15.7.12

Maailmanlopun maailmanloppuKevyenä kesälukemisena nauttimani Apocalypse The History of The End of Time oli juuri sopivan kokoinen lukupaketti. Esoteerinen druidi John Michael Greer on koonnut noin 200 sivuun popularisoivasti maailmanlopun pitkästä historiasta. Aihe on tietenkin tuttu blogini lukijoille. Kautta aikain on löytynyt saarnaajia, pappeja, astrologeja ja ufo-yhteyshenkilöitä jotka ovat julistaneet maailmanjärjestyksen romahtamisen (tai täysmuutoksen) olevan aivan kulman takana. Kun enkelit ja Jeesus eivät riitä turvatuvat maailmanlopun ennustajat avaruusolentoihin (kuten meedio Blossom Goodchild teki ufo-ilmestymisellä ratsastaessaan vuonna 2008) tai sitten on tämän hetken suosituin maailmanloppuhehkutus, eli 21. joulukuuta 2012 tapahtuva muinaisen kalenterin väännöskäännös temppuiluun perustuva maailmanlopun odotus.

Kaava on ollut aina lähes identtinen; heiveröisellä todistusaineistolla perustellaan mitä erikoisinta uskomusta maailmankaikkeuden olemuksesta. Seuraajia löytyy aina jostakin metafyysisen kiven alta. Mutta mistä tämä peruskaavan perusta on lähtöisin? Vastausta täytyy etsiä zarathustralaisuuden perustajan opetuksista. Nähtävästi ensimmäistä kertaa seuraajille opetettiin, että on olemassa vain yksi ylijumala joka on palvomisen arvoinen ja tämän palvonnan suorittaneet ihmiset palkittaisiin tulevalla paratiisilla. Paitsi jääneet ihmiset olisivat tietenkin hätää kärsimässä. Hyvyyden seuraajat kukistaisivat pahuuden seuraajat miekoin kriittisessä taistelussa. Tästä perusasetelmasta poimittiin olennaisia osia muihin uskontoihin, kun ne saivat vaikutteita levitessään muiden kulttuurien alueille. Näin mm. juutalaisuus muuttui kaupunkivaltion jumaluutta palvovasta uskonnosta koko kosmoksen jumalaa palvovaksi uskonnoksi.

Apocalypse käy läpi juutalais-kristillisiin ideihin perustuvat maailmanlopun odotukset, sekä tietenkin aina suositun antikristuksen metsästyksen. Kyseinen heppuli on tiedetty aina vuosisatojen saatossa olevan kunkin sormella osoittelijan silloinen poliittinen tai uskonnollinen vastustaja. Paavi on ollut ikuinen suosikki antikristukseksi. Tuoreimpia ehdokkaita ovat olleet Hitler, Stalin, Mao, Henry Kissinger (nimestä saadaan numerologian kautta mystisiä lukuja), Mihail Gorbatsov (pedon merkki otsassa), Iranin Ruhollah Khomeini, Saddam Hussein, sekä tietenkin Barack Obama. Aina pieleen mennyt antikristuksen osoittelu ei tietenkään lannista fundamentalistia. Pieleen menneet ennustuksen ovatkin pelin henki. Kun uusin messias tai avaruusalus ei ilmestykkään noutamaan aitoja uskovaisia pois, niin kultin hajoaminen erilaisiin suuntauksiin on täysin odotettavissa. Näin on maailmalle ilmestynyt esim. helluntaiherätyksen eräät opit, varsinkin William Millerin "Suuren Pettymyksen" jälkeen. Samoin Jehovan todistajien panikointi tulevasta Lopusta muuttui erittäin epämääräiseksi vuoden 1975 jälkeen. Useat ufo-kultit ovat menneet samalla tavalla ansaan. Nyt taitavimmat Lopulla peloittelijat välttävät vuosilukujen mainitsemista. Sen sijaan kuulijoille vakuutellaan, että maailmanloppu tulee joskus nykyisen sukupolven aikana.

Alan kirjallisuudella elantonsa tienaava Hal Lindsey on tyypillinen esimerkki siitä miten ei pidä välittää virheistään. 80-luvulla hän kirjoitti The 80's: Countdown to Armageddon kirjan, jossa tiedettiin tempauksen (suom. aidot uskovaiset teleportataan suoraan taivaaseen) tapahtuvan tuon vuosikymmenen aikana. 90-luvulla Lindsey jatkoi varmana Planet Earth - 2000 AD kirjassaan, että tempaus tapahtuisi ennen vuosituhannen vaihtumista. Kuinkas sitten kävikään. Amatöörit erehtyvät antamaan tarkkoja päiväyksiä.

Ja juuri näin on päässyt käymään Maya-kalenterilla peloitteleville pauhaajille.

Terence McKennan ja Jose Arguellesin kehittämä idea 21. joulukuuta 2012 tapahtuvasta mullistuksesta kompastuu monessakin suhteessa. Parivaljakko haki tietoa kalenterista sir Eric Thompsonin kirjoituksista. Toki McKenna haki vahvistusta popsimalla sieniä, eli trippaamalla tuonpuoleiseen. Arguellesilla oli taustallaan New Age-piirien sisäpiiritieto. Oikeana tutkijana Thompson oli alansa merkittävimpiä nimiä aina kuolemaansa asti. Hän julkaisi tietoa siitä miten muinainen kulttuuri oli toiminut ja miten sen kaupunkivaltioita oli johdettu. Tutkijan suureksi harmiksi mayojen kirjoitusta ei osattu vielä tulkita luotettavasti Thompsonin aikana. Hän teki tuota tulkintatyötä, mutta läpimurtoa ei tapahtunut helpolla. Kun hieroglyfien salat vihdoinkin aukenivat (kiitos kuulu venäläiselle Yuri Knorosoville) ja tietoisuus niistä levisi, murenivat Thompsonin ideat tuhkaksi. Hieroglyfien kautta selvisi miten mayat käyttivät kalentereitaan. Saniub se mitä he oikeasti ennustivat niiden perusteella. Otsikoissa kiertävä päiväys 21.12.2012 ei ole sen merkittävämpi kuin useat muut heidän ennustuksistaan. Mayoilla oli valtava määrä ennustuksia tuon päiväyksen jälkeiselle ajalle.

"Mutta!" protestoivat 2012-fanittajat, nuo ennustukset eivät ole merkittäviä, sillä niissä kerrotaan vain joistakin mayojen jumaluuksien tulevista teoista. Mutta aivan samoin tuon 21.12.2012 päiväyksestä tiedetään vain yhden temppelin yhdestä vajavaisesta tekstistä Siinä kerrotaan Bolon Yok'te Ku puujumalan saapuvan. Saapumispaikkaa ei tiedetä, sillä hieroglyfit eivät ole säilyneet täydellisinä. Eikä tuo puujumala edes ole tärkeimpiä mayojen jumalolentoja. Kun maya-kalenterin 13. baktun päättyy joulukuussa, niin se on yhtä relevanttia maailmankaikkeuden kannalta kuin kaikki muutkin mayojen ennustukset. Yhdessä ennustuksessa tehdään selväksi, että lokakuun 23. vuonna 4772 eräs jumalolento juhlistaa vuonna 615 valtaan nousseen Hanab-Pacalin vuosipäivää. Jotkut merkinnät mainitsevat tapahtumista jopa miljoona vuotta tulevaisuuteen.

Mutta kaikki tuo on yhdentekevää aidolle 2012-fanittajalle. Onneksi päiväyksen lähestyessä useimmat ennustajat ymmärtävät muuttaa tulkintaansa ympäripyöreen suuntaan, eli päiväys tarkoittaa vain ihmiskunnan tietoisuuden muutosta, ei globaalia katastrofia. Kuitenkin lööpistö hoitaa tehtävänsä joulukuun lähestyessä, eli saamme lukea yhä uudelleen kuin jotkut odottavat maailmanloppua. Aivan kuten niin monta kertaa aikaisemmin. Siksi on niin surullista seurata sivusta touhun etenemistä.

Greerin Apocalypse on sopivan nopeasti luettu läpi, joten sitä voi suositella tulevaisuutta pelkäävälle ihmiselle. Ehkä hänen hermonsa rauhoittuvat hieman lukemisen jälkeen. Ehkä eivät. Joulukuun jälkeen saamme kuulla seuraavan maailmanlopun olevan aivan lähellä.

Kun seuraavan kerran kuulet miten joku kauhistelee Nibiru-planeetan lähestyvän, tai Jeesuksen saapuvan takaisin, tai joku väittää olevansa messias, tai joku on löytänyt antikristuksen, tai joku varoittaa tulevasta päiväyksestä maailmanloppuna, muista kohauttaa olkapäitäsi ja sanoa: "Sepä kiva." Sitten jatkat elämääsi.
Linkki

No comments: