2.11.08

Scepticism Inc.

Scepticism inc., by Bo Fowler

Heti alkuun; Hanki tämä kirja ja lue se.

Löysin kirjan aivan sattumalta, tai sitten se oli johdatuksen takana. Niin tai näin, olen hyvin onnellinen löydöstä. Sanoisinko että peräti tärkeämpi kirja kuin Raamattu. Tässä lyhyt käännös kirjan takakannesta:

Tarinan kertoja valmistettiin vuonna 2022, eräällä teollisuusalueella Chelmsfordissa. Kolmen viikon lapsuuden jälkeen hänet lähetettiin ShopAlot-valintataloon St Pancrasissa, kuuluisan pienen kirkon viereen. Hän on ostoskärry joka uskoo Jumalaan.

Kirkossa hän tapaa Edgar Malroyn, joka on perustanut Scepticism Inc.:in. Malroy omistaa Metafyysisen vedonlyöntitoimiston, ja hänestä tulee pian maailman rikkain mies. Edgar ottaa vastaan vetoja metafyysisistä väittämistä, eikä hän koskaan häviä; mutta hänen akilleen kantapäänsä on rakkaus Sophiaa kohtaan, joka on naurettavan kaunis nainen (kaunis kuin Tarantulan tähtisumu infrapunakuvassa), joka myös uskoo olevansa Jumalan lähettiläs.


Fowlerin kirja on täysi farssi alusta loppuun. Kaikki uskonnot asetetaan samalle viivalle; kaikki ovat hulluja, kuten Edgar sanoo. Edgar on siis militantti ateisti - tai fundamentalistinen agnostikko. Vedonlyöntitoimiston tunnus on suuri ?-merkki. Edgarin motto on "Put your money where your metaphysics are." Väittelyissä hän pärjää yllättävän hyvin sanomalla; Who knows? Tai vielä vahvempi kanta: Who fucking knows?

Kaikki haluavat osoittaa oman varmuutensa omiin uskomuksiin. Mitä enemmän rahaa laitetaan "Jeesus on Jumalan poika"-näkökulman puolesta, sitä vankemmin ja syvemmin siihen uskotaan. Vedonlyönnistä tulee pahaa huumetta. Kirkot menevät konkurssiin (Scepticism Inc. ostaa ne uusiksi vedonlyöntitoimistoiksi). Papit joutuvat työttömiksi. Matkan varrella esitellään eri uskontojen sopeutumisia uuteen maailmaan. Esim. Jehovan todistajat ovat oppineet ottamaan kaiken hyödyn robotiikasta. Jumalaan uskovat robotit ottavat raskaan työn itselleen ja kiertävät ihmisten ovilla. Tässä kirjassa seuraamukset ovat harvoin hyviä. Paljastus: Robotit alkavat tappamaan niitä jotka eivät hyväksy heidän sanomaansa. Mutta se on vain pieni sivujuoni kokonaisuuden kannalta.

Tulevaisuudessa on sentää parempia paaveja. Paavi John John (entinen surffaaja) päättää laittaa kirkon tienaamaan. Hän julistaa kondomikiellon menneen ydintalven lumiksi. Myyntiin tulee katolisen kirkon oma Popedom, jolla laukeaminen ei ole syntiä vaan Herran ylistystä. Rahavirta pitääkin kirkon pystyssä melkein loppuun asti.

Maailman hulluus ei ole loppunut kesken. Fowler osaa laittaa nykyiset mielettömyyden outoihin näkökulmiin. Kertomuksen yliampuvat tapahtumat naurattava, jopa sen jälkeen kun muistaa, että sellaisia tapahtumia on nähtävissä tässä maailmassa - hieman eri muodossa. Maailmanloppu tulee juuri sillä tapaa kuin ihmiskunnassa se yleensä voisi tulla. Ihmisten sekoilun takia.

Kerronta on nopea kuin pikajuna. Hykertelin ja naureskelin aina parin sivun välein. Tekoälyllä varustettu ostoskärry muistelee mitä kaikkea tapahtui silloin kun hän vielä oli Maapallolla. Tarinan lopussa selviää, että hän on matkalla jonnekin ja hänellä on suunnitelma. Ei siitä sen enempää. Viimeinen sivu on niin nerokas. Tarinan opetusta ei voisi laittaa selkeämmin, ja sitä pitäisi toitottaa kaikissa kirkoissa.

Who Knows?

Aloha.

2 comments:

alias Edmund said...

Täytyypä joskus lukea tuo kirja.. Huumori on aina tervetullutta. Who knows -teemaa on käsitelty myös uskonnossa erityisesti sen mystisessä haarassa kautta aikojen. Kirja ei siis vakavassa mielessä tuo uskonnon alueelle uusia näkökulmia, vaikka voikin herätellä naureskelevien ihmisten nauruhermoja. Keskiajalla vastaavalla who knows -intentiolla uskonnon oppeja käsitteli esim. P. Abelard teoksessaan Sic et Non.. Siitä vaan tutustumaan. Uskontokriitikoilla ja mystikoilla näyttää olevan sama väline, mutta eri tarkoitus. Erona on se, että kriitikot asettavat itsensä filosofian näkökulmasta tilanteeseen, jossa heidän on vaikea perustella toimintaansa, kun taas apofaattisten mystikkojen ei pitäisi jaksaa huolehtia metafyysisestä tietämisestä, vaan toisentyyppisistä asioista, joita ei puhuta tai ilmaista verbaalisesti, vaan esitetään tavallisessa arkipäivän toiminnassa henkilön kykyjen mukaan...

Who knows? V: Doctor Who!

Anonymous said...

Who fucking knows?