11.8.09

Se hellempi Taliban

Afganistanin väkivaltaisuudet eivät ota laantuakseen. Sotilaat ja siviilit ovat joutuneet hengenvaarallisiin tilanteisiin. Fundamentalistiset talibanit ovat tietoisia kurjuudesta. Talibanit tunnetaan tunteettomina raakalaisina, jotka teloittavat viattomia ihmisiä. Taliban tarvitsee uuden pehmeämmän PR-kampanjan saadakseen afganistanilaiset puolelleen. Heidän komentaja Mullah Mohammad Omar on kirjoittanut uudet eettiset säännöt. Sääntöjen mukaan talibantaistelija ei saisi värvätä lapsia eikä kaapata viattomia sivullisia. Pommeja saa käyttää vain hallituksen työntekijöitä ja sotilaita vastaan. Itsemurhapommittajien täytyy käydä läpi tarkka koulutus, jotta pommilla tapetaan vain tärkeitä ihmisiä. Varsinkin paikallisia uhreja täytyy välttää.

Humaani lähestymistapa otetaan käyttöön myös yleisellä tasolla. Tupakointi on kiellettyä. Kaapattuja autoja ei saa käyttää huviajeluihin. Vankeja ei saa enää viipaloida, eli nenät, korvat ja muut osat jätetään rauhaan.

Uusi uljaampi tapa taistella jää kuitenkin pimentoon. Enemmistö afganistanilaisista miehistä ei osaa lukea. Taistelijat tottelevat paikallisia päälliköitä. Mullah Mohammad Omaria ei tunneta hänen lähipiirin ulkopuolella.

Opaskirja on kaunis ajatus, mutta ei vaikuta Afganistanin tilanteeseen. Lapset jatkavat itsemurhaiskujen tekemistä ja tienvarsipommien asentelua.

1 comment:

Sakarias said...

Tässähän olisi sinulle oiva uusi kilpailuidea: suunnittele mainosjuliste uudelle hellemmälle Talibanille.