13.6.08

Sana sunnuntaille: Politiikka

Politiikka. Tunnustan olevani idiootti sanan alkuperäisessä merkityksessä; en välitä politiikasta. Olen parhaani mukaan välttänyt lööpeissä riehuvaa vaalirahoituskohua. En voi enää vaieta. Vaalirahoituksesta kertominen on kuulemma ollut joillekin liian vaikea asia ymmärtää. Nyt pyöritellään silmiä sille, että poliitikot ovat jonkun tahon taskussa. Aivan kuin asiat eivät olisi pyörineet tällain vuosikymmenten ajan. Miksi nyt pitää ravistella rakkaiden poliitikkojen kahvitaukoja ja poliittisesti korrektien vitsien lausumista?

No okei. Lain mukaan vaaleissa leikkivän ehdokkaan pitäisi ilmoittaa tietyn rajan ylittävät vaalirahoituksen. Mutta eihän yksi ihminen voi millään muistaa kaikkia eurorullia joita hänen povitaskuunsa on sullottu. Tietenkin jotkut kommunistit inisevät, että lahjoitukset tehdään pankkisiirtoina ja näin pitäisi kyllä nähdä kuka on antanut kellekin (siis pelkkää valuuttaa).
Joku ehdokas (en kerro naisen nimeä) kävi kiertämässä maakunnissa ja vakuutteli olevansa pienten kaupunkien keskustan elävöittämisen puolella, mutta ottaa samalla rahaa valtavan ideoihin keskittyvän ostoskeskuksen pystyttäneeltä taholta. Toiset näkevät ristiriitaisuuksia sanomassa, toiset (kuten minä) näkevät tavallisen poliitikon. Jotkut vaativat tiukempia vaalirahoituslakeja, toiset huomauttavat, että laki on jo olemassa. Sitä pitäisi vain noudattaa.

Koska samaiset kansanedustajat ovat itse laatineet näitä lakeja, niin tietenkin juuri heille kuuluu vastuu niiden testaamisesta käytännössä. Jälleen yksi asia jota oppositio ei tahdo millään ymmärtää. Onhan Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja osoittanut aloitekykyä sanomalla, että rikkoi tarkoituksella vaalirahoituslakia juuri siksi ettei siitä ole määrätty mitään rangaistusta. Näin reippaalla tavalla osoitetaan mikä laki toimii ja mikä ei.

Ongelmaan on selkeä ratkaisu. On säädettävä uusi vaalirahoituslaki, jossa selvästi määrätään ettei ehdokkaan tarvitse kertoa mitään lahjoituksista. Itseasiassa, vaalipyrkyrin ei pitäisi edes tietää kuka hänelle antaa rahaa. Oikean tasa-arvon saavuttamiseksi politiikassa pitäisi vaalirahoituksien kasaantua yhteen rahastoon, josta se sitten jaetaan pakanallisesti (siis tasan) kaikille ehdokkaille.

Leave Matti alone!

2 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...
This comment has been removed by the author.
Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Eniten tässä vaalikohussa minua ihmetyttää se, että ihmiset ikään kuin olettavat että kaikki ehdokkaat olisivat jotenkin samanarvoisia. Tosiasiassa heillä on kuitenkin eri mainosbudjetit ja näkyvyys. Lisäksi politiikka on muutoinkin intressipeliä.

Toinen asia sitten onkin se, että vaalilahjoituksia antaneet henkilöt ovat tehneet lahjoitukset ikään kuin "yhtiöittämällä jenginsä". Jos systeemi oli niin viatonta, miksi he piiloutuivat erilaisten taulujen taake eivätkä tehneet sitä avoimesti?

Minusta olisi paras se, että jokainen hankkii sitä tukea mitä sattuu saamaan. Jos saa rahakkaita tahoja maksamaan, niin saa. Kai sekin jo jotain työtä ja vaivaa vaatii. Sen sijaan lahjoittajien täytyisi olla täysin avoimia.

Eli lahjoittaneiden henkilöiden nimet ja yritykset saisi listata jonnekin josta ne saisi avoimesti käydä mulkoilemassa. Tämä näyttäisi sitä, mitkä tahot tukevat kutakin henkilöä, jota voisi käyttää päätöksen apuvälineenä.

Näin puolisalaisena tästä tuli ainakin minulle hieman sellainen olo, että on mahdollista että yritykset ostavat poliitikoilta mielipiteitä antamalla heille asiasta ikään kuin palkkaa ja statusta. Toki voi olla että kyseessä ei ole mikään tälläinen, eli henkilö ei ole muuttanut mielipiteitään rahvaanomaisesti vain rahan vuoksi. (Ehkä rikkaat suhtautuvat rahaan eri tavalla kuin me köyhät, en tiedä.) Voihan olla että takana ei ole edes sitä että edes lahjoittajilla ei ole ollut asennetta joka voitaisiin tiivistää muotoon "Jos tukee, ei vaikuta, jos ei tue haittaa."

Jos taas politiikan tehokkuus on sitä mitä pahat populistit meille syytävät, tehokkaamminkin ja kustannustehokkaamminkin voisi rahojaan syytää, jos siis tulosta ja omia etuja haluaisi.

(Ettei vain sorru siihen että uskoo samanakiaisesti että
1: Politiikka on tehotonta ja sieluntonta "sama haalea paska, eri paketti"
2: Tällä vaalirahasotkulla olisi jotain merkitystä..)