19.7.10

Homeopatia pulassa Saksassa

Saksasta kuului erittäin lupaavalta kuulostavia uutisia. Nyt myös hyvää tarkennusta homeopatian kohtalosta. Spiegel Online kertoo miten Iso-Britannia siirtyi kohti homeopatiavapaata maata. Itsemurhakampanja homeopatiayliannostuksella. Parlamentin tutkinta homeopatian huonosta tieteellisestä tasosta. Lääkäriliiton puheet homeopatian poistamisesta terveydenhuollosta.

Spiegel kertaa homeopatian perusteet, eli samankaltaisuuden laki ja olemattomiin laimentaminen, joka johtaa puheisiin homeopatian vesimuistista. Raaka-aineiden kirjava kirjo aina lehmien munasarjoista koiran ulosteisiin. Homeopatia ei perustu molekyylien rakenteisiin. Biokemia on yhdentekevää. Verinäytteiden vasta-aineilla ei tee mitään, sillä lääkeaine valitaan oireiden perusteella. Vesimolekyyliin mahtuu vesimolekyyliä kymmeniä kertoja monimutkaisempi molekyyli. Taikauskoa ja tieteen mollaamista, siinä homeopatian perusteet.

Lisäksi Spiegel mainitsee vähemmän tunnetun nippelitiedon homeopatian historiasta:

The practice of homeopathy was first invented in the early 19th century by Samuel Hanemann of Germany. At a time when "traditional" medicine called for bloodletting, enemas and similarly dangerous methods that were painful to patients, did little to help them and could even lead to death, it was considered real progress. Centuries later, Hanemann's ideas would be taken up by the Nazis, with a World Congress on Homeopathy taking place in Berlin in 1937. Eventually, even the Nazis turned away from the alternative therapy, seeing it as nothing more than a placebo.


Saksa halusi luoda oman toimivan ja edullisen lääketieteen. Lääketiede ilman juutalaisia. Uuden Saksan ylivertaisuus piti todistaa muille maille. Siksi homeopatia (kuten rotuhygenia) otettiin vakavasti ja sitä alettiin testaamaan. Laajat ja perusteelliset kokeet saatiin valmiiksi juuri ennen toisen maailmansodan alkua. Mutta homeopaatit eivät ylistä näitä tuloksia. Paperit katosivat sodassa, mutta tutkimuksiin osallistuneet ovat kertoneet sen mitä nykyiset tutkijat tietävät. Homeopatia toimi lumevaikutuksen teholla.

Spiegel-artikkelin toisella sivulla kerrotaan minkälainen suosio homeopatialla on Saksassa. Muotiguru Karl Lagerfeld ja merkittävät poliitikot vannovat homeopatian nimeen. Vähän yli puolet saksalaisista on käyttänyt homeopatiaa. Neljännes saksalaisista on vannoutuneita käyttäjiä. Oikea lääketiede on kylmää ja nopeaa palvelua. Homeopaatin vastaanotolla ollaan homeopaatin seurassa peräti tunti. Jotkut saksalaiset kokevat, että tunteettomien lääkäreiden toimiva vaihtoehto on uskomushoito. 6712 lääkäriä on myös homeopaatteja. Homeopatia on juurtunut osaksi terveydenhuoltoa.

Kun puheet homeopatian leikkaamisesta yleistyvät alkavat myös vastalauseet pulpahtaa pintaan. "Se voi alkaa homeopatiasta, mutta mihin se loppuu?" ja huomiot siitä kuinka homeopatian käyttäjät elävät myös terveellisempien elämäntapojen kanssa. Vakuutusfirmoista sanotaan, että homeopatian sisältäminen sairasvakuutuksessa vetää puoleensa hyvin ansaitsevia, joiden maksamilla rahoilla pyöritetään julkisia terveysvakuutuksia.

Samoin homeopaatin vastaanotolla potilaaseen suhtaudutaan eritavalla kuin terveyskeskuksessa. Potilas saa kertoa kaiken mahdollisen tunteista ja oireista. Asiaa pähkäillään yhdessä. Samalla homeopaatti antaa ohjeita elintapojen parantamiseen. Potilas kokee luottamusta. Jos terveyskeskuslääkäreillä olisi saman verran aikaa ja energiaa, niin nykyinen tilanne olisi tietenkin aivan erilainen.

Ehkä lääketieteellinen näyttö on huonoa, mutta kansa haluaa sitä ja sen avulla kustannetaan muista asioita. Siksi homeopatian puolustajat ovat vielä vahvoilla Saksassa.

2 comments:

Tomi said...

Homeopatia ja muu huuhailu saa paljon positiivasta mainosta, jos joku maailman tähti rupeaa, niitä mainostamaan.

Ehkä paras keino vastustaa huuhaata olisi opettaa kriittistä ajattelua laulutähtösille ja Hollywood näyttelijöille.

Homer. O. Paatti said...

"Ehkä paras keino vastustaa huuhaata olisi opettaa kriittistä ajattelua laulutähtösille ja Hollywood näyttelijöille."

Kyllä minäkin voisin lopettaa kaiken ajattelun jos tarpeeksi suuri rahatukku lyödään käteen.

Sitä paitsi, tuskin he tekevät eroa humpuukin ja esim. virvoitusjuoman mainostamisen välillä. Raha ei haise, se tuoksuu.