16.11.08

Suomen Siirtokivi

Pari päivää sitten Iltalehdessä oli juttua shaamani/druidista, joka oli omien tuntemusten mukaan löytänyt muinaisen henkikivipyhäkön Mellunmäestä. Onnistuin kaivamaan kyseisen Iltalehden. Ja kuinka ollakaan, lehdessä haastateltu Helsingin Kaupunginmuseon arkeologi Markku Heikkinen ei aivan jaa innostunutta kantaa shamaani/reikimestari Francis Joyn kanssa. Heikkinen on ilmoittanut kantansa lyhyesti ja ytimekkäästi:


"Niihin kiviin ei liity mitään kansanperinnettä, kuten esimerkiksi Lapin seitakiviin. Minusta ne ovat ihan tavallisia jääkauden aikaisia siirtolohkareita."


Koska alue on entistä merenpohjaa, eivät pienien kivien päällä lepäävät isot lohkareet ole mikään ihme. Joyn mainostamat uhrikupit ja verirännit ovat Heikkisen mielestä luonnon muovaamia painaumia.

"En nähnyt hakkaamisen jälkiä."


Joy on vaatinut Mellunmäen kiville suojelua. Heikkinen vastaa:

"En usko, että niistä on muinaisjäänneluetteloon"


Että näin.

1 comment:

Anonymous said...

Mielenkiintoinen koe: Tehdään oikeasti parista lohkareesta dolmenmainen rakennelma, ja sitten "löydetään" se umpimetsästä ja kerrotaan Iltalehdelle.

Sitten kun joku huuhaa yrittää repiä rahaa siitä, julkaistaan rakennuksen dokumentaatio. Seurataan itkua ja hammasten kiristystä.