2.1.08

Kirkosta eroaminen 2007

Eroakirkosta.fi on julkaissut tiedotteen:

Eroakirkosta.fi -palvelun kautta erosi viime vuonna 32 418 evankelis-luterilaisen kirkon jäsentä. Kasvua vuoteen 2006 tuli 17%. Kirkosta eronneiden kokonaismäärää on vaikea arvioida, koska emme tiedä, mikä on eroakirkosta.fi -palvelun osuus kaikista eroista. Vuoden 2007 alussa arvioimme, että 40 000 kirkosta eroajan raja olisi mennyt rikki vuonna 2006. Palvelun osuus kaikista eroajista oli kuitenkin kasvanut yli 10%-yksikköä vuodesta 2005, joten arviomme oli pahasti yläkanttiin. Evankelis-luterilaisen kirkon käyttämät väestörekisterikeskuksen luvut taas olivat selvästi alakanttiin arvioidut.


Enemmistö palvelun käyttäjistä on tietenkin nuoria. Vanhemmat eroajat keskittivät eroamisen vuoden lopulle. Joulukuu ei kuitenkaan ole enää niin suuri piikki luvuissa kuin aikaisemmin. Kirkosta erotaan tasaisempaan tahtiin.

Nyt kun ev.lut. kirkko on aloittanut UskoToivoRakkaus-kampanjan, niin lukuihin voi tulla muutoksia. Ehkä erolukujen kasvu hidastuu. Eroakirkosta.fi:n kasvava suosio varmasti huolestuttaa tiettyjä piirejä kirkn sisällä. Yhä useamman seurakunnan talous jättää toivomisen varaa. Esim. täällä Akaassa on ihmetelty mitä tapahtui taloudelle. Ennen seurakuntien liitosta oli kaksi vakaata seurakuntaa. Nyt on yksi, jonka tilit eivät riitä. Seurakunta järjesti toimintaa nuorille, jotta he eivät vain lähtisi kirkosta. Toiminta ei kuitenkaan ole ilmaista. Tätä nuorisoprojektia varten palkattiin oikein pappi kahdeksi vuodeksi. Homma jäi kuitenkin kesken. Kirkon projektien budjetista viipaloidaan rahaa pois rankalla kädellä.

No comments: