22.4.11

Juutalaiset ja muslimit tekevät yhteistyötä

Juutalaisten pääsiäinen alkaa maanantainta. Sen aikana Toora on luetellut tarkkat säännöt siitä mitä pääsiäisen aikana ei saa syödä. Antimenulle kuuluu hapanleipä (hametz) ja pari muuta tuotetta. Pääsiäisen aikana näitä tuotteita ei saa edes pitää näkyvillä ruokakaupoissa. Eli sekulaarit juutalaiset tai ei-juutalaiset eivät löydä hapantuotteita, jos haluaisivat syödä niitä.

Ongelmia ilmenee kuitenkin Israelin Akkon kaupungissa. Siellä kauppiaat saavat pitää kaikki tuotteet hyllyissään. Tämän takia kaupungin korkea-arvoisin rabbi Yosef Yashar meni rupattelemaan Akkon muslimijohtajan kanssa. Useat kauppiaista ovat arabeja, jotka myyvät hapanleipää pääsiäissääntöjä ignoroiville juutalaisille. Mutta rabbi Yasharin herkät tunteet loukkaantuvat, jos toiset juutalaiset syövät hapanleipää. Rabbi Yashar ja sheikki Samir Asi pääsivät yhteisymmärrykseen. Uskonnot kunnioittavat toisiaan, joten Akkon arabikauppiaille annetaan ohjeet siitä mitä saa tai ei saa myydä juutalaisille pääsiäisen aikana.

Yksi uskonto onnistuu sanelemaan muiden ruokavalion, sillä Akkon ruokakaupoissa asioi muitakin kuin juutalaisia. Kauppiaita toivotaan sulkemaan liikkeensä pääsiäisen ajaksi. Onneksi päätös ruokavalion rajoittamisesta jää yksittäisten kauppiaiden harteille. Rabbit tietenkin toivovat mahdollisimman monen noudattavan heidän pyyntöjä.

Katolilaisuudessa pitkän perjantain aikana ei saisi syödä lihaa. En kuitenkaan näe katolilaisia vaatimassa lihatuotteita pois kauppojen hyllyiltä pyhien päivien ajaksi. Jos jonkun uskonto määrää paastoa, niin se on tietenkin vain kyseistä uskontoa noudattavien oikeus/ongelma.

No comments: