27.2.09

Planeettoja ropisee

Uusi tuntematon planeetta on löytynyt. Se kiertää HD 11506 nimistä tähteä. Erikoista asiassa on sen löytötapa:

Planeettalöytö tehtiin tutkimalla amerikkalaisen tutkimusryhmän vuonna 2007 julkaisemia havaintoja menetelmällä, jota ei aikaisemmin ole eksoplaneettatutkimuksessa juurikaan käytetty. Bayesilaiseen mallivertailuun perustuva menetelmä on alalla yleisesti käytettyjä työkaluja monipuolisempi.

- Tähden omasta aktiivisuudesta aiheutuva kohina on äärimmäisen vaikeaa mallintaa ja tavallisesti sille oletetaankin vain jokin vakioarvo. Käyttämässämme menetelmässä kohina saadaan sovitettua mittauksiin samanaikaisesti mahdollisten kiertolaisten aiheuttaman signaalin kanssa, mikä tekee menetelmästämme merkittävästi muita herkemmän, kertoo Mikko Tuomi.


Suomalaisten täytyy vielä varmistaa löytö. Varmistuksen myötä bayesilainen mallivertailu tulee suositummaksi.

Voit ehkä muistaa, että ainakin yhden kreationistin mielestä meidän ei edes kannata tutkailla taivaalle. Peli on selvä: siellä ei ole toista Maata. Mutta jos jopa turkulaiset onnistuvat löytämään planeettoja, niin...

1 comment:

Anonymous said...

Ovatpas kreationistit suurisuisia..

No tässä on se tutkimus itte aivan vapaasti luettavissa (koko artikkelin saa klikkaamalla PDF):
http://eprintweb.org/S/article/astro-ph/0902.2997

..analysis is conducted using the Markov chain Monte Carlo method and the resulting distributions of orbital parameters are tested by performing direct integration of randomly selected samples with the Bulirsch-Stoer method.

"monte carlo", "randomly".. puhtaan sattuman menetelmiä.. Voi kauheaa, nyt kreationistit ei ainakaan usko tätä.. ;)