View'n kamerat taltioivat maisemia. Autojen katoille naulatut kamerajärjestelmät taltiovat matkan aikana yhdestä kohdasta kuvia kaikkiin ilmansuuntiin. Tämän järjestelmän välttämätön heikkous on eri kameroiden kuvien kokoaminen tuohon käänneltävään kuvakulmaan. Iltasanomien levittämässä kuvassa ei ole tehty photoshoppausta (rinkulan lisäksi, muuten et varmaan näkisi kuvassa sitä hahmoa) tai muuta vilunkia, sillä ihmettelyä aiheuttava ilmiö johtuu pelkästään kameroista. Eli johonkin ylimmistä kameroista on tarttunut jokin roska, johon kamera ei tietenkään tarkenna. Vuorenhuiput ja pilvet ovat tarkkoja. Kuvien kokoamisessa tulee pakostakin outoja leikkauksia, kun reunat eivät asetu tarkalleen yhteen. Samaisen tien varrella on nähtävissä mm. kuin miekalla sivallettuja lyhtypylväitä.

Jos matkustat pitkin tuota tietä Google Street View -sivulla, niin voit seurata miten "taivaalla leijuva" hahmo pysyy samalla paikalla useamman kilometrin verran. Joissakin kameran taltioimissa paikoissa "Jumala" on asettunut jopa puiden eteen.Tuolla lisää esimerkkejä Google Street View'n outouksista. Käveleekö jossain oikeasti päätön mies? Kaikki illuusiot eivät ole illuusioita. Ne vain näyttävät sellaisilta.

Seeing is being deceived

3 comments:

RH said...

Siinä on ihan selvästi Herra Jumala Rouva Jumalan kanssa. Jälkimmäinen istuu kutomassa sukkaa Jeesukselle.

Sähis said...

ihan pelottaa oman kommentin psykologiset Rorschachmaiset tulkinnat, mutta: eikö tuo tahra muistuta hääkakkujen päällä olevaa hääparia.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Hikipedia antaa oman tulkintansa kuvassa näkyvästä