29.7.12

Hinkuyskärokotteen ongelmista

Maailmalta kuuluu yhä uudelleen huonoja uutisia. Toimittajat kertovat miten hinkuyskä yleistyy jälleen. Tuorein esimerkki tulee Kanadasta. Viime vuonna Edmontonin alueella oli koko vuonna 18 hinkuyskätapausta. Tänä vuonna tapauksia on kesään mennessä ollut 32. Albertan eteläalueilla kuoli yksi vauva. Vauvat ovatkin tärkeä perustelu hinkuyskän rokotuskampanjalle, sillä he ovat liian nuoria rokotettavaksi. Suojaksi täytyy saada laumaimmuniteetti. Se rakoilee pahasti Kanadassa. Joillain alueilla se on vain päälle 60 prosenttia. Toimittaja on armollinen, eikä leimaa erästä uskonnollista yhteisöä. Yhteisö jättää lapsensa rokottamatta. Kuten myös uskonnottomat ihmiset, jos he uskovat rokotteiden olevan haitallisia lapsille.

Rokottamatta jättäminen on yllättävän helppo päätös, jos ei ole koskaan nähnyt minkälainen tauti hinkuyskä voi pahimmillaan olla. Toimittaja ottaakin laumaimmuniteettin tärkeyden hyvin esiin, kuten myös syyllistää rokottamattomuudella muiden lapsia vaarantavat vanhemmat. Myös rokotteita ottaneiden pitäisi muistaa ottaa tehosterokote vanhempana. Harva muistaa ottaa sen.

Mutta asia ei ole enää niin yksinkertaista. Australian hinkuyskätapaukset osoittavat, että hinkuyskä on räjähtämässä käsiin myös alueille, joissa on ollut vahva laumaimmuniteetti. Kun tutkijat ovat selvittäneet sairastuneista otettuja bakteerinäytteitä, niin ilmiö saa selvityksen. Yhä useammasta ihmisestä otettu näyte kertoo, että heidät on sairastuttanut sellainen bakteerikanta, jota ei ole käytetty rokotteen antigeeneissä.

Bordetella pertussis bakteeri ei olekaan pysynyt samanlaisena rokotuskampanjan aikana. Se on kehittynyt. Vanhempien ihmisten kehot ovat osoittautuneet elinkelpoiseksi ympäristöksi bakteerille. Rokotekampanjan seurauksena hinkuyskästä on jäljellä erilaisempi versio. Rokote ei enää tehoa yhtä hyvin. Tarvitaan päivitettyä hinkuyskärokote. Se tulisi tietenkin maksamaan paljon. Joten syytökset rokoteteollisuuden ahneudesta lähtisivät lentoon. Olisihan niissä sisältöä, sillä varmasti rokotteiden valmistajat uskoisivat, että vanhemmat olisivat valmiita maksamaan ihan oikea rahaa rokotteesta, joka pelastaisi heidän lastensa hengen.

Hinkuyskärokotteen heikkenevä teho on myös oudolla tavalla hyvä argumentti rokotevastustajia vastaan. He ovat väittäneet jo monta vuotta, että rokottamisesta ei ollut hyötyä tauteja vastaan taistellessa. Parempi ruokavalio ja pätevä hygienia laittoivat taudit kuriin. Kyllähän ne auttoivat siinä, mutta miksi hinkuyskä sitten tekee paluuta korkeasti koulutetuilla alueille? Varmasti väki muistaa pestä kätenstä ja syödä monipuolisesti.

Rationaalisen ajattelun perusteella ennustan, että hinkuyskätapauksien määrät lähtevät laskuun sitten kun päivitetty rokote saadaan käyttöön.

1 comment:

Sanna said...

Kuinka moni lääkärikään osaa epäillä hinkuyskää, jos se osuu kohdalle? Ei osannut ainakaan meidän työpaikkalääkäri, sanoi vain että ota yskänlääkettä ja mee töihin... mutta kyllä se sitten loppujen lopuksi diagnosoi oikeinkin. Pakkohan sen oli. Sama juttu muinoin erään keuhkotuberkuloosin kanssa. Viikkokaupalla vain 3pv saikkua (kun oli kuumetta) ja yskänlääkettä.