10.8.09

Israel tarkkana siitä ketkä pääsevät naimisiin

Israelin valtio on antanut juutalaisten avioliittojen hyväksymisen rabbien tehtäväksi. Kaikkien sekulaarien juutalaisten harmiksi nämä rabbit ovat ortodoksijuutalaisia. Arabeilla ja kristityillä on omat avioliitto-oikeudet, joihin rabbit eivät voi vaikuttaa. Siviiliavioliittoja ei tunneta rabbien keskuudessa, mutta Israelin ulkopuolella solmitut siviiliavioliitot saavat laillisen aseman. Eli kaikkien uskonnottomien juutalaisten täytyy käydä lomamatkalla avioliittoa varten. Ei sinällään harmillista. Kuherruskuukausi sisältyy avioliittoseremoniaan. Mikäs siinä. Vuonna 2000 tällaiseen ratkaisuun päätyi joka kymmenes aviopari. Määrä on lisääntynyt, sillä tuoreimpien tietojen mukaan joka viides aviopari käy avioitumassa ulkomailla. Uskonnottomat ihmiset lisääntyvät myös Israelissa.

Ongelmia ilmenee, kun tiukan linjan ortodoksit päättävät ketkä ovat tarpeeksi juutalaisia avioliittoa varten.


Nico Tarosyan and Olga Samosvatov chose to tie the knot in a special ceremony on Tuesday -- watched by family, friends and curious passers-by -- after Orthodox rabbis had denied them the right to wed.

The rabbinate says that Mr Tarosyan cannot prove he is Jewish according to its strict standards and therefore should not marry Ms Samosvatov, who is considered a proper Jew.

Mr Tarosyan, aged 34, who moved to Israel from Moscow in 1995, called his treatment by the rabbis “humiliating”.

“In Russia we were hated because we were Jews and here in Israel we are discriminated against as Russians,” he said.


Rabbit vahtivat kansan uskonnollista ja etnistä puhtautta. Vahtiminen on helppoa niin kauan kun heillä on laillinen valta päättää ihmisten oikeuksista. Syntymät, avioliitot, avioerot ja kuolemat prosessoidaan rabbien kautta. Toki Israelissa asuva juutalainen voi saada oikeuksiaan takaisin. Kunhan todistaa, että hänen äiti tai isoäiti oli juutalainen. Ja mies on suorittanut sen esinahkatipin Jumalalle. Asia tutkitaan läpikotaisin.

Rohkeat poliitikot ovat laatineet lakiehdotuksia uskonnottomien juutalaisten avioliittojen puolesta. Ne on kumottu kerta toisensa jälkeen, mutta tänä vuonna voi tapahtua läpimurto. Tietyt ehdot täyttävät avioparit voisivat päästä naimisiin Israelissa. Kummankin täytyisi olla uskonnottomia. Ja tietenkin eri sukupuolta. Rabbit voivat hyväksyä uuden lain, sillä se jättää voimaan uskonnottomia syrjivät eristeet. Uskonnottomat juutalaiset eristetään "aidoista" juutalaisista.

1 comment:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

"Toki Israelissa asuva juutalainen voi saada oikeuksiaan takaisin. Kunhan todistaa, että hänen äiti tai isoäiti oli juutalainen."

Kuulostaa Godwinin lailta, mutta en muistakaan, missä olikaan sellainen samantapainen luokittelu. Mutta tietysti kun valitun kansan edustaja tekee sitä, sen on oltava ihailtavaa.

"Israel ei ole koskaan väärässä" on minulle uskonnollinen ihminen vahvalla vakaumuksella sanonut.