31.8.09

Skientologit pulassa Ranskassa, osa 2

Guardian-lehdessä Angelique Chrisafis käsittelee Ranskan skientologeja. Kesällä maassa aloitettiin merkittävä oikeudenkäynti skientologiajärjestöä vastaan. Oikeudenkäynti on nostanut toimittajien mielenkiinnon. Kulttin tekemisiä toistellaan lehdissä ja kirjoissa.

Vuoden 2006 joulukuussa Gloria Lopez viimeisteli asuntonsa siivoamisen. Sitten tämä 47-vuotias sihteeri käveli ulos ja astui junaraiteille. Nainen seisoi kädet levitettynä ja hymyili, kun juna ei kerinnyt pysähtymään ajoissa.

Lopezin lapset kävivät läpi perintöä. Asuntoon oli jäänyt hyllyittäin skientologiakirjoja ja -videoita. Ja tietenkin myös E-mittari. Lapset etsivät itsemurhaviestiä. Sellaista ei löytynyt. Sen sijaan he löysivät laatikon joka oli täynnä Lopezin kirjoittamia rangaistuspapereita. Ne ovat osa skientologien kurinpitoa. Lopez oli joutunut kirjoittamaan kaikki tekemänsä rikkeet. Kaikki. Jopa kahden minuutin myöhästyminen ruokatauolta internetin käytön takia. Lopez oli kirjoittanut, että hän oli suuresti velkaa skientologiajärjestölle. Se oli suuri rike. Kultti oli ottanut naisen asteittain syövereihinsä.

Lopez oli aina kiinnostunut vaihtoehtolääketieteestä ja esoteerisistä ideoista, kuten lapset kuvailivat häntä. Avioeron jälkeen hän etsi uutta suunta elämälle. Se löytyi ystävällisten skientologien kautta. Lopez muutti Pariisiin ollakseen lähempänä skientologiajärjestön tiloja. Skientologia tarjosi hänelle illuusion elämän parantamisesta. Naisesta tulisi vahvempi. Hän auttaisi maailman parantamisessa. Suuria lupauksia. Joista Lopez maksoi kymmenen vuoden aikana yhteensä n. 200 000 - 250 000 euroa. Kaikki kurssit ja kirjat maksettiin pienellä sihteerin palkalla. Skientologit olivat neuvoneet, että Espanjassa oleva perintötalo kannattaisi myydä pois. Myyntituloilla voisi edistää omaa kehitystä.

Ranskassa käytävässä oikeudenkäynnissä ratkaistaan skientologian tulevaisuus kyseisessä maassa. Kuuden johtotason skientologin lisäksi syytettynä organisoidusta petoksesta on koko järjestö. Tuomari voi määrätä suljettavaksi Celebrity Centerin ja skientologien kirjakaupan Pariisissa. Päätös tehdään lokakuun lopulla.

Sitä odotellassa voi pohtia Aude-Claire Maltonin tarinaa. Hän nosti syytteen skientologiajärjestöä vastaan Pariisissa. Huonosti päättynyt suhde masensi naista, joten hän etsi apua. Metron uloskäynnin kohdalla vastaan tuli joukko skientologeja. Pikakelaus tuttujen vaiheiden läpi: Malton maksoi kursseja niin paljon, että hänen säästötilit menivät tyhjiksi, eläkesäästöt tyhjennettiin, ja pankista otettiin ylimääräistä lainaa.

Jäsenten lypsäminen rahoista on yleinen käytäntö skientologiajärjestössä. Suurempaa kiinnostusta osoittavat alokkaat otetaan avosylin vastaan. Samalla kulisseissa laaditaan suunnitelmat siitä miten heidän taloudelliset resurssit saadaan siirettyä järjestölle. Juuri näin tehtiin pianisti ja opettaja Alain Stoffenille. Hän kirjoitti kirjan kokemuksistaan. Stoffen lähti vapaaehtoisesti mukaan skientologien itseparannuskursseille. Hän oli saanut inspiraation jazzmuusikko Chick Corealta, joka on skientologi. Ensimmäiset kurssit poistivatkin Stoffenin ujouden yleisön edessä. Hänen esityksensä paranivat. Tulokset olivat havaittavissa ja selkeitä. Siksi Stoffen halusi lisää.

He says it's wrong to assume people who join Scientology are "weak". "The people who sign up have a healthy approach, they want to go forward in life, achieve their projects and ambitions." At the Celebrity Centre, he felt he was surrounded by an elite membership from the worlds of art and business. But Stoffen became tortured by his struggle to progress to higher levels of "clarity" and the constant scraping for money to pay for courses. "You would do everything to pay that sum, it was a question of life and death for us, spiritual life or death," he says.


15 vuoden aikana Stoffen ei huomannut varovaista aivopesua. Miehestä tehtiin riippuvainen skientologien läheisyydestä. Sen lopputuloksena hän sijoitti 45 000 euroa kursseihin. Summa on vielä pieni. "Muut kuluttivat yli 300 000 euroa," Stoffen sanoo.

Stoffen avioitui skientologin kanssa ja he saivat lapsia. Avioero oli kivulias prosessi, jonka aikana paljastui, että skientologit "valvoivat" avioeroa. Samalla Stoffen löysi hänestä pidetyn dokumentin. 150 sivua henkilökohtaisia asioita, avioerosta, lapsen huoltajuudesta ja muista asioista. Joihin lukeutuivat suunnitelmat miehen rahojen saamisesta. Stoffen sanoo oksentaneensa koko yön luettuaan dokumentin läpi.

Useat syytteet kasautuvat skientologiajärjestöä vastaan. Miten he vastaavat?

Agnès Bron skientologiajärjestön PR-osastolta sanoo, että nämä väärät ja perusteettomat syytökset skientologiaa vastaan tulevat apostaateilta, jotka ovat jättäneet uskonsa. Siksi heidän syytöksiin täytyy suhtautua varauksella.

Bron sanoo myös, että Stoffenin tarinoiden takia media on toistanut "täysin vääristynyttä kuvaa skientologiasta." Stoffenin löytämä dokumentti ei ole ollenkaan salainen, vaan saatavilla pyydettäessä. PR-henkilön mielestä Stoffenin tapaus, Pariisin petossyytteet, Lopezin alustava tutkinta ja muut valitukset ovat osa "syrjinnän ilmapiiriä" ja "järjestäytynyttä kampanjaa" skientologiaa vastaan. Taustalla ovat "ääri- ja uskonnonvastaiset ryhmät." Skientologiaa vainotaan koska se on uusi uskonto.

Tai ehkä Ranska haluaa, että lakeja noudatetaan. Uskonto kun ei saisi olla vapaudu vankilasta-kortti.

No comments: