26.11.08

Hulluus ei lopu

Nigerian Guardian-verkkolehdessä on juttua modernista noitavainosta. Tekniikka ei ole kehittynyt tällä saralla. Nyt vainojen uhreiksi joutuvat pääasiassa lapset. Vanhemmat uskovat auktoriteettejä, jotka ilmoittavat kurjuuden johtuvan lapsen oudoista kyvyistä. Usein tällaiset auktoriteetit löytyvät kirkosta, joissa kilpailu on kovaa. Jos pastori ei löydä noitia keskuudestaan, niin hän ei ehkä olekaan niin vahva uskossaan kuin pitäisi olla.

Alkaa historiasta tuttu kierre. Mitä enemmän noituutta tuhotaan, sitä suositumpi pastorista tulee. Mitä suositumpi, sitä rikkaampi. Toistetaan tarvittaessa.

Guardian kertoo kahden lapsen kohtalosta, jotka onneksi päättyivät selviytymiseen.

Nigeriassa on ollut viime vuosina useita kuolintapauksia. Lapsi valellaan bensiinillä ja sytytetään palamaan. Tai käytetään isoa veistä. Tai myrkytetään. Tai haudataan hengiltä. Hyvässä tapauksessa - jos sitä voi siksi kutsua - lapsi karkotetaan kotoa, elämään kaduilla.

Lapsi saadaan helposti tunnustamaan karmaiseva noituuden synti. Raippa on vanha keksintö. Todisteiksi noituudesta kelpaavat esim. perheen talossa elävät torakat ja hämähäkit. Miten muuten ne olisivat voineet tulla asuntoon?

Onneksi ainakin yksi järjestö taistelee aktiivisesti lasten puolesta; Child's Right Rehabilitation Networks (CRARN). CRARN pyörii lahjoitusten voimalla Syitä jatkuvaan lasten vainoamiseen on on useita. Tietämättömyys ja taikausko. Sokea usko uskonnolliseen auktoriteettiin. Köyhyys. Perheiden hajoaminen, jolloin katkeruus kostetaan lasten avulla. Jne.
CRARN ja muut aktivistit ovat saaneet läpi lapsen oikeuksia korostavan lain, mutta yhtäkään noitavainoja yllyttävää pastoria ei ole laitettu syytteeseen. Lasten tappamista vastuvista löytyy ihmisiä joiden mielestä noituus on oikea ongelma. Lasten tappaminen ei vain ole oikea ratkaisu.

Noituus ei ole uusi asia Afrikassa, mutta sen aktiivinen ja vaahtosuinen vaahtoaminen on. CRARN:in mukaan ongelma saapui tiettyjen länsimaalaisten mukana:

Although old tribal beliefs in witch doctors are not so deeply buried in people's memories, and although there had been indigenous Christians in Nigeria since the 19th century, it is American and Scottish Pentecostal and evangelical missionaries of the past 50 years who have shaped these fanatical beliefs. Evil spirits, satanic possessions and miracles can be found aplenty in the Bible, references to killing witches turn up in Exodus, Deuteronomy and Galatians, and literal interpretation of scriptures is a popular crowd-pleaser.


Sitten jonkinlainen kevennys, joka kuitenkin nostaa verenpaineet tappiin. Channel 4 esitti jokin aika sitten dokumentin juuri tällaisista lasten vainoajista. Ja kas, noituutta vastaan sotivat tahot eivät tykänneet miten heidät leimattiin ohjelmassa.

(Ed Braytonin kautta)

3 comments:

Anonymous said...

Nigeriassa on ollut viime vuosina useita kuolintapauksia. Lapsi valellaan bensiinillä ja sytytetään palamaan. Tai käytetään isoa veistä. Tai myrkytetään. Tai haudataan hengiltä. Hyvässä tapauksessa - jos sitä voi siksi kutsua - lapsi karkotetaan kotoa, elämään kaduilla.

Tämän kohtalon lapsi saa Pohjois-Nigeriassa kokea myös, jos kääntyy kristityksi. Maa on kahtiajakautunut. Etelä-Nigeria on aika kristillinen ja Pohjois-Nigeriassa on voimassa sharia-laki. Puolet Nigerialaisista on muslimeita ja noin 40 % kristittyjä. Lähde osuuksille on ulkoministeriön ja monien järjestöjen ylläpitämä maailma.net:
http://www.maailma.net/artikkelit/vaestolaskenta_kuumentaa_tunteita_nigeriassa

Synnytykseen äitejä kuolee yhä Nigeriassa noin 60 000 vuosittain.
http://www.maailma.net/frameset/237502

Nigerian eräs ongelma on myös se, että vuosittain yli 7 miljoonalla lapsella ei ole edelleenkään mahdollisuutta käydä peruskoulua:
http://www.maailma.net/frameset/237502

Kun vanhemmat eivät osaa lukea, eivätkä he välttämättä osaa edes hallinnon kieltä (Nigeriassa on 200-400 eri etnistä kulttuuria, arviosta riippuen), on tulos, mitä on. Väkivaltaa on paljon, kuten köyhissä kulttuureissa usein. Varmaan joku promillen murto-osa väkivallasta liittyy noituuden torjumiseen. Ja vähintään yhtä suuri osuus noituuden harjoittamiseen (osa noidista tarvitsee mm. ihmisen osia noituuden harjoittamiseensa)...

Nigeriassa usko noituuteen on aika vahva. Syy tähän ei ole kristinuskossa tai islamissa, vaan maan historiassa. Nigeriassa on vuosisatojen noitaperinne. Monien ammatti on yhä "noita". Noitatohtoreilta haetaan parannusta vaivoihin jne.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/4705201.stm
Valtion virkamiehetkin luottavat yhä noituuteen Nigeriassa, ainakin jotkut:
http://www.cnn.com/2008/WORLD/africa/08/08/nigeria.arrest.ap/index.html

paahtoleipä said...

Asia sinällään ei ole uusi.

Minua tosin ihmetyttää se, miten kristinuskon puolustajat näyttävät aina olevan sitä mieltä että vikaa ei ole heissä. Nigeriassa murhataan jatkuvasti, ja se on "vain murto -osaa". Kun Suomessa tapahtuu yksittäistapaus, luultavasti ihan samat tyypit sitten kirjoittelee viestejä intelligentdesign.fi:hin siitä, kuinka naturalisti=paha, moraaliton ~ läpeensä kelvoton ihmiseksi ja kykenemätön toimimaan yhteiskunnassa...

Hulluus ei todellakaan lopu. Se saa vain uusia muotoja. Eikä kristinuskoon kääntynyt Nigerialainenkaan taida lopettaa tappotöitään.

Timo said...

Huom muuten skeptinen Fingerpori:
http://www.hs.fi/fingerpori/1135240410596

:-D