24.6.08

Homeopatia ja 10 tuhatta puntaa

Täydentävien hoitomuotojen professori Edzard Ernst ja kirjailija Simon Singh tarjoavat 10´000 puntaa sille joka osoittaa homeopatian toimivan. Tarjous nostettiin pöydälle sen jälkeen kun parivaljakon tekemä kirja Trick & Treatment sai nyrpistelyä ja lokaa päällensä vaihtoehtohoitoja kannattavilta homeopaateilta. Kaksikon tarjoamaa haastetta sanotaan vain julkisuustempuksi. DailyMail-lehdessä homeopaatit ovat valittaneet sitkeästi. Samalla tehtiin selväksi ettei heidän tarvitse tieteellisesti osoittaa homeopatian toimivan, sillä "heillä on enemmän kuin tarpeeksi todistusaineistoa." Ernstin ja Singhin rahat ovat varmassa turvassa.

Quackometerissä on vaivauduttu käymään yksitellen läpi homeopaattien vastalauseet. On aika käynnistää käännösaparaatti:

1. Homeopatia on ollut menestyksekäs yli 200 vuotta. Meillä ei ole mitään tarvetta todistaa mitään.

Näyttö perustuu pääosin anekdoottiseen aineistoon. Samaa todistusainestoa löytyy vereniskemiselle ja voodoonukeille. Modernilla yhteiskunnalla on tarve odottaa enemmän.

2. Kokeet ovat osoittaneet, että se toimii eläimillä ja vauvoilla jotka eivät voi kokea placebo-efektiä.

Missä ovat ne laadukkaat kokeet eläimillä ja vauvoilla jotka osoittavat tämän? On paljon huonosti tehtyjä kokeita joissa osallistujat eivät toimi "sokkona", joten raportointiin pääsee livahtamaan ennakko-oletuksia. Placebo ei ole ainoa keino jolla voi erehtyä luulemaan hoitoa toimivaksi.

3. Perinteiset kokeet eivät ole sopivia homeopatian 'yksilökohtaiselle' lähestymistavalle.

Ei pidä paikkaansa. Monia yksilökohtaisia kokeita on tehty, esim. Linde 1998.

4. Kriitikot poimivat esiin vain negatiiviset tulokset ja sulkevat silmänsä positiivisilta.

Siitähän tässä haasteessa on kyse. Jos voitte näyttää tämän pitävän paikkansa, niin palkinto on teidän. Kriitikot eivät ignoroi positiivisia tuloksia. He ignoroivat huonosti tehtyjä kokeita - jotka sattuvat olemaan enimmäkseen positiivisia. Huonosti tehdyt kokeet tuottavat erittäin epäluotettavia tuloksia.

5. "Tarvitsemme lisää sijoituksia homeopatian tutkimiseen, ei harhauttavia houkutuksia tiedemiehiltä joiden täytyisi tietää paremman päälle." (Robert Mathie, BHA)

Homeopatiasta on tehty yli 200 koetta. Tulokset eivät ole niin hyviä kuin Ernst ja Singh ovat kirjoittaneet. Mitä sinä odottaisit uusien tutkimusten osoittavan?

6. Homeopaateilla ei ole rahaa suorittaa kokeita.

Homeopaattien pitäisi löytää lääketieteellisten tutkimusten tietokannasta tunnissa hyvin suoritettu koe jolla osoittaa Ernstin olevan väärässä. Jos se ei onnistu, kuka tahansa akateeminen homeopaatti voisi tehdä analyysin alan kirjallisuudesta ja julkaista sen. Koe ei vaadi laatimaan laajoja ja kalliita kokeita - vain osoittamaan, että nykyinen todistusaineisto tukee homeopatiaa.

7. Kyllä, mutta homeopaateilla ei ole rahaa suorittaa hyviä kokeita.

Monia kokeita on tehty. Useimmissa tapauksissa yksinkertaiset muutokset olisivat voineet parantaa niiden laatua valvavasti. Homeopaattien rahaa on liikkeellä paljon. Boiron on puolen miljardin dollarin yhtiö. Se käyttää 18,5 kertaa enemmän rahaa mainontaan kuin tutkimuksiin. Lääketehtailla sama suhde on yleensä 2:1. Boironin todellinen tutkimusbudjetti on lähellä olematonta. Raha ei ole tekijä - se on tahto tehdä hyviä kokeita jotka puuttuvat.

Ja paljon muuta. Quackometer päivittää listaa kun uusia homeopaattisia todisteita ilmestyy.

Sitä odotellessa voi katsella YLE Teemalta ohjelmia vaihtoehtohoidoista. Ehkä ruudulle pääsee yhdessä jaksossa pari epäilevää kommenttia hoitojen tehosta.

No comments: