1.7.12

Bemer pääsi uutisiin

Ylen Ajankohtainen Ykkönen radio-ohjelma sisälsi lauantaina tietoa Bemerin menosta Suomessa. Olympiakomitean kanssa solmittu sopimus takaa uhreilijoille [sic] ilmaiset Bemer-terapialaitteet. Vastapalveluksena Bemeriä myyvät verkostomarkkinoijat saavat käyttää esitteissään Olympiakomitean kaunista logoa. Näin asiakkaille luodaan mielikuvaa hyvästä tuotteesta, sillä eihän se muuten olisi kelvannut Olympiakomitealle. Eihän?

Onneksi laitteisiin ei ole käytetty veronmaksajien rahoja, joten alkuperäinen tyrmistymiseni on saanut hieman lievitystä.

Kuuntele pätkä Areenan kautta.

21 comments:

MrrKAT said...

"Humbuugia" professorin suulla,
ja taisi olla pariinkin otteeseen..

Anonymous said...

On hyvä, että aiheesta keskustellaan julkisuudessa. Tämä lisää ihmisten tietoisuutta laitteesta. Ehkä moni haluaa kokeillakin sitä. Hyvää on se, että laitetta voi vuokrata, joten ostopäätöstä ei tarvitse tehdä pelkkien keskustelujen tai mainosten pohjalta.

Varsinaista informaatiota ei ohjelmassa juuri saatu esim tutkimuksista. Oli vain puolesta ja vastaan. Tutkimuksia on olemassa ja saatavilla Bemer laitteesta vastaavan mukaan.

Samat asiantuntijat ovat aina mukana, kuin luontaishoitoja käsitellään. Ja heillä ei ole muuta sanottavaa kuin "humpuukia". Se ei kyllä pelkästään vakuuta, joten on nähtävä itse se vaiva, että etsii kaiken mahdollisen tiedon ja luottaa kokemuksiinsa.

Asiantuntijoiden mukaan en varmaan saisi tehdä mitään muuta iseni eteen kuin syödä lääkkeitä. Kaikki on humpuukia ja omiin kokemuksiin ei saa luottaa.Ruokavalioistakin keskustellaan kovasti, jos joku poikkeaa virallisesta linjasta. Mitään hoitoja ei saisi käytää, koska mikään ei toimi. Välillä mietityttää se ahdasmielisyys, miten kaikkeen suhtaudutaan.

Toisaalta ymmärrän erilaisia asiantuntijoita. Jos on olisin lääkäri, niin minulla ei välttämättä olisi rohkeuttaa puolusta asioita, jos tietäisin, että saisin kollegoiden kritiikin ja arvostelun niskaani. Tuntuu, että kaikkia jotka uskaltavat poiketa virallisesta linjasta arvostellaan kovasti.

Kaikki uusi tyrmätään. Niin kävi akupunktiolekin, jota nykyisin käytetään varsin laajasti ja ota pidetään uskottavana hoitomenetelmänä.

JPS said...

Akupunktio, uskottava hoitomenetelmä? Mihin vaivaan?

Anonymous said...

Akupunktio, uskottava hoitomenetelmä? Mihin vaivaan?

Käytetään kipuun ja lihasten rentouttamiseen sekä tuki ja liikuntaelinvaivoihin. Koulutusta ammattilaisille järjestävät esim suomen fysioterapeutit ja lääkärien akupunktioyhdistys. Kela korvaa fysioterapiakäynnin yhteydessä annetun hoidon.

Juha Huuhaa said...

Akupunktio ei suinkaan ole uutena tyrmätty asia. Nykyaikainen lääketiede on siihen verrattu hyvin uusi asia, eikä sitä ole hirveästi tyrmätty. Johtuu ehkä siitä, että siitä on oikeasti ihmisille apua. Niin, paitsi humpuukinmyyjät tyrmäävät, sillä heidän etujensa vastaista on, että ihmiset luottavat tieteeseen.

Anonymous said...

Bemerin teho on todistettu kuvaamalla verisuonia kameroilla. Käsittääseni tämä on kallis menetelmä, eikä vastaavaa ole muut tehneet. Magneettihoitojen teho verenkiertoon on myös todistettu kuvaamalla ihmisiä lämpökameroilla. Niissä näkyy muutos jo muutaman minuutin hoidon jälkeen.
Bemerin video:
http://www.youtube.com/watch?v=cOtEGDlNthg

Juha Huuhaa said...

Samalla tavalla lämpökameralla voidaan "todistaa" lämpimän vesiämpärin vaikutus terveyteen.

Juha Huuhaa said...

Tähän voisi antaa saman kommmentin kuin moneen muuhunkin humpuukkihoitoon. Jos hoito on kerran tehokastta, niin ennen hoidon käyttäänottoa pitäisi laajoin tutkimuksen selvittää, onko sillä mahdollisia haittavaikutuksia.

Nyt laitetta myydään ja käytetään täyttä häkää. Tämä tarkoittaa joko sitä, että laitteen valmistaja ja jälleenmyyjät ovat täysin vastuuttomia eivätkä välitä ihmishengistä. Tai sitten he tietävät, että laite on harmiton ja tehoton eivätkä siksi ole huolissaan.

Anonymous said...

Akupunktio ei todellakaan toimi sillä tavalla kuin sitä humpuukimyyjät markkinoivat ja mihin sen väitetään perustuvan. Akupunktio on täyttä soopaa, mutta neulojen pistely ihoon on ilmeisesti tuottanut jotain tulosta.

Bemerin tapauksessa verisuonten kuvaus ei mitenkään tarkoita vielä sitä, että laitteella olisi jokin huomattava lääketieteellinen vaikutus. Jokin havaittava muutos kehon toiminnassa ei tarkoita sitä, että laitteen toimivuus halutulla tavalla olisi todistettu.

Anonymous said...

Olisipa mielenkiintoinen avata Bemer laite ja matto. Matossahan täytyy olla keloja sisällä noin 50mikroteslan magneettivuontiheyden tuottamiseksi En ainakaan Bemerin sivulta löytänyt montako kelaa sieltä löytyy ja mikä on kelojen induktanssi. Bemerin väittämän monimutkaisen signaalin tuottamiseksi,keloja ohjataan ihan simppelillä perus aaltomuotoja tuottavalla VCO oskillaattorilla joka toimii äänitaajuusalueen alpäässä n 30Hz. Perus jänniteohjattavalla vahvistimella VCA:lla on helppo toteuttaa signaalin amplitudivaihtelut. Siihen lisäksi ohjainprosessori ja oheiskomponentit niin saadaan jo muutaman kympin edestä osia. Teetetään kiinassa, pakataan hienoon koteloon ja myydään viidellä tonnilla typeryksille.

Miksihän Bemer pakkauksessa on mukana suojalasit? Sehän on täysin vaaraton laite.

Anonymous said...

"Miksihän Bemer pakkauksessa on mukana suojalasit?"

Maton lisäksi setissä on lisäosia, muun muassa valohoitolaite. Lisäosien määrä riippuu sitä, kumman pakettivaihtoehdoista valitsee.

"Bemerin tapauksessa verisuonten kuvaus ei mitenkään tarkoita vielä sitä, että laitteella olisi jokin huomattava lääketieteellinen vaikutus"

Mielestäni verisuonten kuvaus tarkoittaa sitä, etä Bemer todella tekee sen mitä se lupaa. Eikö tämä olekin todiste? Bemer ei mielestäni lupaa "huomattavaa lääketieteellistä vaikutusta". Kukaan myyjistä ei ole myöskään sellaista väittänyt, ainakaan minulle. Bemerin sivuilla mainitaan "...terveys sekä yleinen hyvinvointi perustuvat elimistön hyvin toimivaan verenkiertoon. Vain silloin voidaan taata riittävä ravinteiden ja hapen saanti sekä kuona-aineiden kuljetus pois kehosta. Noin 74 % verenkierrosta tapahtuu kaikkein ohuimmissa verisuonissa..." Eli jos 74% verenkierrosta on mikroverenkiertoa, sen toiminnalla on tärkeä merkitys terveydelle. Jos mikroverenkierto toimii toimii huonosti, niin miten esimerkiksi lääkitys ja ravinto saadaan menemään kunnolla perille ja imeytymään solutasolle asti? Esimerkiksi lihaskivut voivat parantua, kun sinne pääsee uutta hapekasta verta tavalla tai toisella.

Bemer menetelmä perustuu siis siihen, että se auttaa elimistöä parantamaan itse itsensä aktivoimalla mikroverenkiertoa. Bemer singnaali ei itsessään paranna, mutta se seurauksena elimistö pystyy parantamaan itse itsensä, kun mikroverenkierto paranee. Jollekin ihmiselle tällä voi olla huomattava vaikutus, toiselle taas ehkä vähempi, riippuen varmasti siitä miten verenkierto on entuudestaan toiminut.

Jos ymmärrät mikroverenkierron merkityksen terveydelle, niin ehkä sinun on helpompi ymmärtää, miksi ihmiset saavat laitteella tuloksia?

Bemerin myyjät ovat kertoneet minulle, että verenkierron vilkastuminen on fakta, että se tapahtuu. Mutta eivät he voi muuta luvata. Minun on itse kokeiltava ja katsottava, miten elimistöni reagoi tähän, kun verenkiertoa aletaan päivittäin aktivoimaan. Ehkä elimistöni paranee jostain, tai sitten ei.

Minusta Bemerin taustalla olevat teoriat kuulostavat järkeenkäyviltä, eikä tyhjiltä lupauksilta.

Anonymous said...

"Olisipa mielenkiintoinen avata Bemer laite ja matto. Matossahan täytyy olla keloja sisällä noin 50mikroteslan magneettivuontiheyden tuottamiseksi"

Bemerin matto on tosi ohut, mutta toisaalta mieto on kentän voimakkuuskin. Magneettisissa laitteissa voi ola sisällä kuparilankaa, kuparilevyjä tai jotain renkaan mallisia osia esimerkiksi. Uskoisin, että Bemer matossa on sisällä jonkinlainen ohut taipuisa verkko, joka kattaa koko maton. Jos siellä täällä olisi jotain laattoja tai osia, niin mieto kenttä häviäisi varmaan osin kokonaan olemasta? En tätä tiedä, mutta uskoisin, että se on verkko.

Anonymous said...

"Teetetään kiinassa, pakataan hienoon koteloon ja myydään viidellä tonnilla typeryksille"

Bemer tehdään Saksassa. Hinta on se Bemerin huonoin puoli. Verkostomarkkinatuotteet ovat yleensä kalliita, vai voiko joku väittää muuta? Moni ottaa kakusta sivunsa, ja tämä nostaa kuluja. Vaikka uskoisin laitteen toimintaperiaatteeseen, niin minun on hankala uskoa, että hinnassa ei olisi ilmaa. Yleensä erikoistavarat ja terveydenhuollon tuotteet maksaa paljon, mutta silti.
Verkostomyynnin maine ei ole kovin hyvä, joten se syö minkä tahansa tuotteen uskottavuutta. Ilmeisesti se on kuitenkin tehokas keino myydä. Bemeriä on myyty hinnasta huolimatta paljon. 500 on mennyt ainakin rikki jo ajat sitten. Nykyistä määrää en edes tiedä. Saatavuus on ainakin hyvä, ja hoidot tulee tehokkaasti ihmisten tietoisuuteen. Jos tuote toimii, niin verkostomyynti ei ole ehkä huono, muuten kuin hintansa puolesta. Myöskin sitä mietii, että jos jokainen voi myydä taustasta riippumatta, niin onko osaamista antaa oikeanlaista infoa?

Anonymous said...

"Samalla tavalla lämpökameralla voidaan "todistaa" lämpimän vesiämpärin vaikutus terveyteen."

Kuvitellaan, että jalat on kylmät. Jos laitat ne lämpimään vesiämpäriin, niin monesti tulos ei kestä vaan jalat on taas kohta kylmän tuntoiset. Hoito ei läpäise elimistöä mitenkään, kun taas Bemer ja muut magneettihoidot läpäisevät kehon. Eli niiden vaikutus ulottuu paljon syvemmälle kudoksiin, ja kehoa lämmittämättä. Kylmät jalat voivat lämmetä nopeasti ja tulos kestää pitkään. Maneettihoitojen vaikutus voi jatkua elimistössä yli vuorokauden. Hoidoissa voidaan käyttää erilaisia aaltomuotoja, joilla on erilaisia vaikutuksia elimistössä riippuen mitä halutaan saada aikaiseksi. Tälläisiä ovat esim kolmio, sini ja nelikanttiaalto. Bemer taisi käyttää pelkästään siniaaltoa. Lisäksi tulevat hertsit, jotka valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Määrätyillä arvoilla voi vähentää esimerkiksi tulehdusta. En tiedä mihin Bemerin 33hz on parhain. Vaikka kuuma vesiämpäri parantaa verenkiertoa, niin Bemerissä ja muissa magneettihoidoissa tapahtuu paljon muutakin ja hoito on kohdennetumpi ja elimistön läpäisevä, eikä perustu lämpöön.

