28.6.08

Comstock ja Sensuuri

JIMiltä tuli juuri dokkari seksuaalisuuden leviämisestä Yhdysvalloissa. Pöyristyttävin asia oli 1800-luvun aikana Anthony Comstockin (1844-1915) luomat puritaaniset säädökset. Kyseinen herrasmies ei tykännyt paheista ja vaati etteivät muut altistu niille. Hän perusti järjestön nimeltään New York Society for the Suppression of Vice. Huolenaiheena oli kansakunnan moraalinen rapistuminen. Ihmiset pystyivät lukemaan mitä kauheimmista asioista: ehkäisyvälineistä, syntyvyyden säännöstelystä, sukupuolitautien olemassaolosta ja tietenkin eroottisia tarinoita. Pornografiset kuvat aiheuttivat pyörtymisiä ja sulattivat aivoja. Kaikkihan tiesivät, että terve mies ei torttuun tukehdu. Asialla täytyi tehdä jotain. Ratkaisu oli vaatia, ettei postitoimisto levitä rivoksi luokiteltua materiaalia. Comstock sai tukea muilta puritaaneilta (=uskonnollisilta järjestöiltä). Vuonna 1873 kongressi oli laatinyt ns. Comstock-lait. Joissain osavaltiossa mentiin niin pitkälle, että edes avioparit eivät saaneet käyttää ehkäisyvälineitä. Comstockista tehtiin postitoimiston erikoisagentti. Hän kykeni vahtimaan mitä posteljooni kuljetti koteihin. Jos postissa tuli informaatiota esim. ehkäisyvälineistä tai abortista, niin rikollinen sai sakot tai linnaa. Moraalittoman materiaalin sensuroiminen levisi myös anatomisiin oppikirjoihin. Kaavakuvat alastomista ihmisistä eivät sopineet kunnollisille ihmisille.


Comstock pääsi uransa loppupuolella ylpeilemään saavutuksillaan.

Neljä miljoonaa rivoa kuvaa tuhottiin.
50 tonnin edestä tuhottuja kirjoja (NYSSV-järjestön logossa on kirjarovio).
Kirjojen sensuroimista.
3646 ihmistä sai syytteet moraalittoman materiaalin levittämisestä.
2682 tuomittiin rikoksista.

Ja...

15 ihmisen itsemurha oli myös ansiolistalla. Comstock kehuskeli aiheuttamillaan itsemurhilla. Kuuluisin itsemurhan tehnyt oli Ida Craddock.

Ai niin. Comstock-lait ovat vieläkin lakikirjoissa. Jotain edistystä on tapahtunut, sillä ehkäisyvälineet eivät ole enää moraalittomia. Lääkärit saavat lähettää ehkäisyvälineitä potilailleen. Sakkoa on tietenkin päivitetty. Ennen 5000 dollarin sakko on nykyään 250 000 dollaria.

3 comments:

Anonymous said...

"JIMiltä tuli juuri dokkari seksuaalisuuden leviämisestä Yhdysvalloissa."

Eikö aikaisemmin siis Yhdysvalloissa ollut seksuaalisuutta vai oliko sitä vain hyvin vähän?

Paholaisen Asianajaja said...

Olihan sitä, mutta piti teeskennellä ettei ollut.

henwli said...

Henk. koht. mieleenpainuvin Comstockin tempauksista oli Margaret Sangerin kolumnin tuhoaminen uhkailemalla sitä julkaisevaa nykiläistä The Call -lehteä.

Comstock lähetti oman viestinsä kansakunnan sisarille, joka julkaisiin Sangerin kolumnin tilalla. Alkuperäiseen otsikkoon Comstock ei puuttunut. Tässä suomennettuna koko kolumni alkuperäisessä muodossaan:

----------------------------
Mitä joka tytön tulisi tietää

      E
      I

      M
      I
      T
      Ä
      Ä
      N


T: Postitoimisto
----------------------------


Kertoo aika paljon Comstockista.

Sangerin artikkeli leimattiin vaaralliseksi koska siinä mainittiin sukupuolitautien nimiä.

- Henri