13.7.10

Homeopatia pian pulassa Saksassa?

Paras kesä ikinä! Ensin Iso-Britannia otti harppauksen kohti rationaalisuutta, kun BMA päätti lopettaa homeopatian tukemisen verorahoilla. Olin täysin valmis hyväksymään, ettei homeopatian saralla tapahdu muuta positiivista tämän vuoden aikana. Varsinkaan Saksassa joka on homeopatian vahvinta aluetta. Saksalainen Samuel Hahnemann on arvostettu henkilö saksalaisten vaihtoehtohoitojen piirissä. Homeopatia on virallinen osa saksalaisten terveydenhuoltoa:

Saksassa homeopatiaa saavat harjoittaa vain lääkärit ja Heilpraktikerit. Heilpraktiker on CAM-terapeutti, joka on suorittanut vaaditun lääketieteen tutkinnon.


Lisäksi homeopaattiset sokeripillerit ovat terveysvakuutusten korvauspiirissä. Se itsessään vakuuttaa monet tavalliset pulliaiset siitä, että homeopatiassa on sitä jotakin. Eihän se muuten olisi hyväksytty korvattavien hoitojen listalle? Väärinkäsitys on yhtä yleinen kuin se, että patentoidut keksinnöt ovat pakostakin toimivia (ainakin Jenkkilässä).

Mutta mitä epäihmettä? Saksasta kuuluu lupaavasti kaikuvia uutisia. Saksan hallitus haluaa hienosäätää terveydenhuollon kuluja. Toimimattomiksi osoittautuneet hoitomuodot leikataan budjetista. Ja kas, plankulle ollaan kävelyttämässä homeopatiaa! Sosiaalidemokraattien Karl Lauterbach on todennut Der Spiegel-lehdelle, että vakuutusfirmojen pitäisi kieltää korvaamasta homeopaattisia hoitoja. Myös lääkärien ja vakuutusfirmojen edustaja totesi, että tilanne on "erittäin epätyydyttävä."

Vaikka sadat lääketieteelliset tutkimustulokset eivät anna homeopatialle merkittävää tehoa, on homeopatian poistoyritykset estetty. Vaikutusvaltaiset poliitikot ovat heittäneet wienerschnitzeleitä rattaisiin.

Syyskuussa Saksan lääkeviraston johtoon astuu Jürgen Windeler. Windeler sanoi Spiegelin haastattelussa, että homeopatian toimimattomuus on jo todettu. Asia ei vaadi lisätutkimusta.

Fantastisch!

3 comments:

Foxie said...

Aivan loistavaa! Onhan homeopaattisissa lääkkeissä plaseboa, mutta sitä saa halvemmallakin tai sitten yhdistettynä oikeaan lääkeaineeseen. Turhaa puoskarointia koko touhu.

Anonymous said...

Piti lähettää varmuudeksi linkki tähän homeopatialla leikitelleeseen xkcd:hen:
http://xkcd.com/765/

Aqua Fortis said...

Prima! \o/