24.9.08

Most Haunted ja kulissien taakse vilkaiseminen

Roope Kasvi oli ystävällinen ja antoi linkin opettavaiseen artikkeliin. Koska SubTV näyttää Most Hauntedia varmasti vielä monta vuotta, on paikallaan kertoa miten kyseistä sarjaa tehdään. Derek Acorah on sarjan luotettava meedio, joka rupattelee Sam nimisen henkiolennon kanssa. Sam välittää tietoa tuonpuoleisesta. Luulin ohjelmassa olevan parapsykologi Ciaran O'Keeffen olevan vain mukana vain näytteen vuoksi. Onneksi hänessä asui pieni skeptikko.

Tietenkin Most Haunted-ohjelmaa editoidaan mahdollisimman pelottavaan muotoon. Samalla lattialle jäävät ne filminpätkät joissa ohjelman juontajat itse koskettavat muita ihmisiä ja sitten kysyvät tunsivatko nämä mitään. Jos asianlaita oli näin, niin aave oli varmasti koskettanut heitä. Itse tuottajat ja juontajat väittävät ettei ohjelmassa - tietenkkään - ole näyteltyjä kohtauksia. Kaikki on totta.

Ohjelmassa on kuitenkin oltu jopa väärässä paikassa kuin mitä juontajat väittävät.

Jossain vaiheessa O'Keeffe päätti testata kuinka luotettava meedio Acorah oikeasti on. Hän arveli, että meedio ottaa itse etukäteen selvää kuvattavan talon historiasta. O'Keeffe keksi anagramminimen, jonka eräs avusta mainitsisi Acorahille ennen kuvausten alkamista. Kuin sattumalta henkiolento välitti juuri tämän nimen meediolle. Acorah mainitsi sen ohjelmassa. Nimi oli Kreed Kafer, eli Derek Faker.

Testi toistettiin uudella anagramminimellä. Jälleen kerran henkiolento poimi fiktiivisen hahmon muinaisen talon historiasta. Acorah lausui toisen keksityn nimen, teeskennellen sen kuuluvan oikealla henkilölle. Rik Eedles oli anagrammi: Derek Lies.

O'Keeffe päätteli meedion vain näyttelevän. Hän viimeisteli testauksen vielä pidemmällä tarinalla Craigievar-linnassa. Tarinassa Rikhard Leijonamieli seikkailee noidan kanssa, ja Rikhardin haamu kävelee läpi vaatekaapista. Leijona, noita ja vaatekaappi. Narniafanien olisi pitänyt tajuta mistä on kyse. Meedio toisti tarinan, vaikka Leijonamieli eli 500 vuotta ennen kuin kyseinen linna oli rakennettu.

Derek Acorah sai potkut ohjelmasta. Nyt mukana on siis aito meedio.

Kaikki ne joiden mielestä ohjelmassa olevat pöytien heilutukset ja Ouija-laudalla leikkiminen on pelottovaa, katsokaa nämä videot. Lisäksi ohjelmien tasoa tarkkaileva yhdistys muistuttaa, että Most Haunted on tarkoitettu vain viihdetarkoituksiin, eikä vakavaksi ohjelmaksi.

No comments: