22.6.08

Crimes Against Logic

Crimes Against Logic - Exposing the Bogus Arguments of Politicians, Priests, Journalists, and Other Serial Offenders, Jamie Whyte

Tässä jälleen kirja joka täytyi lukea loppuun melkein yhdeltä istumalta. Whyte on journalisti ja filosofiasta luennoinut mies. Hän kykynee esittämään asiat todella ytimekkäästi, mutta ei kuitenkaan jätä logiikkaa pois kuvioista. Sekaan mahtuu ripaus ihanaa sarkastista sivaltelua ja huumoria. Whyte on menettänyt hermonsa yhteiskunnassa riehuvaan epäloogisuuteen: Toimittajat käyttävät tilastoja ymmärtämättä suurien lukujen merkitystä, poliitikot "väittelevät" kaikesta muusta paitsi itse asioista, kirjailijat käyttävät lainausmerkkejä väärin (ups), pastorit varoittelevat homoseksuaalisuuden olevan luonnotonta, jne.

Kirja havainollistaa oikeiden esimerkkien avulla kuinka epäloogisuus jää huomaamatta julkisissa väittelyissä. Täytyy tunnustaa, että pari esimerkkiä osui myös minun historiaan. Esim. motiiveihin perustuva argumentointi on ollut käytössä näissä kreationismiä vastustavissa anti-ristiretkissä. Kun joku kirjoittaa jälleen kerran termodynamiikan toisen pääsäännön vaaroista evoluutioteorialle, niin voin pyyhkäistä koko jutun sivuun vetoamalla siihen, että kirjoittaja on kreationisti ja täten tietämätön fysiikan, kemian ja biologian perusteista. Näin ei saisi tehdä, mutta laiskuus valtaa mielen niin helposti. Kokeilen jälleen jaksaa esittää perustelun sille miksi kreationistin argumentti ei toimi.
Onneksi sain nyökytellä päätäni enimmän osaa kirjasta. Crimes Against Logic muistutti minua siitä miksi politiikka ei kiinnosta minua tippaakaan. Kinasteluissa ei saa keskittyä asioiden taustoihin ja faktoihin. Poliittisen vastustajan puoluetaustan mainitseminen riittää vastavedoksi (motiivit). Jos vastapuoli on jotenkin onnistunut kumoamaan sen mitä itse sanoi, niin vastavetona todetaan "ministerin tuttuun tyyliin jälleen saivartelevan yksityiskohdista" ja kevyt naurahtelu sekä nyökytteli osoittaa sinun saaneen pisteen. Tai presidenttiehdokas julistaa haluavansa tasa-arvoisempaa, oikeudenmukaisempaa ja taloudellisesti parempaa maata kansalle. Kansa hurraa & ylistää ehdokasta, mutta kukaan ei pääse mikrofonin ääreen kysymään keistä tehdään tasa-arvoisempia, ketkä saavat sitä oikeutta ja keiden taloutta ehdokas on parantamassa.
Oikeasta maailmasta voisi mainita Obaman sloganin: "Change we can believe in." Se ei tarkoita mitään, mutta kuulostaa niin positiiviselta ja lupaavalta. Siinä on assosiaatio uskontoon. Täydellistä konsulttikieltä.

Whyte sivaltaa logiikallaan kaikkia tutuissa väittelyissä. Milloin se on aborttikiistan osapuolet tai ihmisrotujen älykkyyserojen ja rasismin epälooginen yhdistäminen, tai New Age-liikkeen halu repiä kvanttimekaniikasta perusteluja milloin mihinkin huuhaa-tulkintaan.

Crimes Against Logic on vain 150 sivua pitkä pokkari. Sinulla ei ole mitään syytä olla lukematta sitä. Kyseessä on käyttöopas järjen toimimiseen. Kuten Whyte asian ilmaisee (oma suom.):

"Kun auto hajoaa, niin kaikki tietävät sen hajonneen vaikka eivät tietäisi mitään siitä miten auto toimii. Järkeily on erilainen asia. Ellet tiedä miten järki voi lähteä väärään suuntaan, et voi nähdä väärää järkeä. Puhuminen ei lopu. Höyryä ei nouse korvista. Silmät eivät vilku punaisina. Ehkä jonain päivänä joku suunnittelee laitteen joka varoittaa meitä loogisista virheistä tuolla tavalla, eikä yksikään poliitikko, toimittaja tai talouskonsultti saa puhua ilman sellaisen asentamista. Kunnes se onnellinen päivä saapuu me joudumme luottamaan omiin kykyihimme havaita virheitä päättelyissä."

No comments: