24.9.07

Läheltä liippasi!

Ensi vuonna ilmestyy elokuva nimeltään "The Man Who Saved the World". Se kertoo kuinka lähellä Neuvostoliiton ja USA:n välinen ydinsota oli vuoden 1983 syyskuussa.

Neuvostoliittolaiset hävittäjät ampuivat alas siviilimatkustajakoneen. 269 ihmistä menetti henkensä. Mukana meni jopa Yhdysvaltojen kongressiedustaja. Raivoa ja tunteita leimusi lehdistössä. Iivanat vakuuttelivat sen olleen vain virhe. Kaikki oli veitsenterällä.

Venäläisessä bunkkerissa havaittiin näytöillä laukaistuja ohjuksia. Ensin vain yksi. Myöhemmin toinen. Ja kolmas. Neljäs. Jenkkisiat olivat aloittaneet hyökkäyksen! Mutta yksi mies piti päänsä kylmänä. Stanislav Petrov päätteli, ettei Yhdysvaltojen kannata aloittaa hyökkäystä vain yksi ohjus kerrallaan. Se olisi strategisesti huono liike. Hän päätti, ettei vastaiskua lähetetä, vastoin sotilasprotokollaa ja suoria käskyohjeita. Minuuttien kuluessa paljastui, että tietokoneella näkyvät vihollisohjukset olivatkin tietokonevirheitä. USA ei ollut aloittanut ydinsotaa. Toverit onnittelivat Petrovia viisaasta valinnasta.

Käytännössä Petrov pelasti maailman. Hän oli kuitenkin rikkonut käskyjä, joten mies laitettiin aikaiselle eläkkeelle. Maailma sai tietää hänen teostaan - tai tekemättömyydestä - vasta 1998.

Läheltä liippasi myös Kuuban ohjuskriisin aikaan.

No comments: