31.7.09

2,5 miljardia dollaria myöhemmin

Yhdysvaltaltalainen vaihtoehtohoitoja tutkiva organisaatio on toiminut kymmenen vuoden ajan. National Center for Complementary and Alternative Medicine - eli NCCAM - on käyttänyt tutkimustyöhön 2,5 miljardia dollaria.

Echinaforcea nuhaan, Ginkgo-rohdoskasvia muistin parantamiseen, mustaa cohoshia vaihdevuosiin, hainrustoa syöpään, jne. Aikaa ja rahaa ei käytetty aivan turhaan. He löysivät ainakin yhden vaikuttavan aineen.

Inkivääriuutepillerit auttoivat kemoterapian aiheuttaman pahoinvoinnin kohdalla.

Tutkimusten mukaan osa terapioista (akupunktio, hieronta, meditaatio ja jooga) auttoivat joihinkin oireisiin; kuten kipuun ja väsymykseen.

Vaikuttaviksi todettujen vaihtoehtohoitojen vieressä on se valtava kasa hoitoja joiden ei todettu toimivan. Mutta kukaan ei oikein tahdo sanoa, etteivät ne toimi. NCCAM tutkii myös energiahoitoja, kaukoparannusta ja muita biologisesti ja muutenkin lääketieteellisesti äärimmäisen epätodennäköisiä hoitoja. Magneettirannekkeita rannekipuihin ja telepaattista terapiaa kokaiiniriippuvuuteen. Skeptikot voivat ennustaa hämmästyttävän tarkasti minkälaista näiden toimivuus tulee olemaan. Niiden tutkimiseen heitetään kuitenkin runsaasti pätäkkää.

NCCAM on onnistunut osoittamaan vaihtoehtohoidon toimivan vain kourallisessa tapauksissa. Mutta se itsessään on arvokasta tietoa. Tiedämme mihin ei enää kannata tuhlata aikaa ja resursseja.

Tai niin sitä luulisi. NCCAMin uusi johtaja näkee asiat toisin. Tohtori Josephine Briggs on todennut, että negatiiviset tulokset tarkoittavat vain uusien todistustapojen käyttämistä. Heidän täytyy tehdä enemmän perustutkimusta, jotta vaihtoehtohoitojen salat paljastuvat.

Haluttomuus jättää toimimaton idea pois listoilta tuli selväksi echinacea tutkittaessa. Laaja tutkimus sai virustutkijat päättämään ettei aine auttanut nuhan hoidossa. Echinacean kannattajat vastasivat, että tutkimuksessa oli käytetty väärää kasvilajia. Laitos oli samaa mieltä, ja juuri he olivat aluksi valinneet kyseisen kasvin.

NCCAM ansaitsee kiitokset tehdystä työstä. Toivotaan vain että tuloksia ei lakaista maton alle.

No comments: