6.7.10

Horus Heresy

Synkkä scifistely on aina lähellä sydäntäni. Star Trekin pehmoileva neohippimaailma on ihan viihdyttävää. StarWarsin seikkailumaailmaan tulee uppouduttua yhä uudelleen. Mutta eräs maailmankaikkeus on ylitse muiden. Se on Warhammer 40K-universumin synkkä tulevaisuus. Seuraava on fanipojan kirjoittamaa ihqutusta, joten jos et tiedä mitä Warhammer on, niin et todennäköisesti ole kiinnostunut tekstistä.
Kaikki perustuu muovi- ja tinasotilailla leikkimiseen. Kuitenkin noppien viskailuun ja mittanauhoilla säheltämiseen on saatu lisättyä pientä taustatarinaa. Vuosikymmenten aikana eri armeijoiden historiaa on valaistu jopa novelleilla. Jokainen kirja alkaa näin:

It is the 41st Millennium. For more than a hundred centuries the Emperor has sat immobile on the Golden Throne of Earth. He is the Master of mankind by the will of the gods, and master of a million worlds by the might of his inexhaustible armies. He is a rotting carcass writhing invisibly with power from the Dark Age of Technology. He is the Carrion Lord of the Imperium for whom a thousand souls are sacrificed every day, so that he may never truly die.

Yet Even In his deathless state, the Emperor continues his eternal vigilance. Mighty battlefleets cross the daemon-infested miasma of the warp, the only route between distant stars, their way lit by the Astronomican, the psychic manifestation of the Emperor's will. Vast armies give battle in his name on uncounted worlds. Greatest amongst his soldiers are the Adeptus Astartes, the Space Marines, bio-engineered super-warriors. Their comrades in arms are legion: the Imperial Guard and countless planetary defence forces, the ever vigilant Inquisition and the tech-priests of the Adeptus Mechanicus to name only a few. But for all their multitudes, they are barely enough to hold off the ever-present threat from aliens, heretics, mutants - and worse.

To Be A man in such times is to be one amongst untold billions. It is to live in the cruelest and most bloody regime imaginable. These are the tales of those times. Forget the power of technology and science, for so much has been forgotten, never to be re-learned. Forget the promise of progress and understanding, for in the grim dark future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.


Tuleva Space Marines-peli luo myös sopivan tunnelman niille, joita kiinnostaa mariinien aktivititeetit.Imperiumi on ollut kuilun partaalla kymmenen vuosituhatta. Lukemattomat ihmiset ovat kuolleet karmivilla tavoilla. Kokonaisia planeettoja palanut tuhkaksi. Mariinien joukot jakaantuivat kahtia kymmenen tuhatta vuotta sitten. Ihmiskunta olisi kadonnut, ellei Keisari olisi johtanut sitä kohti pelastusta.

Keisari ilmestyi 30 vuosituhannen aikana. Vuosituhansien ajan ihmiskunta oli elänyt eristyksissä, sillä tähtienvälinen matkustus muuttui mahdottomaksi salaperäisen warp-myrskyn takia. Myrsky loppui. Keisari yhdisti raunioituneen Terran. Hän loi liiton Marsin Mechanicus kultin kanssa. Hän rakensi galaksin parhaimman sotakoneiston: Adeptus Astartesin. Geenimanipuloidut supersotilaat voimapanssareissa ja Marsin parhailla aseilla varustetut lähtivät yhdistämään vuosituhansien ajan eristyksissä olleet planeetat. Ihmisiä alistaneet muukalaiset pyyhittiin pois. Itsenäisyyttä haluavat entiset ihmiskunnan siirtokunnat vakuuteltiin liittymään Imperiumiin. Tai katoamaan muukalaisten mukana. Yhtenäisyys oli ihmiskunnan elinehto.

Astartesit kärjessä, miljoonien sotilaiden armeija tukemassa, kerrostalojen kokoiset Titanicus-sotakoneet ravisuttamassa peruskalliota, Suuri Ristiretki oli voittojen sarja. Mariinit olivat järjestäytyneet legiooniksi. Jokaisessa oli kymmeniä tuhansia uskollisia mariineja. Jokaista legioonaa johti primarch, jopa mariinia suurempi sotilas. He olivat sodan jumalia. Suurin heistä oli Horus Lupercal, Luna Wolves legioonan johtaja. Ensimmäisenä Keisarin vierellä sotinut, hän oli kokenein johtaja, taitavin diplomaatti ja ylittämätön taistelija. Ristiretken edetessä toiset primarchin liittyivät joukkoihin, sillä salaiset voimat olivat hajottaneet heidät ympäri galaksia vuosisatoja sitten. Mikään ei voisi enää estää ihmiskunnan nousua galaksin kirkkaimmaksi valoksi.

Mutta mitä oikein tapahtui Imperiumille? Miksi se ajautui taistelemaan kaikkialla ja kaikkia vastaan? Miksi Adeptus Astartesin rivit harvenivat lähes olemattomiin? Miksi Keisari istuu liikkumatta Kultaisella Valtaistuimella?

Horus petti ihmiskunnan.

Se ei tapahtunut yhtä nopealla olankohautuksella kuin George Lucasin Vaderille kävi. Horus Heresy-kirjasarjassa valaistaan scifikirjallisuuden suurinta sisällisotaa. Murtumattomat valat murtuvat. Veli kääntyy veljeä vastaan yhä kauheampien petosten kautta. Todellisuus vääristyy Kaaoksen valuessa oikeaan maailmaan warpista.

Kirjoja on julkaistu vuodesta 2006 lähtien. Horuksen legioonaan keskittyvä trilogia avaa tapahtumien kulun. Horus Rising, False Gods ja Galaxy in Flames olivat minulle aluksi epäilyttävää tekstiä. Voisiko prequel-teksteillä olla samanlainen nolo lopputulos kuin Lucasin tuottamilla Episodi I-III elokuvilla? Onneksi ei. Kirjoissa luodaan kuvaus ymmärrettävistä hahmoista, joiden motiivit ovat selkeät ainakin alussa. Asteittain legioonien väliset erimielisyydet hiertävät entistä enemmän. Keisari lopettaa Suuren Ristiretken johtamisen. Hän nimittää Horuksen sotamestariksi, jonka vastuulla on jatkaa maailmojen vapauttamista. Horus johtaa kaikkia Imperiumin asevoimia. Primarchit eivät voi uskoa, että heidän Isä jättää työn kesken. Keisari palaa Terralle rakentamaan Imperiumin hallintoa. Astartesien raivaamat ja vapauttamat kaksi miljoonaa planeettaa yhdistetään byrokraattien valvoman hallinnon alle. Keisari eristäytyy palatsiinsa rakentamaan jotain tuntematonta projektia.

Keisarin luoma kulttuuri perustuu tieteeseen ja logiikkaan. Uskonnot ja muu yliluonnollisuuden palvonta on kielletty. Taikausko on merkki siitä ihmiskunnasta, joka ei pystynyt nousemaan esiin pimeydestä. Sen tilalle on perustettu Keisarillinen Totuus, jota iskostetaan kansojen mieleen. Dawkinsmaiset puhujat kiertävät sotajoukkojen mukana ja valistavat valloite- vapautettuja planeettoja. Mutta Kaaos ei tarvitse levitäkseen uskontoa. Tietoisten olentojen tunteet toimivat daeominien kanavina. Siksi Keisarin teot vain hidastavat vääjäämätöntä. Hän aikoo kuitenkin iskeä Terrasta käsin jollakin tapaa, joka kaikottaisi Kaaoksen todellisuudesta.

Horuksen lankeamisen yksityiskohdat jääköön mainitsematta. Salaisuuksia ei kannata levittää. Horukselle näytetään tulevaisuus. Siinä ihmiskunta palvoo Keisaria jumalana. Kokonaiset kaupungit ovat pelkkää katedraalia, jossa ylistetään Hänen tahtoa. Samoin joitakin primarcheja palvotaan puolijumalina, mutta heidän joukosta puuttuu puolet. Missään ei ole patsaita Horuksen kunniaksi. Keisari tulisi käyttämään voimiaan väärin. Hän tulisi pettämään Horuksen. Kaaoksen äänet kuiskivat sopimusta. He tietävät, että Keisari suunnittelee Kaaoksen puhdistamista galaksista ja voisi jopa onnistua siinä. Jos Horus antaa heille Keisarin, niin Kaaoksen kiinnostus todellisuudesta loppuu. Horus saisi galaksin. Kaaos saisi rauhan todellisuuden tuolla puolen. Jopa Astartesien laivaston mukana matkustavien ihmisten joukoissa on alkavia käsityksiä siitä, että Keisari on enemmän kuin yli-ihminen. Häntä on jo alettu palvomaan jumalana.

Horus laatii monimutkaisen suunnitelman, jolla Keisarille uskolliset legioonat määrätään taistelemaan kaukaisille sektoreille. Yksitellen Horus yrittää houkutella primarcheja puolelleen. Jokaisella on heikkoutensa, sillä jokainen on ihmisten kasvattama. Lopulta kahdeksan legioonaa on Horuksen joukoissa. Kymmenen puolustaa Keisaria. Petturuuden ensimmäinen taistelu käydään Isstvan III-planeetalla, kun Horus hankkiutuu eroon petturilegioonien uskollisista mariineista. Kolmannes Emperor's Children, Luna Wolves, Death Guard ja World Eaters legioonista saavat kunnian olla ensimmäisessä hyökkäysaallossa noituuden kanssa leikkivien kimppuun. Se on ansa, jossa vain Horukselle uskolliset jäivät turvaan kiertoradalla oleviin risteilijöihin. Isstvan III:lle taistelevat mariinit saavat niskaansa viruspommituksen, jossa koko planeetan 12 miljardinen väestö kuolee erittäin näyttävällä tavalla. Mutta viime hetken varoitus mahdollistaa monen uskollisen mariinin pelastumisen pahimmalta. He tietävät ettei voitto ole mahdollista. Mutta velvollisuus vaatii mahdollisimman kovaa hintaa Horuksen voitolle. Pettureiden täytyy laskeutua planeetalle.

"This death, this death is ours. We choose it. We deny you your victory" - Huron-Fal of Death Guard.

Kirjoissa on runsaasti Miehekästä menoa ja valtavia taisteluja.

Kirjasarja on parhaillaan tusinan pituinen. Henk.koht. suosikeiksi nousevat Fulgrim, jossa Emperor's Children legioonan huomaamaton hivuttauminen kohti kadotusta on tehty erittäin tarttuvaksi luettavaksi. Fulgrim on sivistynyt primarch, joka tietää ettei Imperiumi ole pelastamisen tai rakentamisen arvoinen ellei kulttuuri kukoista. Hän vaatii itseltä ja joukoiltaan täydellisyyttä kaikessa. Kovin moni ei ehkä ole kanssani samaa mieltä, mutta juuri Emperor's Children oli paras legioona ennen Horuksen petturuutta. Space Wolves legioonan alkukantaisuus ja joustamaton käsitys kunniasta on haalinut kannattajia, ja Black Templarien ikuinen ristiretki on täynnä fanaattisia seuraajia. Kuitenkin Emperor's Childrenin mariinit olisivat olleet sitä seuraa johon samaistuisin. Tietenkin ennen sitä hetkeä kun Fulgrim löysi sen miekan itselleen. He sotivat paremmin kuin muut. Taktiikat hiotaan ikuisissa harjoituksissa. Juuri he saivat ainoana legioonana kunnian kantaa Keisarin Kotka-vaakunaa panssareissaan. Mutta täydellisyyden tavoittelu tuo samalla ylpeyden, olkoonkin se ansaittua. Siihen nojautuen Kaaos saa otteen. Fulgrimin kohtalo riipaisee rinnasta. Jopa Horus vannoo kostavansa sen Kaaokselle.

Legions-kirjassa tutustutaan salaperäisimmän legioonan toimintatapoihin. Alpha Legion taistelee muista poikkeavalla tavalla. Soluttautumalla, salailulla, harhautuksilla ja valheilla. Legioonan primarch on kaikista nuorin veljiinsä verrattuna. Siksi legioona ei ole kovin jumittautunut dogmiin. Alpharius on valmis kokeilemaan uusia asioita. Joukot opetetaan itsenäiseen ajatteluun. Komentajien tappaminen ei halvaannuta komentoketjua. Alpha Legion jatkaa taistelua siinä missä muut legioonat joutuisivat perääntymään ja kokoamaan joukkojaan. He päätyvät taistelemaan Horuksen puolella, mutta tekevät sen velvollisuudesta Keisaria kohtaan. Asiaa ei voi ymmärtää ellei ole lukenut Legions-kirjaa, eikä salaisuutta kannata levittää.

Kirjasarjan parissa vierähtää useampi ilta. Toistaiseksi tapahtumissa on edetty vasta ensimmäisten taistelujen läpi. Edessä on vielä Terran piiritys, jossa Keisarin palatsia puolustetaan viimeiseen sieluun asti. Kunnes lopullinen kaksintaistelu käydään Terran kiertoradalla. Sankariteot eivät lopu kesken, eikä pettureiden kataluutta voi mitata millään asteikolla.

Odotan jokaista Horus Heresyn uutuuskirjaa kiilto silmissä.

3 comments:

Anonymous said...

Kertomasi perusteella osasin maalata oman figuni täysin maailmaan sopivaksi...
http://www.facebook.com/home.php?sk=lf#!/photo.php?pid=3629550&id=773568520

FF

Paholaisen Asianajaja said...

Kill it with fire!

Jussi M. said...

Luulin ensiks otsikon perusteella, että tulisi juttua saman nimisestä lautapelistä: http://www.fantasyflightgames.com/edge_minisite.asp?eidm=98&enmi=Horus%20Heresy