2.2.11

Narkolepsiatyöryhmän väliraportista

THL julkaisi narkolepsiatyöryhmän väliraportin. Varmasti näitkin minkälaisia otsikoita se aiheutti Suomessa.

Viimeinkin THL myöntää! Rokote ja narkolepsia liittyvät yhteen

Uutisten kommenttiketjuissa raivotaan rokotefirmoille ja toisaalta toppuutellaan lisätutkimusten odottamista. Jotkut ovat jopa vaivautuneet lukemaan raportin läpi. THL:n julkaisema tiedote käy läpi yksinkertaiset asiat.

Pandemrix-rokotteen saaneilla 4–19-vuotiailla oli moninkertaisesti lisääntynyt riski sairastua narkolepsiaan rokotusta seuraavan kahdeksan kuukauden aikana verrattuna samanikäisiin rokottamattomiin.


Ja.

Pandemrix-rokotuksen ja narkolepsian yhteyttä on selvitetty kattavien rekisteritietojen perusteella. Sairaaloiden potilasrekistereistä kerätty tieto kaikista vuosina 2009–10 narkolepsiaan sairastuneista yhdistettiin perusterveydenhuollosta saatuihin pandemiarokotustietoihin. Havaittu yhteys on niin selvä, että mikään muu taustalla vaikuttava ns. sekoittava tekijä tuskin voi selittää taudin lisääntymistä.


GlaxoSmithKlinen valmistama Pandemrix-rokote piikitettiin Euroopassa n. 31 miljoonaan ihmiseen. Narkolepsiatapauksia ilmestyi kuitenkin tavallista enemmän vain Suomessa, Ruotsissa ja Islannissa. Islannissa narkolepsiaa ilmeni tavallista enemmän niin rokotetuissa kuin rokottamattomissa lapsissa. Kanadassa annettiin hieman erilaista H1N1-rokotetta, joka oli myös valmistettu kananmunissa ja myös sisälsi tiomersaalia ja adjuvanttina myös skvaleenia. Kuitenkin joku aiheutti enemmän narkolepsiatapauksia Pohjoismaissa. Tuon syyn selvittäminen on kaikkea muuta kuin yksinkertaista.

Perintötekijöillä ja/tai immunologisilla tekijöillä voi olla oma panoksensa narkolepsian yleistymisessä. Kaksoistutkimuksissa on selvinnyt sen verran narkolepsiaan sairastumisesta, että sen laukaisee joku ympäristötekijä; allergiareaktiot, tulehdustauti, autoimmuunisairaudet:

Kaksostutkimusten mukaan ympäristötekijöillä on erittäin merkittävä osuus narkolepsian synnyssä perinnöllisten tekijöiden lisäksi. Maailmassa on raportoitu vain kaksi identtistä kaksosparia, joissa molemmat kaksoset ovat sairastaneet narkolepsiaa. Narkolepsiaan sairastuneet kaksoset ovat lähes aina epäidenttisiä ja identtisistä kaksosista yleensä vain toisella on diagnosoitu narkolepsia.
Suomalaisessa tutkimuksessa yli 11 000 kaksosesta kolmella diagnosoitiin narkolepsia. Kaikki kolme potilasta olivat epäidenttisiä kaksosia ja narkolepsian suhteen diskordantteja, eikä kenenkään lähisukulaisilla esiintynyt narkolepsian oireita.


Nyt julkaistussa väliraportissa on haettu tietoja vain potilasrekistereitä eli kyseessä on epidemiologinen tutkimus. Tekeillä on immunologinen ja geneettinen tutkimus. Ne voivat paljastaa tarkemmin mitä yhtäläisyyksiä ja eroja rokotettujen ja rokottamattomien lasten välillä on. Euroopassa tehdään laajempaa tapaus-verrokkitutkimusta, jonka pitäisi selvittää miten Pandemrix-rokote on vaikuttanut muissa maissa.

22 comments:

Tomi said...

Puskan ja Kilven päitä on vaadittu innokkaasti vadille, saa nähdä kuinka käy.

Sähis said...

Tärkeää olisi myös huomata ettei, mitään tietoa nyt ilmenneistä yhteyksistä ollut tiedossa rokotepäätöksiä tehtäessä. Kukaan rokotepeloittelijakaan ei osunut oikeaan.

Nyt on tärkeintä tutkia huolella narkolepsia, sikainfluessan ja rokotteen yhteyden luonnetta. Onko suomalaisilla ja ruotsalaisilla jokin autoimmuuninen herkkyys jollekin joko sikainfluenssan tai rokotteen osalle. Tai onko Suomeen ja Ruotsiin toimitetut rokote-erät jotenkin poikenneet muualle toimitetuista. Tässä on mahdollisuus oppia sekä rokotteista että narkolepsiasta jotain, ja se pitää käyttää hyödyksi. Se vie vaan aikaa, jota monetkaan eivät suostu odottamaan.

Mielestäni on täysin väärin vaatia Puskan tai Kilven päitä vadille. Heidän päätöksissään ei ollut tietääkseni mitään väärää sen hetkisten tietojen mukaan. Eikä olisi nykyisten tietojenkaan mukaan jos niistä poistettaisiin kansallisuustiedot. Riski olisi siis ilmoitettu heti, että 31 miljoonalle rokotettua eurooppalaista kohti tulee 100-500 ylimääräistä tai ennen aikaista narkolepsia tapausta.

Sympatiaa on tietenkn annettava myös sairastuneiden perheille, joille tästä yhteyden tunnustuksesta on paljon apua heidän hakiessaan korvausta ja tukea, mitä heille tulee kaikesta huolimatta antaa.

Tomi said...

Vikaisin rokotusinfon sivuja, se on täynnä vahingoniloista riemua.

Roope Kasvi said...

Sähis kirjoitti:

"Tai onko Suomeen ja Ruotsiin toimitetut rokote-erät jotenkin poikenneet muualle toimitetuista."

Tämä oli mullakin mielessä, mutta ainakaan tuon väliselvityksen mukaan rokote-erissä ei ollut mitään poikkeavaa, erät ja narkolepsia-tapaukset jakautuivat tasaisesti.

Sikainfluenssa on maailmalla (tai no, mun tiedot on lähinnä CDC:ltä) tehnyt ikävintä jälkeä nimenomaan nuorissa lapsissa, ja täällä narkolepsia-tapaukset ovat ilmenneet 4-19 vuotiaissa. Jos mietitään, että rokotteessa on joku ongelma, ja kun sitä on annettu n. 4:lle miljoonalle 4-19 vuotiaalle, niin luulisi tuon näkyvän jo muuallakin.

Hmm...noh, tarkempi tutkimus selventää onneksi entisestään narkolepsian luonnetta ja rokotteiden turvallisuuskuvaa.

RK

Paholaisen Asianajaja said...

Eniten tapetilla oli Guillain-Barrén oireyhtymän mahdollinen yleistyminen. Sitä ei tapahtunut.

Kristiina K. said...

Minua kuvottaa eniten rokotevastaisten asenneilmapiiri, että kun jotain kamalaa sattuukin, niin mässäillään muiden murheilla. Haudoilla tanssiminenhan se autuaaksi tekee...

Kuitenkin, itse veikkaan vahvimmaksi syylliseksi itse virusta. Myös rokottamattomien keskuudessa narkolepsiatapaukset ovat lisääntyneet ja esim. Ruotsissa narkolepsia on lisääntynyt yhtä paljon sekä rokotetuilla että rokottamattomilla. Narkolepsia näyttäisi muutenkin olevan keskittynyt n. 70-prosenttisesti Suomeen ja Ruotsiin. Jokin perimämme ja virusproteiinin onneton yhdistelmä on minun mielestäni tässä se todennäköisin syy.

Tiedetään jo kuitenkin, että esim. autoimmuunisairauksien taustalla voi piillä hyvinkin usein virustarunta. Tampereella on tutkittu mm. enteroviruksen ja perimän yhteissummaan tyypin 1 diabeteksen puhkeamisessa.

Minä pelkään eniten sitä, että perusrokotuksetkin jätetään ottamtta pahimpien puupäiden ihmisryhmässä ja laumaimmuniteetti järkkyy. Sekin sitten käännetään varmasti THL:n tai muun vastaavan virkakoneiston viaksi, tavalla tai toisella :P

Lisäksi minusta on mielenkiintoista, että maallikot tietävät mistä ja miten taudit syntyvät. Ihan ilman mitään tutkimuksia. Ja kitistään siitä, että VIIMEINKIN myönnetään jotakin. Tutkimukset ja selonteot kestävät aikansa, sitä ei maallikko tunnu tajuavan millään. Ei siinä ole mistään salaliiton pimityksestä kyse.

Niin, ja Iskuryhmä on avannut kommentoinnin! :D

Ninny said...

Kristiina tuossa sanoikin kaiken oleellisen, joten minun ei enää tarvitse. Kiitos siitä!

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Jos nykytieto olisikin, oltaisiin silti ehkä rokotettu. Sen ajan tunnelmat kun oli vähän hätäpäiset. Pandemian riski näytti silloin varsin vakavastiotettavalta. Otetaanko muutama narkoleptikko mutta elossa oleva lapsi vai iso kasa kuolleita lapsia (do the math).

Niin, ja iskuryhmä näyttää dellivän kaikki skeptikoiden/skeptiset viesti. Avoin kommentointi antaa mielikuvan avoimuudesta. Sitä, että miten paljon viestejä poistetaan ei sen sijaan nähdä/voida nähdä.

Nähdäkseni tiedeyhteisö nähdään helposti papinkaltaisina. Tiede on ikään kuin valmiina oleva oikeassaolopaketti. Keskivertoihmisen saa lähinnä nukahtamaan kertomalla heille epistemologiaa. Tiedettä sen sijaan kunnioittavat likimain kaikki..

Paholaisen Asianajaja said...

Niin, ja Iskuryhmä on avannut kommentoinnin! :D

Shhh. Iskuryhmä ei saa tietää, että skeptikot tietävät kommenttien olevan taas mahdollisia. Se blogi voi pelästyä uudelleen.

Tomi said...

Iskuryhmästä, kommentoin sinne eilen ja kommentti meni lävitse (vasta kommenttia tosin ei ole tullut). Tosin kommenttini ei ollut hirveän kriittinen.

Anonymous said...

Ei sitten nämä narkolepsia vanhemmat tajua, että antaisivat tutkijoiden tehdä työnsä vapaasti.

Jos ja kun narkolepsia syy selviää se ei auta ketään muuta, kuin näiden vanhempien lapsia. Siitä ei ole hyötyä sinulle, eikä minulle, mutta nämä ihmiset voivat sen jälkeen saada oikeaa hoitoa. Parhaimmassa tapauksessa tämä narkolepsia voisi olla parannettavissa.

tyy said...

Ei käy kateeksi, vaikeita päätöksiä joutuvat terveysviranomaiset tekemään.

Ja rokotusvastaiset hörhöt riekkuvat.

SaaraR said...

Itse olen kritisoinut tätä nimenomaista rokotekehittelyjupakkaa siitä, ettei sikaflunssarokotteen kehittämisessä millään voitu noudattaa normaalia rokototetutkimuksen protokollaa jossa tuotteen tehokkuus ja turvallisuus selvitetään in vitro, in vivo eläinkokeilla ja lopulta kliinisin testein, joissa haittatapahtumia seurataan vuosien ajan. Jos näin olisi menetelty, rokote olisi yhä testausvaiheessa.

Lisäksi on käynyt ilmi, että sen jälkeen kun vaikuttavan aineen turvallisuus oli selville, tuotetta muutettiin lisäämällä adjuvanttia. Nyt täytyy muistaa ettei lääkekehitys ole mitään kokkikerhotouhua, vaan jos reseptiin tehdään muutos, koko tuotteelle on tehtävä uudet testipatterit koska ei ole tietoa siitä, millaisia yhteisvaikutuksia uusilla aineilla sinänsä turvalliseksi todetun vaikuttavan aineen kanssa mahdollisesti on.

Se mikä tekee tästä sopasta mielestäni eettisesti arveluttavan on, että suurta yleisöä peloteltiin ja painostettiin rokottamaan ja väitettiin että tuote oli turvallinen, vaikka väitteen esittämisen aikaan kenelläkään ei voinut olla tästä tietoa (jos määrittelemme "tiedoksi" väittämät jotka pohjautuvat normaalista tehokkuus-ja turvallisuustutkimuksesta saatuihin tietoihin). Käytännössä tämän tuotteen tehokkuus ja turvallisuus testattiin väestössä, siis henkilöillä jotka eivät olleet antanut informoitua suostumusta koehenkilöksi ryhtymiseen.
Jossakin siis vedettiin mutka jos toinenkin suoraksi.

Tässä on nyt tietysti se ilmiselvä ongelma, että pandemian nopean leviämisen vuoksi normaalia protokollaa ei olisi voitu käytännön syistä noudattaa. Se ei kuitenkaan poista eettistä ongelmaa: yleisölle ei olisi pitänyt uskotella että rokote on yhtä turvallinen kuin rokotteet yleensä ovat, ja sille olisi pitänyt tehdä selväksi että rokotteen käyttö merkitsee käytännössä koehenkilönä olemista.

Loppusilauksen soppaan lisää se, että lukuunottamatta rokotusintoa, viranomaiset eivät pyrkineet tehokkaasti selvittämään esimerkiksi tartunnan todellista levinneisyyttä. Esimerkiksi sikainfluenssatesteihin ei päästetty kaikkia halukkaita joilla todettiin taudinkuvaan sopivat oireet, vaan testaukseen pääsyn kriteerinä oli mm. se että henkilö on oleskellut maassa jossa on epidemia (esimerkiksi isoon kansainväliseen konferenssiin osallistuminen ei riittänyt). On siis oletettavaa, että todellisuudessa sikainfluenssaan sairastuneiden määrä oli selvästi suurempi kuin todettujen tapausten lukumäärä. Viranomaisten tiedotus siitä että epidemian etenemistä seurataan tarkasti, oli harhaanjohtavaa testausjärjestelyjen ollessa sellaiset etteivät ne olisi voineet mitenkään mahdollistaa tarkkojen tietojen saamista.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Eiköhän tässäkin toimittu odotusten mukaan. On muistettava, että influenssakauden aikana tuli painostusta myös rokotushaluisten tavisten puolelta.

Sen aikaisten tietojen nojalla tässä ei ole mitään olennaista epäeettisyyttä. Nopea testaustahti lienee ns. "selviö". Paitsi niille joita ei normaalisti kiinnosta ottaa selvää.

Mutta nyt arvon luontaishoitajilla on kunnon zemat näyttää miten allopatrisen lääketieteen mogailu on korjattavissa kvanttivärähtelyhomeopatialla. Kivastihan luontaistuotteet pelastaa syövästä ja AIDSistakin, ihan kirjoissa ja kansissa asti esitetään näin. Tottakai olisi kivaa PR;ää vaikkapa Sulkakoskelle nyt iskeä ja parantaa kaikki narkoleptikkokakarat parilla vesi/sokeripillerillä.

Jos tekisi sen vielä ilmaiseksi, pro bono, niin ei kukaan voisi väittää ahneudestakin. Parantuneet narkoleptikot sitten voisivat kiittää Sulkakoskea ja homeopatiaa.

Detritus said...

Otetaanko muutama narkoleptikko mutta elossa oleva lapsi vai iso kasa kuolleita lapsia (do the math).

Tässä muutama numero:

Ikäluokkaan 5-19 kuuluu n. 925 000 henkilöä. Rokotuskattavuus tuossa ikäluokassa oli 70%, eli rokotteen sai n. 647 000 henkilöä, joista narkolepsiaan sairastui 52 henkilöä. Narkolepsiariski oli siis 0.008%.

Heinäkuussa 2009 kun rokotuspäätöksiä tehtiin, sikainfluenssaan kuoli senhetkisten tilastojen mukaan 0.6% sairastuneista. Joulukuussa 2009, epidemian (ja rokotusten) ollessa päällä kuolleisuusarvio oli laskenut 0.02%:iin.

Puska & co. teki aivan oikeat päätökset senaikaisen tiedon varassa. Se, missä THL epäonnistui oli tiedotus. En tosin tiedä kuka tiedotuksessa olisi onnistunut tilanteessa, jossa paskalehtien lööppikiima oli jotain ennennäkemätöntä.

SaaraR said...

Ongelma olikin siinä, että "sen aikainen tieto" oli huomattavasti vähemmän kuin mitä tietoa yleensä on kun uusi rokote lasketaan markkinoille. Tästä oltiin aikas hiljaa ja kansalaisia patistettiin ottamaan rokotus vetoamalla auktoriteetteihin, pelottelemalla ja syyllistämällä- klassisia virheargumentteja kaikki.

Tuomo, olet oikeassa siinä että tieto oli koko ajan saatavilla/helposti pääteltävissä jos yhtään viitsi. Toisaalta ilmassa oli roskalehdistön ym. ansiosta paniikkitunnelmaa, ja nykyään maailma on ylipäätään sen verran monimutkainen ettei kukaan voi eikä ehdi ottaa selvää kaikesta tärkeästä. Suomessa kansalaisen pitää voida luottaa viranomaisiin. Tätä luotettavuutta lisää se jos viranomaiset avoimesti ja selkeästi kertovat suositustensa perusteet (tässä tapauksessa siis sen ettei tietoa rokotteen haittavaikutuksista ollut läheskään niin paljon kuin tavallisesti ja että käytännössä rokotteen ottajat tulisivat toimimaan koehenkilöinä). Se että ihmiset eivät keskimäärin rationaalisuudellaan koreile ei vaikuta siihen etteikö heillä olisi moraalinen oikeus saada selkeää ja todenmukaista informaatiota omaa terveyttään koskevan päätöksenteon perustaksi. Nyt näin ei ollut, vaan viranomaiset päinvastoin hämärsivät lausunnoillaan sitä seikkaa ettei heillä ollut pitävää tietoa rokotteen turvallisuudesta.

Detritus said...

Pyöritelläänpä vielä numeroita. Jos ikäryhmässä 5-19 vuotiaat joka kolmas olisi sairastanut sikainfluenssan, se olisi merkinnyt yli kuuttakymmentä kuolonuhria 0.02%:n kuolleisuudella - vrt. nyt ilmitulleeseen 52:een narkolepsiatapaukseen.

Esimerkiksi 50-luvun "aasialaiseen" sairastui juuri tuo kolmasosa väestöstä.

Anonymous said...

Oleellista on mielestäni sekin että olisiko ollut sellaista testiä edes olemassa joka tämän riskin nousun olisi paljastanut?

Vieläkään ei tiedetä mikä laukaiseva tekijä oli, ja miksi tosiaan myös rokottamattomilla riski kasvoi jopa kolminkertaiseksi- ja juuri parissa pohjoismaassa.

Parhaassa tapauksessa tuo data osoittautuu vielä tulevaisuudessa hyödylliseksi uusien lääkkeiden kehittelyssä, ja ehkä tuo arvokasta lisätietoa narkolepsiasta.

Anonymous said...

Viime vuonna Suomen tieliikenteessä kuoli 270 henkeä ja loukkaantui 7661 ihmistä[*]. Tämä ei kuitenkaan herätä näkyvää kansalaisaktivismia, koska liikenteessä liikkumisen riskit on helposti ymmärrettävissä. Mitä ilmeisemmin riskit myös hyväksytään, koska motorisoidun liikkumisen hyödyt elintasolle konkretisoituvat päivittäin. Rokotusinfon kaltaisilla tahoilla olisi kuitenkin paremmat mahdollisuudet "pelastaa" ihmishenkiä keskittymällä liikenneturvallisuuden parantamiseen.

[*] lähde: http://www.stat.fi/til/ton/2010/12/ton_2010_12_2011-01-20_tau_002_fi.html

Roope Kasvi said...

Saara kirjoitti:

"Ongelma olikin siinä, että "sen aikainen tieto" oli huomattavasti vähemmän kuin mitä tietoa yleensä on kun uusi rokote lasketaan markkinoille. Tästä oltiin aikas hiljaa ja kansalaisia patistettiin ottamaan rokotus vetoamalla auktoriteetteihin, pelottelemalla ja syyllistämällä- klassisia virheargumentteja kaikki."


Rokotteen valmistusosat olivat tuttuja, kuten myös valmistustapa, eikä täten ollut mitään syytä odottaa normaalista poikkeavia komplikaatioita. Vaikka Pandemrixia olisi testattu huomattavasti tavallista kausi-influenssa rokotetta enemmän, niin minkäänlaista narkolepsia-yhteyttä tuskin olisi havaittu. Maailmalaajuisesti Pandemrixia on siis annettu 90 miljoonaa kappaletta, joista 30 miljoonaa Euroopassa, ja nousua on havaittu vain Suomessa ja Ruotsissa.

Jotain outoa tässä on. Kannattaa odotella ihan rauhassa laajempien ja tarkempien tutkimusten tuloksia.

RK

Matoisa-Lankku said...

"Lisäksi on käynyt ilmi, että sen jälkeen kun vaikuttavan aineen turvallisuus oli selville, tuotetta muutettiin lisäämällä adjuvanttia."

Missä näin on käynyt ilmi?
Glaxon "prepandeminen" koerokote jota mm. H5N1-viruksen kanssa on testattu jo joitakin vuosia on aina (tai ainakin pitkään) sisältänyt kyseisen adjuvantin (AS03), tässä yksi reavari aiheesta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19555313 ja tässä Glaxon oma julkaisu testirokotteista: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19479667

Mainittakoot että AS03 -adjuvantin kanssa hyvin samankaltainen MF59 -adjuvantti, joka on siis myös skvaleenipohjainen, on ollut käytössä yli 10 vuotta Euroopan alueella Fluad-nimisessä (Novartiksen) kausi-influenssarokotteessa, tässä yksi revari siitä:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17931151 .

THL:n tiedotus mitä ilmeisimmin epäonnistui, päätelleen siitä miten monet kokevat tulleensa petetyiksi (tai jotain). Mutta kriisiviestintä on käsittääkseni vaikea laji joka epäonnistuu käytännössä aina. Roskalehdistön osuus paniikinlietsonnassa oli ilmeinen; joku päivä kaikki kuoli tautiin ja seuraavana päivänä vuorostaan rokotteeseen ja sitten taas tautiin jne. Ihmisten medialukutaidossa olisi varmaankin "pientä" parantamisen varaa.

Jos tämä narkolepsian lisääntyminen on tosiaan tapahtunut vain tietyissä maissa, on se kyllä perin mielenkiintoista! Toki geneettinen tausta voi osan eroista selittää, mutta käsittääkseni Suomi ei ole varkolepsian esiintyvyydessä lähtökohtaisesti mikään huippumaa?

Mutta aika toivottavasti näyttää, eli lisätietoja odotellessa.

Anonymous said...

Typeryys voitti tieteen THL:ssä erä 1

Sinut ryöstetttiin, rahoillasi sata jo raiskattu
Eli H1N1 lyhyesti. WHO poistaa pandemiakriteereistä kuolevuusehdon. Heti perään löytyy “uusi” virus H1N1 ja pandemia julistetaan. Media mässäilee. Pandemrixiä valmistetaan kausiflunssarokotteen valmistustekniikalla 2.4 miljardin arvosta. Kausiflunssarokotteen olisi saanut kolmasosalla eli 800 miljoonalla eurolla. Lääketeollisuuden valmistuskustannukset 30 % myyntihinnasta eli 240 miljoonaa. Kiirelisänä tuplataan valmistuskulut 500 miljoonaan. Tiliä tehtiin 1.9 miljardia puhtaana käteen ilman tuotevastuuta.
Puola: Ministeri sanoo:” …Kansamme on niin viisas että näkee tämän lävitse. Emme tilaa mitään rokotetta.”
Saksa: Yksittäiset lääkärit kieltäytyvät ensin pistämästä lapsiin… Lääkäriliitto kieltää lasten ja nuorten rokotukset Pandemrixillä riittävien tutkimustulosten puutteen vuoksi. Aikuisiin pistetään 6 miljoonaa piikkiä, 28 miljoonaa rokoteannosta poltetaan, 240 miljoonaa euroa savuna ilmaan. Hyvä päätös.
Sveitsi kieltää lasten ja nuorten rokotukset Pandemrixillä. THL kommentoi tapausta: Sveitsin syyt kauppapoliittisia. Miten tuo voi tulla mieleenkään ellei ole omia kauppapoliittisia syitä.
Suomi: Pekka Puska valehtelee: Tutkittu ja turvallinen, meillä on tutkimustulokset. Ja jatkaa valehteluaan kun jää kiinni: ”Emme tienneet, ei kukaan tiennyt”. Pekka Puskan piti jopa uhkailla niitä jotka varoittivat ja Pekka Puska ei muka tiennyt.
800 000 tuhatta lasta saa Suomessa rokotteen. 250 000 näistä kantaa narkolepsian riskiperimää. Narkolepsiaan sairastuu 100 heti. Normaalisti lapset ei tätä tautia saa. Normaalisti tauti kehittyy hyvin pitkän ajan kuluessa. Kuinka moni sairastuu kun vuosia kuluu ja normaali sairastumis-ikä lähenee?
100 sairastuneen kustannukset yhteiskunnalle: Poolin arvion mukaan 30 miljoonaa korvauksina käytetty 25 vuodessa. Korvauksia maksettava jopa 70 vuotta. Normaalit sairaskulut tulee yhteiskunnan maksettaviksi. Verotulomenetykset tulee yhteiskunnan tappioksi. Todelliset kulut satoja miljoonia tulevina vuosia. Ja SINÄ maksat kaiken veroina, se on jo varmaa.
Ja Pekka Puska se vaan porskuttaa SINUN rahoillasi tietenkin. Karkkiautomaatit kouluissa ja olut kaupoissa riepoo miestä. Ja tahtoo vielä lain saada aikaan, lapset tulee rokottaa vanhemmilta lupaa kysymättä.
Pekka Puska on myös tuomari joka jakaa elinkautisia vankeustuomioita. Kymmennen vuotias lapsi, joka tarvitsee 3 tunnin ylimääräiset unet päivässä kärsii elinaikanaan 3*365*70 eli 76 650 tuntia vapausrangaistusta. Elinkautisvanki 16 tuntia päivässä 12 vuoden aikana 16*365*12 vuotta 70 080 tuntia. vangilla on harrastusmahdollisuudet yms. narkoleptikolla painajaiset unen aikana ja lukuisa määrä muita oireita valveillaolon aikana. Narkolepsian vakavuusasteesta riippuen lapsen tuomio voi olla kaksin, kolmin, nelinkertainen… Lyhyesti sanottuna elinkautistuomioita kidutuksella on tarjolla. Näistä elinkautistuomioista pooli ei halua mitään maksaa, kun ei niistä kuittiakaan synny maksuperusteeksi.
Supo: Vieläkö housut kintussa? Valtakuntaan on soluttauduttu peruuttamatonta välitöntä tuhoa aiheuttaen. Ja kukaan ei tiedä varmuudella aikuistenkaan riskikerrointa pitkällä vertailujaksolla… Totuus Baxterin 72kg:sta?