12.9.07

Lämpöä ranteesta

New Scientist-lehdessä oli juttua siitä, kuinka ihmiskehosta voisi ottaa talteen virtaa. Tällä energialla voisi sitten pyörittää tahdistimia ja lopulta MP3-soittimia, kunhan teknologia edistyy tarpeeksi. Lehdessä mainittiin myös eräs rannekello: Citizen Eco-Drive Thermo. Yleisimmät Eco-Drive kellot keräävät käyntienergiaa akkuun valokennon avulla. Ensimmäiset mallit olivat aika paksuja järkäleitä ja kellotaulut olivat aina vaaleita, mutta kennoteknologian edistyessä mallit tulivat fiksuimmiksi. Nykyään niitä ei helpolla erota tavallisista paristokelloista. Tämä Thermo onkin harvinaisempi tapaus.



Thermo ottaa virtaa lämmöstä. Ranteen ja ympäröivän ilman välinen lämpötilaero riittää lataamaan sähköä akkuun. Jo parin lämpötilaasteen ero riittää käynnistämään lämpökennon latauksen ja osoittimen siirron 1 sek askelin. Harmi vain, että rannekello on painava ja paksu. Takapohjassa oleva koroke, joka kerää virtaa, tuo ylimääräiset millit paksuutta. Kuoren ja hihnan materiaalina on teräs, joten painoa löytyy. Titaaninen kuori olisi huomattavasti kevyempi, mutta se taitaisi vaikuttaa lämmön siirtymiseen, ja täten latauksen tehokkuuteen. Teräs johtaa lämpöä paremmin kuin titaani.
Tyypilliseksi kellon käyttölämpöeroksi on laskettu, että ranteen ihon pintalämpötila on 32 C ja ulkolämpötila 25 C. Jos kellon yläpinnan ulkolämpötila on suurempi kuin takapohjan rannelämpö, niin lämpökenno ei lataa akkuun lisävirtaa. Suora auringonpaiste ja jatkuvasti hihan sisällä pidettävä kello ei kerää energiaa. Thermo ei taida sopia etelänmatkoille.

Thermon käyttöönotto ei ole yksinkertaista. Rannekello on varmasti ollut tiskissä, joten siinä ei ole tippaakaan latausta. Kun kellon laittaa ranteeseen, niin sekuntiosoitin kyllä alkaa liikkumaan hetken odottelun jälkeen. Nyt kelloa täytyisi pitää jatkuvasti ranteessa 15 päivän ajan, jotta akku saa täyden varauksen. Jos kelloa pitää vain 8 tuntia ranteessa, niin täysi varaus saavutetaan vasta 50 päivän kuluttua. Otin liikkeestämme löytyvän mallin koekäyttöön.
Thermosta ei tullut menestys. Se lanseerattiin vuonna 2001, ja jäi käytännössä yhden erän ihmeeksi. Kello on varmasti joskus harvinainen keräilykappale.

No comments: