29.9.08

Kirkko on turvassa

Jäsenkato ei hetkauta kirkon taloutta. Kauppalehdessä (29.9.2008) käydään läpi kirkon tuloksia edelliseltä vuodelta. Kaiken kaikkiaan kirkko on taloudellisesti vakaa. Omaisuus on rahoitettu omin voimin. Velkaa on todella vähän. Osakesalkut ja arvopaperit tuottavat hyvin. Niihin on sidottu peräti 542 miljoonaa. Viime vuonna ylijäämä oli 45 miljoonaa euroa. "Seurakuntien yhteen laskettu tulos kasvoi lähes 50 prosenttia." Ei hassummin. Kassavirrassa vaikutti eniten nousevat osakkeet. Tai ehkä periaate on sama kuin muilla isoilla firmoilla: Väkeä pihalle, jotta kurssit saadaan nousuun. Onhan seurakuntien määrä tipahtanut vuosien aikana.

Näissä luvuissa ei tunnu vain kymmenissä tuhansissa pyörivä jäsenkato. Parhaillaan myllertävä finassikriisi on kirkolle suurempi uhka kuin eroakirkosta.fi. Vasta kymmenkertainen määrä eroajia veisi kirkon tuoton plus miinus nollan kohdalle.

Paras frendi ilmoitti joitain vuosia sitten, ettei hän voi erota kirkosta. Menetyt verorahat kun voisivat riskeerata kauniin kirkkorakennuksen ylläpidon. Enää hänen ei tarvitse huolehtia sellaisesta asiasta.

4 comments:

Anonymous said...

Kirkon varallisuus on paljolti näennäistä: siihen liittyy suuria vastuita.

Ensinnäkin: kirkko vastaa itse omista eläkkeistään. Kirkon osakkeita koskeva varallisuus on lähinnä lakisääteisiä eläkevaroja, eikä se siksi voi käyttää eläkkeiden maksua varten kerättyä omaisuutta muuhun.

Toinen vastuu, joka kirkolla on, koskee hautausmaita: ihmiset maksavat yleensä hautapaikkansa etukäteen. Saamillaan varoilla kirkko sitten hoitaa hautausmaata, sekä kyseistä hautauspaikkaa ja sen seutua esimerkiksi 25, 50 tai 75 vuotta (ajaen mm. nurmikkoa kesäisin, pitäen hiekkakäytävät kunnossa yms. Hautausmaat vievät resursseja: useissa seurakunnista hautausmaalla työskentelevien osuus on jopa kolmasosa seurakunnan työntekijämäärästä kesäisin).

Kolmas syy, miksi kirkko kerää varoja, liittyy mm. juuri mainittuun kirkon tai seurakunnan rakennusten kunnostamiseen: jotta usein jopa miljoonia maksava remontti voidaan tehdä, pitää ensin olla ainakin mielellään merkittävä osa reronttirahoista kasassa. Remontti kun maksetaan heti remonttia tehtäessä, eikä vasta vuosia sen jälkeen, jolloin remontin hyödyt vasta tulevat. Suomessa on useita satoja seurakuntia.

Anonymous said...

Terve, ja kiitos mielenkiintoisesta blogista!

Oletko muuten koskaan törmännyt sellaiseen hardcorehihhulisivuun kuin "Universaali totuus"? Se on aika järkyttävää luettavaa: http://www.laverdaduniversal.org/index2.html. Herää vain kysymys, että onko ihan turvallista antaa tollasen sivun ylläpitäjän kulkea vapaalla jalalla :D

Paholaisen Asianajaja said...

Universaali totuus on tottu paikka. Tosin olen selannut sitä vain pari kertaa. Se sai riittää.

Ja tervetuloa!

alias Edmund said...

Minusta tuo talouteen liittyvä kirkkokritiikki on kuin Lutherin tai jonkin karmeliittaveljistön suusta... Ihan Ok!