24.7.09

Kiropraktiikka ON huuhaata

Chiropractic First: The Fastest Growing Healthcare Choice... Before Drugs Or Surgery. Kirjoittanut Terry A. Rondberg.

Päätin tutustua tarkemmin siihen miten kiropraktikot määrittelevät kiropraktiikan. Laitoin tilaukseen tämän kirjan. En maksanut kirjasta, vaan tilasin sen Bookmoochin kautta. Kannessa on tarra: Metcalf Chiropractic Center, plus yhteystiedot. Eli opus on kelvannut ihka aidon kiropraktikon vastaanotolle. Varmasti sen sisältö on kiropraktikon hyväksymää.

Tohtori Terry A. Rondberg on pitänyt puheita, julkaissut ja kirjoittanut runsaasti kiropraktiikasta. Rondberg aloitti nivelten niksauttelun 1975. Hän on myös World Chiropractic Alliancen presidentti. Nyt pääsen varmasti modernin kiropraktiikan äärelle!

Luin kirjaa useamman illan ajan. Se johtui pelkästään siitä, että lukukokemus tuntui epämiellyttävältä. Aivan kuin joku olisi oksentanut aivooni.

Aloitus on tyyppillinen. Anekdootti kiropraktiikan ylivoimaisuudesta (koko perhe oppi niksauttelun hyödyt). Kiropraktiikan historiaa. Daniel David Palmerin kehumista. Palmerin pojan kehumista. Bartlett Joshua Palmer oli ihan dramaattisen komea mies. Hän hoksasi, että radion avulla voi mainostaa entistä tehokkaammin myös vallankumouksellista kiropraktiikkaa. Kirjaan on ripoteltu Palmerien viisauksia aina lukujen välille. Samoin onnistuneita potilaskertomuksia.

Rondberg selittää kiropraktiikan periaatteen, eli subluksaation idean. Nikama on väärässä asennossa. Se palautetaan luonnolliselle paikalleen, ja hermorataan kohdistunut paine häipyy. Kehon oma kiertokulku palautuu, ja paraneminen alkaa. Tai ainakin se luo "maksimaalisen parantumispotentiaalin." Hermostohäiriöt aiheuttavat sairauksia. Ne heikentävät immuunijärjestelmää. Taudit ovat tasapainon puutetta. Subluksaatio on "hiljainen tappaja." Sinulla voi olla pahoja subluksaatioita vuosikaudet, mutta et huomaa niiden oireita. Niitä voi tulla jopa synnytyksessä pienille vauvoille, kun heidän pehmeää pääkoppaa rutistellaan. Kompastuminen, skeittaus tai surffaus, sekä roskaruoka voivat aiheuttaa subluksaation. Samoin stressi, raskaat ruokakassit ja huonot hampaat voivat subluksoida luurankoasi.

Aivan. Sinulla voi parhaillaan olla tappaja sisälläsi. Etkä edes tiedä sitä. Pelottavaa kamaa.

Siksi kannattaa käydä säännöllisesti kiropraktikolla tarkastuttamassa hermoradat. Siksi kannattaa olla röntgenlaitteen alla niin usein. Siksi vauvat kannattaa heti rahdata kiropraktikolle tarkistettavaksi. Tarkistuksia tietenkin jatketaan koko varttumisen ajan.

Kirjassa sentään alleviivataan, että lääkärillä saa ja täytyy käydä. Kirurgialla saadaan aikaan jotain hyvää eikä lääkityskään ole aina huono juttu. Mutta potilaan täytyy suosia niitä pehmeitä hoitomuotoja, jotka eivät aiheuta sivuoireita. Rondbergin suositus on: ensin kiropraktiikka, sitten lääkkeet, viimeisenä kirurgia.

Kiropraktiikan huuhaa-osuus iskee silmille kuin miljoona volttia toisessa luvussa: Chiropractic-101.

Tekstissä viljellään epäilyttävästi new age-filosofiaan sopivia termejä. Kehoissamme asustaa Sisäinen Viisaus (Inner Wisdom). Olemme monimutkainen järjestelmä, jota ohjaa Sisäinen Älykkyys (Innate Intelligence). Älykkyys lähettää ohjeita eri koneille. Jos tiedonkulku tökkii, niin kone ei toimi kunnolla. Emme tarvitse ulkopuolista apua, jos älykkyydelle annetaan mahdollisuus itse korjata koneet. Rondberg on varmasti vain halunnut selittää vertauskuvien avulla kehon toimintaa.

Mutta sitten tulee "kiropraktiikan filosofia." Selityksien ja vertauskuvien kautta hän selvittää, että parantuminen tulee kehojemme sisältä. Keho tietää miten ja milloin pitää parantaa. Se tietää myös milloin parantaminen täytyy lopettaa.
Lääkekemikaalit ja leikkaukset häiritsevät tätä paranemisprosessia. Ne harhauttavat Sisäistä Älykkyyttä.


"Kiropraktinen filosofia alkaa premissillä, että universumissa on järjestystä. Mikään ei ole sattumanvaraista tai ilman tarkoitusta maailmassamme. Kaikelle on syy. Ehkä emme aina tunnista syitä, tai ymmärrä niitä, mutta voimme olla varmoja, ettei mitään tapahdu sattumalta tai "tapahdu muuten vaan.""


- Terry A. Rondberg

Kun Rondberg puhui Älystä ihmisten sisällä, niin hän ei tainnutkaan olla vain vertauskuvauksellisella tuulella. Hän kirjoittaa, että Äly ohjaa kaikkea maailmankaikkeudessa. Planeettamme olisi muodoton kasa kiviä ja romua ilman Älyä.

"Kasvit eivät tietäisi miten kasvaa. Eläimet eivät tietäisi miten lisääntyä. Linnut eivät tietäisi miten lentää tai kalat miten uida."

Luit oikein.

Rondberg vakuuttaa, että tämä premissi ei ole vain sokean uskon varassa, tai tiedemiesten, filosofien ja kiropraktikoiden uskontoa. Se perustuu maailmassa havaittavaan fyysiseen todistusaineistoon.

"Katso ympärillesi! Voiko kaikki maailmankaikkeudessa olla sattumanvaraisen valinnan tai tuurin seurausta? Miksi linnun siipi on täydellisesti suunniteltu lentämään, pienimpiin sulkiin asti? Onko se vain arpapeliä, että kasvin juuret kasvavat maahan ja lehdet ylös ilmaan? Jos maailmankaikkeus olisi oikeasti sattumanvarainen, ainakin jotkut kasvit lähettäisivät juurensa ylöspäin ja hautaisivat lehtensä maaperään. Aurinko nousisi sattumanvaraisina päivinä ja olisi vaikeata olla varma mistään.

Jos ajattelee, että maailmankaikkeus toimii ilman mitään älykästä suunnitelmaa, niin ajattelee Egyptin Sfinksi olevan oikukkaan maavyörymän tulos."


Luit taas oikein. Olen melko varma, että käännöstyöni kestää kriittisen tarkastelun.

Rondberg paljastaa, että ihmisten sisällä luuraavaa Sisäinen Älykkyys on vain osa Universaalista Älykkyyttä. Tämän Älyn täytyy olla olemassa. Universaalin Älyn toiminta nähdään kukkien kasvamisessa. Toki Rondberg on valmis myöntämään, ettei tämä filosofia kuulosta kaikkien korvissa kovin tieteelliseltä. Eihän sitä voi testata laboratoriossa. Mutta pelastus voi löytyä:

a) Värähtelyinformaatiosta

b) Tarot-korteista

c) Kvanttifysiikasta

Jos veikkaat vaihtoehtoa c, niin voitit palkinnon. Rondberg on toiveikas tulevaisuuden suhteen. Kvanttifysiikka ottaa vastaan uusia ideoita. Tiedemiehet ovat jopa "hyväksymässä Universaalin Älyn läsnäolon olevan maailmankaikkeuden perustotuus."

Tältä pohjalta rakennetaan kiropraktiikan kolminaisuusoppia. Äly, energia ja materia muodostavat kokonaisuudeen, jota voidaan säätää kiropraktiikan avulla. Keholla on muisti. Vanhat traumat ja shokit pysyvät kudoksissa. Siksi kiropraktikon laukaisema paranemisprosessi voi aiheuttaa kipua lihaksissa. Mutta se vain tarkoittaa, että paraneminen on ihan oikeasti alkanut. Siksi joillakin potilailla voi olla huonompi olo niksauttelun jälkeen.

Sitten kerrotaan ihmiskehon monimutkaisesta rakenteesta. Eri raajat ja elimet käydään läpi, kertoan perustieto niiden toiminnasta. Rondberg hämmästelee niiden ihania mekanismeja. "Vain Sisäinen Älykkyys voisi luoda niin hämmästyttäviä eläviä koneita."

Lapset. Kukapa ei haluaisi varmistaa heidän terveyden olevan huippu luokkaa? Rondberg suosittelee, että lapsi viedään kiropraktikolle, jos hänellä on joitain seuraavista oireista:

Kuume, koliikki, allergioita, hinkuva hengitys, huono ryhti, vatsakipuja, huono kuulo, selkä/niskakipuja, jalkakipuja, päänsärkyjä, yskää tai vilustumisia, astma, vuoteen kastelua, ummetusta, väsymystä, korvatulehduksia, iho-ongelmia, ärsyyntyneisyyttä, hermostuneisuutta, oppimishäiriöitä, silmäongelmia, skolioosi, reuma, nivelkipua, keskittymishäiriötä ja vaikka mitä.


Eli jos lapsellasi sattuuu olemaan joku noista, niin hopi hopi-korvakynttiläkaupan kautta kiropraktikolle!

Loput kirjasta käytetään perinteisen lääketieteen vaaroista kertomiseen. Lääkkeitä annostellaan väärin. Vanhuksia tapetaan väärillä diagnooseilla. Lääkärit epäonnistuvat siinä missä kiropraktikot saavat ihmiset taas kävelemään ilman kävelykeppejä. Lääkärit ovat osa suurta miljardiluokan bisnestä. Iso Veli-järjestelmä haluaa vain rahat sairaiden ihmisten taskuista. Samalla ihmisiltä on viety pois valinnanvapaus. Valtaa pitävät tahot eivät halua ei-allopaattisen lääketieteen pääsevän apajalle. Nämä tahot haluavat murskata ja vaientaa kiropraktiikan ilosanoman.

JA ME ONNISTUMME SIINÄ! Ei ku, Rondberg on vainoharhainen.

2 comments:

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

MTV3:sen Astro-TV päivisin on kans huimaa new age usvaa.

Soittajat paljastavat tasan tarkkaan tämän kultuuriin toivottomuuden. Toivoa toivottomille.

Paholaisen Asianajaja said...

Olen välttänyt kaikki Astro-tv pätkät televisiossa. Ehkä lomaviikolla tulee tiirailtua sitä. Ei vaikuta lupaavalta ohjelmalta.