4.2.09

Kreationismi kristillisissä kouluissa

Jan Cedercreutz on kristillisen koulun rehtori. Hän antoi jokin aika sitten haastattelun, jossa rupatellaan kreationismista. Luomisoppia annetaan kristillisten koulujen lapsille. Cedercreutz käyttää koulussaan tieteellistä näkökulmaa, eli koulussa puhutaan tieteellisistä faktoista. Myös luomisesta puhuttaessa. Luokassa käsitellään niin evoluutiota ja luomista. Erilaisia teorioita tutkitaan kriittiseltä näkökulmalta. Jos näin ei tehdä, niin ei olla tieteellisiä. "Silloin ollaan uskovia joko evoluution tai uskovia luomiseen," kuten Jan sanoi. Tämä tasapaino taitaa unohtua historian tunneilla, kun vuorossa on holokausti. Ennustan, ettei kristillisissä koulussa päästetä holokaustikieltäjiä ääneen.

"Evoluutioteoriassa todella on paljon isoja aukkoja." Jan toivoo "Rakentavaa kriittistä näkökulmaan keskusteluun." Hei! Minä toivon aivan samaa asiaa.

Opetussuunnitelmat eivät myöskään ole ongelma.

"Kaikkia aiheita ei ehkä käsitellä samalla tavalla." [...] "Jos kirja väittää semmoista mihin ei ole tieteellistä todisteita, niin me puututaan asiaan. Me ei käännetä sivua. Me vaan käsitellään niitä asioita. Ja silloin ne asiat on käsitelty. Täältä koulusta siirryttäessä lukioihin ei tule ongelmaa. Kyllä oppilaat pärjää, ja ovat saaneet sen saman perustan mitä tavallisesti koulussa, mutta ehkä eri näkökulmalta."


- Jan Cedercreutz

Voi jukra. Haluaisin tietää mitkä asiat koulukirjoissa vaativat "asioihin puuttumista." Lähetän ystävällisen emailin rehtorille ja tiedustelen asiaa.

6 comments:

Anonymous said...

Just uunituore uutinen holocaustin kieltäjä-piispasta:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7869995.stm
"The Vatican has ordered an ultra-traditionalist bishop to publicly recant his views denying the Holocaust."

Nyt ei voi sanoa, "ettei kukaan vakavasti otettava kiellä..".

Ruotsin tv:n haastattelussa oli kieltänyt kaasukammioiden olemassaolon, ja että vain 300 000juutalaista menehtyi natsien keskitysleireillä..

Jonkun muuntapauksen takia oli ehtoollisyhteyskiellossa, ja paavi pois tämän "pannan" ilm. tietämättä että oli sanonut tommoisia. Tästä nousi myrsky, paavin moka.

En tiedä kumpi pahempi, olla"ei holocaust" vai kirkollisesti pakottaa ajattelmaan mielipide ei-"ei Holocaust" vähän kuin erään Galilein 400 v sitten..?

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Kyllähän toi suur-Helsingin kristillisen koulun rehtori myöntää hämmästyttävän rehellisesti, että oppilaat hämmentyy kun menevät lukioon tavallisten nuorten keskuuteen, jossa ei ole "käsitelty" ja suodatettu kristillisesti tieteen näkemyksiä.

Vatikaanin tapaus paljasti, että entisen hitlerjugendin vapaaehtoinen jäsen, paavi, ei todellisuudessa paljoa laita pahakseen pikku fasismiempatioista.

Paitsi jos media ja pääministerit hyökkäävät kimppuun.

Damage control.
Silti sallii äärioikeistolaisten ryhmittymien kasvun nyt katolisessa kirkossa.

-JTW said...

Jos kreationismin opetus kielletään, sitten tarvitsee siirtyä ID:n opettamiseen. Nehän on kaksi aivan eri asiaa, eikö?

Jotenkin vaikea uskoa että tätä (kreationismi, ID) käsitellääm Suomessa. Pieni mieleni haluaisi uskoa että tämä anti-darwinismi olisi vain USA:n uskovaisten "tyhmyyttä".

Toki taitaa mittasuhteet olla erilaiset, mutta kuitenkin. Itseni on vaikea käsittää miten joku voi olla pitämättä evoluutiota tieteellisesti todistettuna faktana.

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Kysymys Jumala-keskeisessä maailmankuvassa onkin ennen muuta merkityksettömyyden tunteen pelosta. Tyhjyyden torjunnasta.

Kaikkien ilmiöiden inhimillistämisestä ihmiskeskeiseksi - siksi juuri maakeskeinen planeettasysteemi oli niin "jumalallista" kirkolle.

Jumalalla merkitty todellisuus merkitsee uskonnolliselle ihmiselle "mielekästä" todellisuutta. Evoluutio on mieletön ja kauhistuttava kaaos ilman auktoriteettia. Vain isähahamo voi antaa arvon ja mielekkyyden tappajavalaillekin.

Kaikella olevalla täytyy olla tällöin tarkoitus, kaikella tapahtuvalla päämäärä, tehtävä.

Mikään ei saa olla sattumaa ihmiselle, joka tukeutuu fundamentalistiseen maailmankuvaan. Elämä on kasvatuslaitos, jossa kärsimyskin jalostaa. Kaikelle luodaan turvallinen ja kognitiivinen merkitys, jopa holokaustille ja kasantanssille.

Fundamentalisti pelkää hylkäämistä ja "epäpuhtautta", kelpaamattomuutta ryhmälle. Ryhmän alkeellisin sidos on samankaltaisuus niin uskomuksissa kuin arvoissa. Ryhmän arvovalta on ollut sitä suurempi, mitä kattavammat selitykset maailman ilmiöille ryhmä antaa.

Kun luodaan kaikkein puhtain ja moraalisin Olento, luodaan merkityksellistävä keskipiste. Mielekkyyden universumi. Olento, joka tietysi on meidän ryhmämme puolella ja joka auttaa oikeiden rituaalien kautta.

Maailman luominen on analoginen ryhmän järjestyksen luomiselle ja ryhmäkurille.

Paratiisista pois ajaminen on metafora ryhmän lämmöstä, merkityksenannosta, selkeydestä ja ehdottomuudesta karkoittamista.

Tiukat arvot ja kaikenkattavat uskomukset muodostavat homogeenisen ryhmäideaalin ja voi sitä yksilöä, joka ei tahdo noudattaa ryhmän tahtoa. Kun maailmankaikkeudessakin uskotaan olevan tiukka järjestys ja määritelty tarkoitus, on yksilön mukauduttava ryhmänkin uskomuksiin, jotta hänellä olisi merkitystä ryhmän merkitystodellisuudessa.

Fundamentalistinen moralismi ja arvofiksaatio on pohjimmiltaan yksinkertaisesti sosiologinen ilmiö, silloin kun ryhmä muodostetaan hyvin patriarkaalisen ja hierarkisen perhe/suku konstruoinnin kautta. Vain ryhmän hyväksymä tieto on oikeaa tietoa ja perinteen kunnioittamista.

Perinne on jatkuvan ryhmän identiteetti.

Suomalaiset ovat aika uskonnollista kansaa, lähelle jenkkien tasoa neuroottisessa uskontokulttuuriin tukeutumisessa. Kirkkoon täytyy hyvän kansalaisen kuulua, vaikka ei uskoisikaan kirkon opetuksia. Sota-aikanahan propagandaministeriömme työntekijöistä 60% oli teologeja. Valtiolla ei ole ollut todellisuudenhallintaa ilman kirkkoa.

Anonymous said...

MrrKAT:
Nyt ei voi sanoa, "ettei kukaan vakavasti otettava kiellä..".

Kyllä voi silti niin kai sanoa. Piispa Williamsonia (jonka vihkimys on itse hankittu, ei siis katolisen kirkon antama) ei kovin moni erityisen vakavasti ota.

Jatkossa hänellä on lupa osallistua katolisen kirkon ehtoolliselle, mutta katolisen kirkon piispa hän ei ole jatkossakaan.

Kaiken lisäksi hänen oma esipaimenensa kielsi tammikuussa häneltä puhumisen ja opettamisen holokaustiaiheesta jatkossa, joten hänkään ei jatkossa enää ainakaan julkisesti holokaustia kieltäne, kun ei aiheesta saa enää opettaa.

Anonymous said...

Vai meinaat ottaa ja selvittää asioita. Olehan sitten yhteydessä ylemmällekin tasolle ja katso kykenetkö saamaan aikaan muutosta.