18.9.07

Työterveyshuolto, mikä se on?

Akaan terveyskeskukset ovat saaneet sontaa niskaansa useamman vuoden ajan. Palvelut eivät toimi ja lääkäripula pahenee vuosi vuodelta. Koko homman voi selittää yksinkertaisesti. Toijalassa ei kannata sairastaa jos on köyhä. Nyt kolmen lääkärin vastuulla on 8300 asukasta. Siinä tulee pienoinen ruuhka, kun useampi sairastaa. Hyvällä tuurilla omalääkärille pääsee vain kuukauden odottamisen jälkeen. Päivystävälle voi päästä saman vuorokauden aikana, jos menee aivan aamusta jonottamaan. Lääkärien palkat ovat huonot, työurakka murskaava. Ei ihme ettei terveyskeskuksiin löydy lisää valkotakkisia, sillä yksityisellä puolella tienaa paremmin vähemmällä työllä. Isommat firmat ovat vaihtaneet työterveyshuollon palvelut yksityiselle puolelle. Tilanne ei näytä hyvältä kuntalaisten kannalta.

Mistä pääsenkin Aamulehdessä olleisiin EM-mikrobeihin. Ihmettelin itsekseni miksi sellainen juttu sai puolentoista aukeaman verran ilmaista mainosta sanomalehdessä, mutta seuraavan päivän Aamulehdessä oli pieni vinkki. EM-mikrobeista ja niiden suomalaisesta lähettiläästä kirjoitti Riitta Lehtovaara. Seuraavana päivänä Aamulehdessä oli Lehtovaaralta pienempi palsta. Aiheena terveyskeskusten olematon palvelu ja lääkärit, jotka eivät osaa tutkia potilaita. Lyhyesti: Lehtovaaralla oli tulehdus, johon viisi eri lääkäriä antoi toimimatonta hoitoa, joskus edes katsomatta tulehduskohtaa. Lehtovaara sai tarpeekseen ja kokeili vaihtoehtohoitoa: homeopaattia. Tulehdus häipyi. Nyt hän hoitaa itsensä ja _vauvansa_ homeopatian avulla.

Eikä Lehtovaara ole yksin kokemustensa kanssa. Kun kunnallinen terveydenhoito tökkii, niin ihmiset siirtyvät hakemaan apua muualta. Joko yksityisiltä lääkäriasemilta, tai vaihtoehtoisilta shamaaneilta. Odotettavissa on huuhaahoitojen yleistyminen.

4 comments:

Anonymous said...

Eikös EM-mikrobijuttu ollut Aamulehden liitteenä olleessa Asiat-aikakauslehdessä?

Varsinaisessa sanomalehdessä juttu siis ei ollut.

Liitteessä puolestaan julkaistaan sellaista materiaalia, jota normaalilehdessä ei todennäköisesti julkaistaisi: eli siinä on tarkoituskin julkaista huomiota herättäviä ja ei-niin-uutismaisesti asioista kertovia juttuja. Vastuu on osin lukijalla, sillä lukijan oletetaan tietävän tai nopealla vilkaisulla tajuavan, että Asiat-liite edustaa toisenlaista journalismia, kuin varsinainen Aamulehti.

Paholaisen Asianajaja said...

Sunnuntai-liittessä kirjoitettiin tästä. Lisäsin linkin tekstiini.

paahtoleipä said...

Kyllähän se varmasti on niin, että jos terveydenhuolto ei toimi resurssipulan vuoksi, joku kokee sen "lääketieteen epäonnistumisena".

Eikä kiireen ja huonon palkan alla(kuulemma) toimivat hoitsutkaan varmaan asian tilaa paranna, kun eivät kerkeä hoitamaan. Korostuu se "vaihtoehtolääketiede hoitaa kokonaisvaltaisesti, länsimainen lääketiede vain tyrkkää pilleriä" -asenne. Moni saattaa ajatella että "välittävästä palvelusta sitä vaikka maksaisi, mutta ei kiukkuisesta", vaikka tosiasiassa uskon että kyseessä on kehä; Paska palkka, puutteelliset resurssit ja liikaa töitä johtaa huonontuneeseen palvelun laatuun, josta taas ei haluta maksaa -> saadaan jos vain mahdollista entistäkin huonompaa palkkaa ja vähemmän resursseja, jonka seuraus taas on..

Mutta toisaalta; Mistäs vedät sitä rahaa, kun terveydenhuolto ei vars. tuota suoraan rahaa, vaan minun käsittääkseni enemmänkin muuttaa rahaa terveydeksi.
(Ts: Joltakulta rahaa tuottavalta taholta on kupattava varat, mikä ei varmasti ole mikään helppo temppu..)

Anonymous said...

Siis millä tavalla Aamulehden Asiat-liite edustaa toisenlaista journalismia kuin varsinainen Aamulehti?