20.9.07

Uppoamaton Sylvia Browne

En ole ainoa, joka on tarkastellut Brownen uraa. Useat sivut ovat koonneet Sylvian parhaat palat. StopSylviaBrowne.com on seurannut ahkerasti miten nainen pyörittää bisnestään, tai siis, "auttaa ihmisiä". Robert Lancaster on omistanut verkkosivut kaikille niille, jotka ovat tunteneet itsensä huijatuiksi. Ja koska Browne kutsutaan joka vuosi eri ohjelmiin antamaan paljastuksia ja neuvoja puhelimen välityksellä, niin uhreista ei ole pulaa.
Yksi asia kuitenkin kummastuttaa. Esimerkiksi täällä on listattu ja verrattu Brownen tekemiä ennustuksia. Huomattava osa on huomattavalla tavalla mennyt pieleen, täysin päinvastaiseen suuntaan, kuin hänen profetia. Prophecy-kirjassaan Browne toteaa tarkkuutensa olevan "vain" 85-90%. Tämä vaatimattomuus johtuu siitä, että hän varoitti kirjassaan vääristä profeetoista. Ne ovat niitä, jotka ovat omien sanojen mukaan 100 %:sti oikeassa ja heillä on viivasuora yhteis Jumalaan. Browne taas myöntää tekevänsä tulkinnallisia virheitä, onhan hän vain ihminen, ja että hänen tiedot tulevat vain henkiolennoilta, ei suoraan Isolta Jehulta. Joten hän ei ole väärä profeetta.

Kuitenkin. Kun ennustaja sanoo tällaista:

Herra X, jonka oikeissalidraamaa käsitellään valtakunnallisesti, tuomitaan rikoksesta.

Mutta Herra X todetaan syyttömäksi.

Naisen murhaaja on kaksi miestä viereiseltä paikkakunnalta.

Mutta murhaaja on naisen oma aviomies, joka oli samassa huoneessa kun ennustaja kertoi kahdesta miehestä.

Tappavaan epidemiaan löydetään vallankumouksellinen lääke vuonna Z.

Mutta sellaista ei löydykään.

Mitä meidän pitäisi päätellä ennustajan kyvystä?

Sylvia Brownen fanit lukevat ja kuuntelevat jopa skeptikkoa tarkemmin mitä hän sanoo. Aivan varmasti he myös huomaavat pieleen menneet ennustukset. Toteavatko he sen menevän toleranssin sisään? Mutta entä jos tarkkuusprosentti on vain fifty-fifty, villien arvauksien rajalla? Ja entäpä jos ennustaja ei suostu menemään tieteelliseen testiin, jonka avulla voisi saada mahdollisimman tarkan lukeman kyvyn voimasta? Vaikka ensin suostuu suorassa lähetyksessä menemään testiin, niin jälkeenpäin alkaa selittely: Mikä 1M$ haaste? En ole saanut yhteydenottoa. Ai teillä on kopiot kirjatuista kirjeistä, jotka on allekirjoitettu saapuneiksi toimistossani. Miljoonaa dollaria ei ole olemassa. Aijaaha, miljoona dollaria on siis olemassa, mutta vaadin että täytyy laittaa haasteen ajaksi tilapäiselle puolueettomalla tilille.

Vaikka miljoonan dollarin haasteen tehnyt taho taipuu ja suostuu vaatimuksiin, niin ennustajaa ei näy eikä kuulu. Miksi? Haasteeseen osallistuu vuosittain ihmisiä: taikavarpu ja muut kummalliset kyvyt eivät toimi kun testit tehdään tieteellisesti. Paikalle saapu testattavaksi ihmisiä, jotka ihan oikeasti uskovat kykyihinsä. Löysiväthän he naapurin kaivolle juuri oikean kohdan, ja niin moni on kiittänyt heidän parantavaa voimaa. He ovat oikeasti yllättyneitä ja pettyneitä kun tulokset selviävät.
Paikalle ei kuitenkaan saada kirveelläkään Sylvia Brownea. Kyynikko voisi luulla, että hän tietää miten siinä tulee käymään. Tai vielä pahempaa, hän tietää miten kyky oikeasti toimii.

No comments: