14.1.08

Skeptikot ja uskonnot

Erkki Tuomiojan taannoinen kaapista ponnahdus ja vaatimus teologien poistamisesta yliopistoista tuotti runsaasti huudahduksia puolin jos kokonaisinkin. Skepsis on tietenkin mukana menossa. Jotkut jäsenet haluaisivat pitää teologian sellaisena kun se on, eikä uskontojen kritisoiminen kuulu Skepsiksen toimenkuvaan. Jotkut ovat toista mieltä. Jussi K. Niemelä on kirjoittanut aika perinpohjaisesti tästä asiasta.

Uskontoa voi ja pitää tutkia tieteellisesti, mutta se onkin eri asia, kuin opettaa ihmisiä ottamaan yliluonnolliset asiat totena. Tämä on se asia joka tuntuu unohtuvan useissa Tuomiojan ehdotusta kritisoivissa teksteissä.

Yritän tutustua paremmin siihen mitä Skepsiksen salaisessa luolassa sanotaan tästä skepsis/uskonto-väittelystä.

2 comments:

Anonymous said...

Mutta eihän teologisessa tiedekunnassa edes opeteta yliluonnollisten asioiden olevan totta.

Senhän takia esim. Helsingin teologinen tiedekunta - ja sen opettajisto - on lähes kirosanan maineessa monissa kristillisissä piireissä.

Niemeläkään ei ole tainnut edes vierailla teologisessa tiedekunnassa. Mutta helpompaa on keskimäärin kritisoida jotain ennakkomielikuviensa mukaan, kuin tutustua käytäntöön - ja kritisoida vasta sitten, mikäli tarpeen on.

Paholaisen Asianajaja said...

Olen kuullut ihan kannustavia juttuja teologisesta tiedekunnasta. Sitä kautta on tullut tutuksi mm. nuori naispappi, joka on parisuhteessa naisen kanssa, ja pudistelee päätään konservatiivisten piispojen puheille.

Anekdoottina olen kuullut, että teologiaa opiskelevista n. 50% on ateisteja. En tiedä kuinka varma luku tuo on.

Ei siis vaikuta aivan turhalta paikalta.