28.3.10

Ei messias (vaan todella tuhma poika)

Kävin katsomassa Not the messiah (he's a very naughty boy) Finnkinon teatterissa. Kerrassaan mainio kulttuurielämys. Siinä kerrataan Life of Brian-elokuvan perussanoma kunnon orkesterin avustuksella. Ja kolmen lampaan. Alkuperäinen esitys oli Royal Albert Hallissa Lontoossa.Nautin kokemusta täysin rinnoin. Sen rohkaisemana Brianin elämä tuli katsottua kuudennen kerran.
Mutta sanomassa on uskonnollisia hetkiä ja Raamatusta lainattuja vivahteita yhdistettynä huumoriin. Sehän on jumalanpilkkaa! Vieläpä pääsiäisen lähestyessä! Siksi Not the Messiah on herättänyt loukkaantumiseksi kuvailtuja tunteita. Brittiläinen Classic FM radiokanava lopetti Not the Messiah-mainosten esittämisen. Siihen reagoitiin Christian Voice-sivulla välittömästi:

Leading classical music radio station, Classic FM, have dropped all their promotion of Eric Idle's 'Not the Messiah', in response to a deluge of complaints from Christian listeners.

It took a couple of hours this morning for Classic FM executives to realise they had made a terrible mistake in promoting it.

Faced with hundreds of distraught emails sent over the weekend, and bombarded with so many telephone calls they stopped taking them, managing director Darren Henley ditched 'Not the Messiah' quicker than you can say 'Whose bright idea was that?'
Mitä? Kunnon kristityt protestoivat musikaalin esittämistä? Ja kanavapäälikkö otti valitukset vakavasti? Mikä on niin vaarallista Not the Messiah-esityksessä?

But listeners were not amused to find their radio station promoting a militant atheist production insulting Jesus Christ and doing violence to Handel's Hallelujah Chorus in the run-up to Easter. By 10am on Monday morning the competition was over and all reference to 'Not the Messiah', including images from the show, had been removed from the website..


Esityksessä pilkataan Jeesus Kristusta. Sillä edistetään militanttia ateismia.

It is worth taking a look at the LIBRETTO: The show opens with the words: 'The Book of Brian'. It then mocks the Biblical apocalypse, which it calls 'Apocalypso', blasphemes the Christian doctrines of the awesomeness of God and depravity of man, refers to 'The Evangelist Monty' - and we are still only on page 3 of a 22-page libretto. Instead of the shepherds glorifying God, they ask 'is it AD yet?' and sing about how much they love sheep. Take a look, and see if all you hold dear isn't being dragged through the mud, vilified and ridiculed.Christian Voice
n johtaja Stephen Green totesi, että Eric Idle on ateisti. Kuten olemme oppineet, pelkkä ateistin olemassa olo riittää fundamentalistin loukkaamiseen. Green lopettaa ylistämällä Herraa siitä, että radiokanava lopetti mainostamisen.

'We give all the praise to God for the change of heart at Classic FM and we hope and pray they will be more discerning in future.'


Jumala liikkuu mysteerisillä tavoilla. Ateistit tietenkin raivostuivat radiokanavan teosta. He ottivat yhteyttä Classic FM:ään. Pian kanavan johtaja Derren Henley ilmoitti mitä oli oikeasti tapahtunut. Mainoksia ei enää esitetty, sillä kanavan kilpailu oli jo päättynyt. Eikä Classic FM koskaan aikonut edes esittää Not the Messiah-esitystä.

Joten Christian Voicen ylistys meni väärään osoitteeseen.

Tosin fundamenlistien puolustukseksi täytyy todeta, että Eric Idle on ilmoittanut melko suoraan mitä mieltä hän on loukkaantuneista ihmisistä. Nimimerkki zachiscool11 laittoi kommentin Not the Messiah-mainokseen.

i got sick watching this. he is not the messiah. the only messiah is jesus christ this is blasphemy


Johon Eric Idle vastaa:

"It's odd isn't it? People still after - what, thirty years - still don't understand that Jesus Christ is in that movie twice, in his own guise. And he still insists on making it Brian. But when you're stupid there's nothing that can be done. Well, those are exactly the sort of people we wish to upset. Thank you. Well done. Job well done."


- Eric Idle.

Ihmisillä on oikeus loukkaantua. Aivan kuten toisilla ihmisillä on oikeus osoittaa sormella ja nauraa heille.

Kiitos vinkistä Jaakko Walleniukselle.

12 comments:

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Finnkino innostui täydestä katsomosta ja järjestää uusintsaesityksen.
12.4. Parasta uskontokasvatusta mitä löytyy.

http://www.finnkino.fi/news/2/814/

On kyllä tosi kepeän herkkä oratorio.

Ja mikä äänentoisto. Samalla shokkihoitoa klassisen musiikin inhoajille.

Paholaisen Asianajaja said...

Ylistäkää Finnkinoa! Kannattaa tilata lipun kun vielä kerkiää.

Paholaisen Asianajaja said...

Varoitus: esityksessä harrastetaan seksiä lavalla. Tai oikeastaan oopperaseksiä.

Jussi M. said...

Me katsottiin Brianin elämä ja Ruusun nimi yläasteen uskonnontunneilla. Kuvasivat opettajan mukaan hyvin ajan kuvaa.

Paholaisen Asianajaja said...

Ainakin "Oh God You Are So Big"-laulu on erittäin herkkä ja sopiva ylistyslaulu. En ymmärrä miten se voitaisiin tulkita jumalanpilkaksi.

Helena said...

Brianin elämää en ole koskaan jaksanut katsoa, vaikka Monty Python -fani olenkin. Ideana kuitenkin loistava. :-)

Olen tätä blogia joskus lueskellut ja halusin kysyä, että miten sinusta tuli skeptikko ja ateisti. Olen itsekin skeptinen, mutta samalla jonkin sortin spiritualisti (en missään nimessä uskovainen, vaikka uskovaisesta perheestä olenkin) ja yritän pysyä avoimena kaikelle tutkijan asenteella. Olen siis tavallaan agnostikko, vaikka vältänkin kaikkia luokitteluja.

Lisäksi halusin kysyä, että oletko mielestäsi objektiivinen, kun pyrit kieltämään kaiken, jota ei nykytieteen keinoin pystytä mittaamaan. Itse olen tutkijana kokenut tieteen keinot melko rajallisiksi, vaikkakin kvanttifysiikka alkaa jo rikkoa rajoja (tosin en siitä juuri mitään ymmärrä, olen itse biologi).

Minusta olisi mielenkiintoista osallistua kanssasi meediotilaisuuteen ja kuulla sinun selityksesi, koska itse en ainakaan löytänyt mitään muuta selitystä kuin todelliset meedion kyvyt. "Coldreading" ei mitenkään voinut tulla kysymykseen. Pennasen TV-sarja olisi tietysti voinut olla huijausta, mutta meediotilaisuudessa olisi ollut äärettömän vaikea huijata.

Jussi M. said...

Radioaktiivisen ateistin purema?

Sylvian jouluhaamu said...

Helena sanoi: "itse en ainakaan löytänyt mitään muuta selitystä kuin todelliset meedion kyvyt. "Coldreading" ei mitenkään voinut tulla kysymykseen."

Olisi kiinnostavaa tietää, miksi mielestäsi ns. 'cold reading' ei ole pätevä selitys. Eihän se tietenkään todista että meedio olisi huijari, mutta oikea kysymys onkin, ovatko oikeaan osuneet ennustukset vain onnekkaita arvauksia, vai henkimaailmasta saatuja viestejä. Eihän taikatemputkaan ole todiste paranormaalin ilmiön olemassaolosta ja ainakin kuvittelisin että suurin osa ihmisistä ei niitä oikeaksi taikuudeksi luulekaan.

Anonymous said...

Spiritualistinen ateisti. Skeptinen spiritualisti. Nelikulmainen ympyrä.

Anonymous said...

Spiritualistinen skeptikko. Mystikkoateisti. Nelikulmainen ympyrä.

Skiriki said...

Aikoinaan lukiossani olleen uskonnon (ja filosofian ja psykologian) opettajan (joka oli myös papin vaimo) suosikkielokuvia olivat juuri Life of Brian ja Meaning of Life. Minulla oli Meaning of Life telkusta nauhoitettuna videolle, joten lupauduin sen hänelle kopioimaan, kun häneltä se puuttui kokoelmasta. Kertoi, että joka kerta kun "Every Sperm Is Sacred" tulee ruudulle, hän laulaa antaumuksella mukana.

Ko. opettaja oli koko kouluhistoriani paras opettaja, ikuisella kärsivällisyydellä ja jämptiydellä siunattu; hän aina korosti oman ajattelemisen tärkeyttä ja käski haastaa oppikirjojen (ja muidenkin kirjojen ja ihmisten) väittämiä. Meillä käytettiinkin punakynää aina vähän väliä sekä uskonnon että psykologian kirjoihin...

"Katsokaapas tarkemmin sitä kuvaa siinä intialaisen hedelmällisyyskultin kappaleessa. Mikäs tässä on pielessä?"

Luokka katsoo, kaikki yrittävät hoksata mikä on pielessä, siinä on ihminen sariin pukeutuneenan sellaisen uskomattoman ison... munamaisen objektin ääressä antamassa kukkalahjaa. Kuvateksti: nainen palvoo hedelmällisyyskultin pyhää esinettä.

"Mikä nainen tuota muka palvoo? Mieshän se on! Parta ja kaikki! Kyllä nyt on taas kirjan tekijät lipsahtaneet kangistuneisiin kaavoihinsa."

Ja ei perhana, tottahan se oli! Ja siitä eteenpäin porukka alkoi metsästää tyhmiä juttuja oppikirjoissa. Oma bravuurini tuli psykologian kirjassa, jossa kehdattiin väittää, että delfiinit eivät ole kehittyneet yhtä paljon kuin ihmiset, koska "vedenalaisessa maailmassa on vähän aistiärsykkeitä". WTF? Punakynä suhisi luokassa jälleen.

Anyway: mitä tulee kohtaan "uskovainen/spiritualistinen ateisti" niin tämähän on mahdollista. Ateismi tarkoittaa jumaluususkon puuttumista; a + teismi. Maailmassa on uskontoja, joista puuttuu jumalat kokonaan, mutta uskontoja ne vain siitä huolimatta ovat, joskin enemmän filosofiatasolla.

Itse satun olemaan juuri tässä lokosessa samalla tapaa: en usko jumaliin, taivaisiin tai helvetteihin. Mutta spiritualistinen (ei spiritistinen) osuus on mukana. En tuputa ajatuksiani muille; se, mikä sopii minulle, ei välttämättä ole muille käypäistä. Ja loppupelissä ainoa asia, millä on merkitystä, on se, mitä me teemme kun elämme ja kuinka hyvin kohtelemme toisiamme eläessämme. Olisi mukava ajatella, että sen jälkeen kun ei enää täällä ole, on jättänyt maailman edes karvan verran paremmaksi kuin siihen tullessa tai ei ainakaan tehnyt sitä huonommaksi.

Ja kuten uskonnonopettajani esimerkki näytti, niin skeptikko saa olla (kirkkohistorian tunnit olivat hauskoja, samoin teologian... punakynä sanoi suih, suih) ja pitää olla, oli uskovainen tai ei.

Paholaisen Asianajaja said...

Helena: Lisäksi halusin kysyä, että oletko mielestäsi objektiivinen, kun pyrit kieltämään kaiken, jota ei nykytieteen keinoin pystytä mittaamaan.

En varsinaisesti kiellä kaikkea tuollaista, vaan koen yhdentekeväksi. Ja pelkästään ne asiat jotka luetellaan yleisesti yliluonnollisiksi. En kykene ottamaan vakavasti energiakiviä, taikavettä, tähtikuvioiden vaikutuksia elämään, kirottuja radioita, ja lähes loputonta listaa huuhaa jutuista, jos tieteellisen tarkastelun jälkeen ei löydy vakuuttavaa näyttöä vaikutuksista.

Itse olen tutkijana kokenut tieteen keinot melko rajallisiksi, vaikkakin kvanttifysiikka alkaa jo rikkoa rajoja (tosin en siitä juuri mitään ymmärrä, olen itse biologi).

Tieteellinen metodi on kaukana täydellisestä. Ihmisten havainnot ja logiikka ovat armottomasti epätäydellisiä. Huijaamme itseämme tiedostamatta. Tulkinnat samasta ilmiöstä vaihtelevat ihmisten kesken. Jne.

Kuitenkin kaiken tuon jälkeen tiede on prosessina toistaiseksi paras keino selvittää miten maailma toimii.

Minusta olisi mielenkiintoista osallistua kanssasi meediotilaisuuteen ja kuulla sinun selityksesi, koska itse en ainakaan löytänyt mitään muuta selitystä kuin todelliset meedion kyvyt. "Coldreading" ei mitenkään voinut tulla kysymykseen. Pennasen TV-sarja olisi tietysti voinut olla huijausta, mutta meediotilaisuudessa olisi ollut äärettömän vaikea huijata.

Se olisi mielenkiintoinen kokemus, kunhan ei tarvitse maksaa. Esim. Derren Brownin esityksiä katsellut helluntailainen tuttava (Yes, I has one) on todennut minulle, että Brownin täytyy saada voimia demoneilta. Millään muulla tavalla ei voi selittää lavalla ja ohjelmissa tehtyjä ilmiöitä.

Vaikka Brown toteaa tekevänsä temput ilman yliluonnollisia voimia ja voi opettaa niitä eteenpäin.