12.9.07

Nuoret ex-muslimit taistelevat uskostaluopumisen puolesta

Syyskuun 11. terrori-iskut aiheuttivat joissain musliminuorissa halun päästä eroon uskostaan. Mutta islamista luopuminen ei ole helppoa saatika turvallista. Koraanissa kerrotaan, että uskostaan luopuneet muslimit pitää tappaa. Liike on perustettu Hollannissa Ehsan Jamin toimesta. Maahanmuuttajien jälkeläiset näyttävät omaksuneet joitan arvoja, joita aletaan nyt soveltamaan. Luvassa on siis uusia konflikteja, mutta toivottavasti keskustelun ja väittelyn välityksellä, ei aseiden.

TimesOnline

5 comments:

Anonymous said...

Otsikon puolesta sen verran, että taisivatpa olla kaikki ex-muslimeita, eivät muslimeita. Alkuperäisartikkelissa sama hämäävä otsikko.

Muslimi tarkoittaa islamia tunnustavaa henkilöä, joten artikkelissa esiintyneet henkilöt eivät olleet muslimeja ja näin otsikko on epätarkka. Samalla logiikallahan aika isoa osaa suomalaisista ateisteista voitaisiin kutsua kristityiksi - olet kristitty, koska olet syntynyt (tapa-)kristittyyn perheeseen.

Sitä paitsi, olisihan se jo suurempi uutinen, jos muslimit taistelisivat uskostaluopumisen puolesta.

paahtoleipä said...

Itselläkin tuli tuo mieleen. Itse en luokittele itseäni kristityksi. Toisaalta minulla ei ole tarvetta myöskään väittää että kristityistä eroaminen olisi jotenkin vaikeaa. Päin vastoin. Se on helppoa.

Ateistit eivät myöskään muutoin taida ainakaan Suomessa väittää että kirkosta eroaminen olisi vaikeaa. He taitavat enemmänkin mainostaa sitä helppoa kirkosta eroamispalvelua.

Sen sijaa suomessa(kin) Jehovan Todistajien "luopiot" usein valittavat eroamisen vaikeutta. Eivät siksi, että se olisi mahdotonta, (Järjestöhän voi heillä myös erottaa ; Muutoinhan tavallisesti uskosta erotaan ja niihin liitytään vain oman -ja kenties siipan- mielen mukaan.) vaan sen takia että suku ja perhe ja ystävät käytännössä jäävät, kun uskonto käytännössä muuttaa "seurakunnan ulkopuoliset ihmissuhteet" pelkäksi käännytystyöksi. "Maailmallisia" pitää välttää muutoin, heitä saa toki pelastaa, mutta ei muutoin seurustella.

Eli yleensä, jos tuollaista kommentointia on, sillä on jonkinlaista tarvetta. (Toki viesti on hämäävä, eikä noitakaan eronneita muslimeja mitä ilmeisimmin ole tapettu..)

Paholaisen Asianajaja said...

Hyvä huomio. Muutin otsikkoa.

Anonymous said...

No, kommentoinkin lähinnä tuota otsikkoa, en niinkään asiasisältöä. Uskostaluopumisen puolestapuhujat tekevät nimittäin valtavan tärkeää työtä pitäessään mekkalaa itsestään. Uskontokunnasta jo eronneiden on nimittäin huomattavasti helpompi kertoa vaikeista asioista uskontokunnan sisällä ja tuoda sisäpiiriä julkisuuteen. Vielä uskonnossa sisällä olevat harvemmin tuovat esiin negatiivisia piirteitä uskonnostaan -olisihan se omaan nilkkaan ampumista ja luettavissa petturuudeksi.

On erittäin hyvä, että tästä puhutaan. Uskontoja kun helposti päädytään paapomaan lempilapsina, joiden tekemisiä katsotaan sormien välistä.

Anonymous said...

Näistä hollantilaisista muslimeista ainakin Ayaan Hirsi Ali pitää itseään edelleen muslimina, vaikka ei uskokaan Jumalaan. En menisi yhden anonyymin kommentin perusteella sanomaan, että hän ei olisi muslimi.