12.7.10

Savolaisuutta Uncommon Descentissä

IDeistien Uncommon Descent-blogissa pohdittiin miten hyvin älykäs suunnittelu sopii yhteen Biologos-sivuston näkemysten kanssa. Biologos on kristillisten tiedemiesten turvapaikka, jossa rakennetaan siltoja uskonnon ja tieteen välille. Sinällään ihan mielenkiintoista, mutta tällä kertaa minulla on mielessä jotain kivempaa. Kuten Uncommon Descent-blogissa on tapana, niin myös tälläkin kertaa kommenttiketjuun ilmestyy taltioimisen arvoista materiaalia. Keskustelu velloo älykkään suunnittelun ja valtatieteen yhtäläisyyksien tarkastelussa. Kunnes päädytään määrittelemään millä tavoilla älykkään suunnittelun "suureen telttaan" mahtuu porukkaa. YEC, eli nuoren maailman kreationismi, päätyy lähes aina kinaamaan miljoonat vuodet hyväksyvän kreationismin kanssa. Sopusoinnun nimessä on olemassa kirjoittamaton sääntö: Maan iästä ei tarvitse sanoa mitään tarkkaa tai varmaa. Vuosimiljooniin sitoutuminen luo vain skismaa muuten niin rauhallisten teistien parissa.

Kun joltain kysytään mitä mieltä hän on Maan iästä, niin savolaisuus pulpahtaa pinnalle. Näin kävi mm. UD-blogin vakiobloggaaja johnnyb:lle. Nimimerkki Gregory kysyy epäsuoralla tavalla, kuin vain varmistaakseen, mitä mieltä johnnyb on iästä:

Gregory -

“johnnyb and Phaedros believe that the Earth is a few thousand years old and not milliions of years old. Is this correct?”


Johon johnnyb vastaa reippaasti:

I don’t know Phaedros’ position, but it is basically true for myself (more specifically, I believe that the phanerozoic layers are a few thousand years old – I have no opinion on the deeper layers).


Johnnyb:n geologiassa n. 500 miljoonan vuoden pätkä historiaa supistuu pariin tuhanteen vuoteen. Maa voi olla vain joitain tuhansia vuosia vanha. Tai se voi olla joitain miljoonia vuosia vanha. Ei se ole niin tärkeää. Fysiikka, kemia, geologia ja tähtitiede ovat vain pieniä yksityiskohtia. Niistä voidaan sopia sitten kun darwinismi on tuhkattu. Tärkeintä on pitää rauha teltan sisällä. Discovery Institute ei ole ottanut virallista kantaa näin yhdentekevään kysymykseen. Toki IDeistit ovat valmiita hyväksymään miljardit vuodet (kuten moni tekeekin), mutta se ei ole olennaista. Älykäs suunnittelu on tarkoitettu vain älyn jälkien havaitsemiseen. Asiaan ei liity millään tavalla evankelistoilta tulevat lahjoitukset.

Ai niin. UD:n admin Clive Hayden ilmaantui ilmoittamaan tärkeän asian:

I’m gavelling the discussion pertaining to the age of the earth.


Ja rauha säilyi Uncommon Descent-blogissa.

Tämän päälle vielä pieni katsaus älykkään suunnitelman kehityksestä. Discovery Instituten sivuilla oli tällainen määritelmä ID:lle.

Intelligent design is a scientific theory which holds that certain features of the universe and living things are best explained by an intelligent cause, and are not the result of an undirected, chance-based process such as Darwinian evolution.


Äskettäin määritelmää muutettiin.

Intelligent design refers to a scientific research program as well as a community of scientists, philosophers and other scholars who seek evidence of design in nature. The theory of intelligent design holds that certain features of the universe and of living things are best explained by an intelligent cause, not an undirected process such as natural selection.


ID ei ole enää tieteellinen teoria vaan tieteellinen tutkimusohjelma. Darwinistinen evoluutio on kadonnut. Sen tilalla on asetettu "ohjaamaton prosessi, kuten luonnonvalinta." Ei sinällään radikaali muutos. Ainoastaan tieteellisestä teoriasta luopuminen on tärkeä ero. Nyt määritelmä on tarkka. ID:n tieteellinen teoria oli hakusessa useamman vuoden, eikä sitä tahtonut millään löytyä.

1 comment:

Anonymous said...

Ootkos tätä valtavan mielekästä keskustelua kuunnellut?

http://tv7.fi/vod/player.html?id=8887

Huolestuttavaa että tällainen porukka on ihan tosissaan...