Sähis said...

Kylläpäs täällä puhutaan pehmoisia. Pakko kai muutamaan kommentoida.

Anoille kun en tiedä montako niitä on: Akupunktio ei todellakaan ole toimivaksi osoitettu hoitomuoto. Mitä korkeatasoisempi tutkimus (kriteereinä yleiset koko, sokotus, satunnaistus jne.) sitä paremmin teho tasoittuu lumevaikutuksen tasolle. Se että jokin lääketieteeseen sidotulaitos tarjoaa koulutusta tuohon on valitettavaa ja noloa tuolle laitokselle. Akupuntioivat lääkärit ovat yhtä korkealle arvostettuja kuin homeopaattilääkärit. Jos aihe oikeasti kiinnostaa niin kannattaa kahlata kirjat "Trick or Treatment" tai "Snake Oil Science" joissa vaihtoehtohoitomaailman tutkijat käyvät läpi kaikki merkittävät tutkimukset aiheesta muistaakseni vuoteen 2010 asti.

Millä perusteella vaikkapa ääreisverenkierto kämmenessä vaikuttaisi muualle muutoin kuin todellisessa ongelma tilanteessa?

...Kylmät jalat voivat lämmetä nopeasti ja tulos kestää pitkään. Maneettihoitojen vaikutus voi jatkua elimistössä yli vuorokauden....
Lämpöhoidon vaikutus mielestäsi siis häviää heti lämmön tasaannuttua, mutta magneettisuus ei. Miksi ihmeessä? Mikä sitä magneettisuutta siellä elimistössä säilyttää?

Ihan pehmoisia ovat nuo eri aaltomuodoilla ja taajuuksilla pelleilyt. Koitappa löytää yksikin ihminen joka eroittaa pelkällä tuntemuksellaan onko johdettu sähkö tai sillä tehty magneetti aalto sini vai kolmion muotoista.

Ja jos väitätte että eri taajuuksilla muodostetuilla magneettiaalloilla olisi todellakin erilaisia fysiologisia vaikutuksia, täytyy tuosta olla oikeasti tutkimuksia ennen kuin sitä tarjotaan kenellekään, koska jotkin taajuudet voisivat olla vaarallisia. Taitaa olla kuitenkin turha pelko.

Fyysikko Robert Park suositteli kirjassa magneettihoitojen magneeteille helppoa testia. Laita paperi tai useampi magneetin ja jääkaapin väliin ja tunnet helposti sen voimakkuuden. Bemerillä voisi laittaa vaikka paperia ja mittarin. Ei mene noilla tehoilla syvälle.


Minun on itse kokeiltava ja katsottava, miten elimistöni reagoi tähän, kun verenkiertoa aletaan päivittäin aktivoimaan. Ehkä elimistöni paranee jostain, tai sitten ei.
Tällä et valitettavasti saa yhtään hyödyllistä tietoa aikaiseksi. Olisi parantuminen/huonontuminen voi johtua sadoista muistakin syistä, etkä voi mitenkään erottaa tekijää ilman kontrolleja. Kuitenkin veikkaisin olosi kohentuvan yhden yleisimmnän syyn takia. Arvaatko itse? (vinkki: hinta vaikuttaa siihen)

Anonymous said...

"Miksi ihmeessä? Mikä sitä magneettisuutta siellä elimistössä säilyttää?"

Hoitovaikutus jatkuu, vaikka hoito loppuu. Ajattele vaikka kunnollista hierontaa. Tunnet vaikutuksen pitkään lihaksissa vaikka hoito on tehty. Magneettihoitojen jälkeen voi tuntua tuntienkin päästä pientä nipistelyä ja väreilyä hoidetulla alueella,kipu pysyä pois jne. Kehossa siis tapahtuu edelleen asioita. Näin kävi esimerkiksi kun jaloille otti useita Bemer hoitoja sillä tehokkaamlla vyöllä. Pitkällä hoitosarjalla saatu tulos ei myöskään häviä yhdessä yhdessä yössä. Ei lämpöhoito humpuukia tietenkään ole, mutta verenkierto-ongelmissa magneettihoidot antavat hyvät tulokset, omalla kohdallani selvästi paremmat.

"Ihan pehmoisia ovat nuo eri aaltomuodoilla ja taajuuksilla pelleilyt."

Hoitotulosten saamiseksi tämä on tosi oleellista. Eri taajuuksia tarvitaan eri käyttötarkoituksiin. Siksi kannattaa valita sopivat valmisohjelmat tai tehdä säädöt itse, jos mahdollista. Voimakkaat arvot esimerkiki voivat pahentaa tulehdusta, miedot taas vähentää. Hoitoalueella on myös merkitystä. Aivot tarvitsevat matalia taajuuksia. Esimerkiksi Beta-aallot ovat noin 13-35hz, kun ihminen on normaalissa aktiivisuustilassa. Jos hoitaa päätä liian korkeilla taajuuksilla, on seurauksena on huono olo, koska aivot toimivat matalilla taajuuksilla.En osaa sitä sen tieteellisemmin selvittää, mutta näin se menee. Eri aaltomuotoja ei tarvitse tuntea, niitä käytetään koska vaikutus on hieman erilainen kudoksiin.Taajuudet ovat siksikin tärkeitä, koska keho voi tottua yhteen melko nopeasti ja hoidon teho vähenee, tarvitaan siis sopivasti vaihtelua tehon säilyttämiseksi. Bemer käyttää yhtä taajuutta, en tiedä mitä keinoa ohjelma käyttää estääkseen sopeutumista.

"koska jotkin taajuudet voisivat olla vaarallisia"

Magneettihoidoissa yleensä käytetään taajuuksia alueella 1-100hz, yleensä reilustikin alle sata. Nämä eivät ole vaarallisia.

"Tällä et valitettavasti saa yhtään hyödyllistä tietoa aikaiseksi."

En varmaankaan, mutta mitä muuta maallikolle voi suositella? Voin vain selvittää asioita omissa rajoissani. Joku hoitoihin kunnolla perehtynyt lääkäri voi tarjota laajemmat ja enemmän perustellut tiedot. Tutkimuksiin liittyvät asiat ovat ammattilaisia varten. Muille kiinnostuneille ja käyttäjille riittänee lähinnä käytännön tietämys, jota voi yrittää kartuttaa. Hyvä jos niistä on vähän perillä. Tottakai kiinnostaa paljonko mitäkin menetelmää on tutkittu ja millä tuloksilla. Nimenomaisen Bemer laitteen tutkimuksien määrästä haluaisin enemmän tietoa, mutta en ole sitä vielä selvittänyt. Magneettihoidot sinänsä eivät ole uusi tai tutkimaton juttu.

Sähis said...

S: "Miksi ihmeessä? Mikä sitä magneettisuutta siellä elimistössä säilyttää?"

A: Hoitovaikutus jatkuu, vaikka hoito loppuu. Ajattele vaikka kunnollista hierontaa. Tunnet vaikutuksen pitkään lihaksissa vaikka hoito on tehty. Magneettihoitojen jälkeen voi tuntua tuntienkin päästä pientä nipistelyä ja väreilyä hoidetulla alueella,kipu pysyä pois jne


Et vastannut kysymykseen. Mikä sitä magneettisuutta siellä säilyttäisi. Hieronta eikä lämpöhoito kelpaa vertaukseksi, koska molemmissa on helposti ymmärrettävä mekanismi, miten hoidossa tehty energia voi säilyä kudoksissa ja vaikuttaa hoitoa pitempään. Nipistelyllesi on lumevaikutus paljon ymmärrettävämpi selitys.

S: "Ihan pehmoisia ovat nuo eri aaltomuodoilla ja taajuuksilla pelleilyt."

A: Hoitotulosten saamiseksi tämä on tosi oleellista. Eri taajuuksia tarvitaan eri käyttötarkoituksiin. Siksi kannattaa valita sopivat valmisohjelmat tai tehdä säädöt itse, jos mahdollista. Voimakkaat arvot esimerkiki voivat pahentaa tulehdusta, miedot taas vähentää. Hoitoalueella on myös merkitystä. Aivot tarvitsevat matalia taajuuksia.


Millä perusteella eri taajuudet vaikuttavat eri lailla? Miksi aivojen taajuus vaikuttaa asiaan? Eihän niitä magneetteja kukaan päähän suosittele laittamaan? Ja jos väität että se magneettisuus kulkeutuu veressä päähän niin sitten joudut tarjoamaan selityksen, että miten mikä siellä veressä sitä kuljettaa.

Tämmöiset asiat pitää tutkia, jos tuollaisia väittää. Jos taas Bemer yms. väittävät, että potilaan pitäisi itse yrittää löytää "omat taajuutensa", ollaan joko täysin edesvastuuttomia ("vaarallisten taajuuksien takia") tai puhutaan ihan paskaa ja potilas saa säätää omat lumevaikutuksensa.

Kuka ja missä on osoittanut että alle 100 hz taajuudet ovat vaarattomia, tai edes hyödyllisiä?

Eri aaltomuotoja ei tarvitse tuntea, niitä käytetään koska vaikutus on hieman erilainen kudoksiin.Taajuudet ovat siksikin tärkeitä, koska keho voi tottua yhteen melko nopeasti ja hoidon teho vähenee, tarvitaan siis sopivasti vaihtelua tehon säilyttämiseksi. Bemer käyttää yhtä taajuutta, en tiedä mitä keinoa ohjelma käyttää estääkseen sopeutumista.

Tuo nyt on ihan löperöä. Keho huomaa kohtalaisen lyhyen ajan, ettei hoito toimi ja lumevaikutus alkaa hälvenemään. Siksi säätämällä voi saada vain lumevaikutuksen udelleen käyntiin, muuten tämä tarkoittaisi sitä, että eri taajuudet vaikuttavat samalla tavalla eri vähän fiiliksen mukaan (uskottavuudeltaan kristallihoidon tasoista).

Eri aaltomuodot täytyy joko tuntea tai kokeellisesti näyttää vaikutukset erilaiksi. Muuten puhutaan taas pehmoisia tai valehdellaan tietoisesti.

Sähis said...

"Tällä et valitettavasti saa yhtään hyödyllistä tietoa aikaiseksi."

En varmaankaan, mutta mitä muuta maallikolle voi suositella? Voin vain selvittää asioita omissa rajoissani. Joku hoitoihin kunnolla perehtynyt lääkäri voi tarjota laajemmat ja enemmän perustellut tiedot. Tutkimuksiin liittyvät asiat ovat ammattilaisia varten. Muille kiinnostuneille ja käyttäjille riittänee lähinnä käytännön tietämys, jota voi yrittää kartuttaa.


Maallikko voi lukea tutkimuksia ihan siinä missä lääkärikin. Tutkimuksien peruskriteerien ymmärtäminen ei vaadi paljoa. Yksi populaaritiedekirja aihealueesta riittää jo pitkälle (esim. Goldacren "Bad Science"). Eräs tutkimuksen tärkeistä kriteereistä on se, että sen tulokset on helposti ymmärrettävästi esitetty.

"Musta tuntuu että tämä hoito toimii minulle tai antamani hoito toimii" -käsitys piti euroopassa antiikin kreikan lääketiedettä voimissa yli 2000, ja valtaosa sen hoidoista oli enemmän haitallisia kuin hyödyllisiä. Käytännön tietämyksesi ei siis ole tietoa juuri millään tasolla. Omakohtaisiakin kokeita voi tehdä ottamalla mukaan joitakin simppeleitä kontrolleja.

Maailman vain täytyy pyöriä niin, että jos väität jotain täytyy sinun tarjota sille perusteluita ja todisteita.
Bemerin laitteen toimintaperiaatteen ollessa ihan pöljä ja todisteiden puuttuessa, on vaikea uskoa tuota muuksi kuin kusetukseksi.

Anonymous said...

Sähis lausahti: Akupunktio ei todellakaan ole toimivaksi osoitettu hoitomuoto.

Tässä mahdollisesti ihmiset puhuvat toistensa ohi, koska akupunktiota käytetään TCM lisäksi myös yleisesti synonyyminä neulojen käytölle ylipäätään.

Lääketieteellisellä pistelyllä ei ole mitään tekemistä meridiaanien, energioiden tai tiettyjen pisteiden kanssa, mutta sillä on varsin hyväksi havaittu ja ihan fysiologiaan perustuva teho mm. kivunhoidossa tai fysioterapiassa. Yksi menetelmä muiden joukossa, esimerkkinä vaikkapa ns. trigger pisteiden hoito: lääkäri voi pistää lihakseen puudutusainetta, akupunktioneulan tai painella sitä käsin - valinta on vapaa, tulos on sama.

Kokemusperäistä tietoa lytätessä kannattaa muistaa, että myös lääketiede perustuu yhä pitkälti sitä harjoittavien henkilöiden kokemuksiin toimivista keinoista ja tilastoihin perustuva tieteellinen tutkimus toimii vain ohjenuorana kliinikolle hoitomenetelmää yksittäisen potilaan kohdalla valitessa. Tilasto kun ei kerro mikä on juuri tälle yksilölle paras valinta. Huomatkaa, että ei ole olemassa sellaista hoitomenetelmää joka sopii 100% joka potilaalle joka tilanteessa.

Kannattaa myös muistaa, että lääketieteen piirissä on paljon (valtaosa itse asiassa) menetelmiä, joiden tehoa ei ole varmistettu plasebokontrolloiduilla kaksoissokkotutkimuksilla. Itse asiassa on paljon sellaista, jota ei edes voida varmistaa RCT:llä ilman merkittää eettisten periaatteiden muuttamista.

Terveisin eräs jolla on aiheeseen liittyvä korkeakoulututkinto ja Valviran rekisteröinti.

Sähis said...

"Tässä mahdollisesti ihmiset puhuvat toistensa ohi, koska akupunktiota käytetään TCM lisäksi myös yleisesti synonyyminä neulojen käytölle ylipäätään."

Hieman harmillista siltä osin, että siinä johdetaan suurta yleisöä tahattomasti harhaan. Potilaiden ja heidän läheisten on vaikea pitää erillää TCM akupunktio ja muu pistely, jos niille käyttää samaa nimitystä. Tuskin kukaan väittää, etteikö neulalla saada kehoon pistelemällä todellisia asioita aikaiseksi.

Uskon myös senkin, että lääkäreiden kokemukset vaikuttavat paljon heidän tarjoamiinsa hoitoihin. Tämä myös on hieman harmillista, koska lääkäreiden pakolliseen koulutukseen kuuluu myös ymmärtää tutkimuksien tärkeät periaatteet, eli miksi käytetään kontrolleja, sokotusta, satunnaistamista jne. ettei juuri kokemukset ja niiden subjektiivinen tulkinta pääse johtamaan tutkimuksissa harhaan niin kuin ne todennäköisesti tekevät. Samat harhaanjohtavat mekanismit pätee myös arjen hoitotilanteisiin. Jos nuo pääsevät unohtumaan, lääkäri lakkaa seuraamasta tutkimuksia ja alkaa seurata yhä enemmän kokemuksiaan, on nokka kääntynyt kohti metsää.

Tilastot kertovat kyllä mikä on todennäköisimmin paras valinta juuri tälle yksilölle, toinen vaihtoehto on muistojen värittämä arvaus.

Se, että lääketieteen parissa on valitettavan paljon menetelmiä, joiden tehoa ei ole varmistettu plasebokontrolloiduilla kaksoissokkotutkimuksilla, ei tarkoita yhtään mitään niihin menetelmiin, joihin on pystytty käyttämään parempia tutkimusmenetelmiä. Niitä tutkimusia uskotaan eniten, joissa on paremman menetelmät, ja niihin menetelmiin, joihin ei ole voitu käyttää kunnolla kontrolleja tutkimuksissa eettisin tai muiden syiden takia, on ehkä syytä olla varauksellinen. Luulisi tämän ymmärtämisen olevan edellyksenä korkeakoulututkinnolle.

Anonymous said...

Itse toki vältän käyttämästä akupunktio termiä muusta kuin TCM hoidoista, mutta tämä ei poista sitä tosiasiaa että termiä käytetään yleisesti (kansan, median yms. parissa) synonyyminä neulahoidoille.

Menetelmistä, joita on vaikea tutkia plasebokontrolloidusti: http://en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_medicine#Ethics

Siitä, mitä eroa on tilastoilla ja kliinisellä työllä: http://en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_medicine#Populations.2C_clinical_experience

Lääketieteen harjoittaminen kliinisellä tasolla on usein hyvin erilaista, kuin kovien luonnontieteiden tutkiminen teoriassa.