29.9.07

Suomen skeptikot, yhdistykää!

Suuressa maailmassa on Skeptics' Circle. Se on viikottainen kokoelma eri bloggaajien lähettämistä bloggauksista. Aiheena tietenkin milloin mikin, mutta enimmäkseen huuhaan ja skeptikon kannalta opettavaisia ajankohtaisia juttuja.

Mistä sitten suomalainen voisi kirjoittaa?

Vaikka omalta paikkakunnalta löytyvästä vaihtoehtohoidosta, omista kokemuksista, käännöstyö jostain englanninkielisestä (tai vaikeammasta) artikkelista, kirja-arvosteluja, arvio jostain aiheeseen liittyvästä lehdestä, jne. Aiheita kyllä riittää.

Lopuksi se tärkein. Löytyisikö Suomesta edes tarpeeksi halukkaita viikottaiseen rumbaan. Ehkä homma pitäisi aloittaa kerran kuukaudessa ilmestyvällä kokoelmalla. Ideaa pitäisi ensin levittää esim. Skepsiksen ja Tiede-lehden keskustelupalstoilla.

Aloin etsimään suomalaista tarjontaa. Blogilista.fi ei näytä tarjoavan paljon mitään. Hakusana Skepsismi tuo viisi blogia. Huuhaa toimi heti paremmin, 32 tulosta, mutta "huuhaa" tarkoittaa arkisuomessa näköjään yhdentekeviä juttuja. Tiede-sanalla esiin pulppuaa 77 tulosta. Rohkenen ehdottaa, että Paahtoleipä osaisi kirjoittaa mielenkiintoisen jutun, jos toisenkin.

Jos saisi kasaan edes kourallisen kirjoittajia, niin siitä saisi kunnioitettavan listan artikkeleja ensimmäiseen julkaisuun. Uskalla tehdä ehdotuksia ja antaa vinkkejä.

4 comments:

Anonymous said...

Ymmärtääkseni (pseudo)skeptikko on loiseen verrattavissa oleva, joka tarvitsee valmiin tekstin luodakseen nihilismiä, pessimismiä ja yleistä lamaantuneisuutta. Tässä mielessä uutta luova skeptikko on looginen mahdottomuus. Mutta onnea yritykselle...

paahtoleipä said...

Minä kun luulin kirjoittavani jotain "ihan mielenkiintoista juttua" yksityisenä blogiini. En ymmärrä miksi minun pitäisi "ryhmittyä". Koen toimivani yksilönä, puhuvani vain omasta puolestani. En edes koe olevani "skeptikko" sanan suurimmassa mielessä. Mielestäni suurin luonnontieteitä koskeva "yhteenvetoni" koskee kaljaa. Eli edes lähtökohdat eivöt ole kovin hyviä.

Enemmässä olisi liika vastuuta, mutta lopputuloksessa kuitenkin vähemmän vapautta.

Anonyymin kantaan sanon kuitenkin sen, että moni "pseudoskeptikko" -tai ainakin ne, joita P.A. (viite taloudelliseen tilanteeseen?) hakee- ovat maallikoita. He eivät väitä olevansa mitään "informaatiotieteen Newtoneita" - toisin kuin ne heidän kritisoimansa kohteet, jotka ovat aina "Daavid vs Goljat" -sankareita olevinaan.
Luulevat itse taistelevansa tiedemiesten norsunluutorneja vastaan, vaikka lopputulos näyttääkin ulkopuolisesta Don Quijoten tuulimyllytaistolta.

Luova maallikkoskeptikko voi siksi olla hyvinkin "looginen mahdottomuus". Mutta se on sitä hyvällä tavalla.

Paholaisen Asianajaja said...

P.A. on tarkka kuvaus tilini saldosta.

Paholaisen Asianajaja said...

Tarkoitus olisi siis löytää ihmisiä, jotka haluavaisivat jakaa sellaisia tekstejä, joita he ovat kirjoittaneet menneellä viikolla, mutta ne vain koottaisiin listalle. Näin varmistettaisiin, että opettavaiset tekstit saisivat niiden ansaitseman yleisön.