14.11.08

Kvanttihuuhaata

Harhaileva katseeni jumittui ruokakaupan ilmoitustauluun. Toijalassa on jo tovin toiminut reikikouluttaja. Nyt sama nainen on päivittänyt valikoimaansa. Reikin lisäksi voi maksaa paljon tieteellisemmältä kuulostavasta Quantum Touch-terapiasta. Ilmoitustaululle oli kopiotu tämä mainos.

Ainoa ero reikienergiaan taitaa olla ylimääräiset väittämät tehosta. Quantum Touch korjaa "kehon virheasentoja, kuten esimerkiksi vinoa lannerangan asentoa, skolioosia tai niskan alueen ongelmia." Luvatut vaikutukset ovat tyypillisen yleispäteviä plasebohoidoille - tai siis- täydentäville hoidoille. Kivun lievitystä ja toipumisen nopeutumista. Mainoksessa ei kauheasti puhuta tieteellisestä näytöstä. Perinteisten anekdoottien sijaan osataan kuitenkin mainostaa taitavammin:

Hoidon tehokkuudesta ja tutkimuksista kertoo sekin, että Yhdysvalloissa Quantum-Touch on osasuoritus virallisen sairaanhoitajan, kehoterapeutin sekä hierojan jatkotutkinnoissa.


Se toimii, koska sitä voi opiskella jatkotutkinnoissa. Aivan kuten terapeuttista kosketusta ja muita energiahoitoja. Tämä ei kuitenkaan kerro meille toimiiko kyseinen käsillä parantaminen vai ei.

Ainakin QT-harrastelijoiden omat kertomukset ovat täynnä onnistumisia. Seitsemän vuotiaan pojan skolioosi muuttui parempaan suuntaan. Kuorsaus katoaa. Parantaa maksan. Lataa paristoja. Todella vaikuttavaa. Näin mullistava metodi ei pysy kauaa pienten huuhaapiirien sisäisenä ilmiönä. Pioneerit ovat valmiita kokeilemaan saako QT:llä parempia saundeja kitarasta. Ei saanut.

Kvanttihiplaus ei ole rajoittunut vain kosketteluun tai lähellä oloon. QT toimii myös kaukoparantamisena, aivan kuten reiki. Yhteneväisyyksien takia reikimestareilla on helppoa oppia QT:n salaisuudet. Kun yhdistää reikin ja kvanttikosketuksen, saadaan ällistyttävä teho. Miten kvanttihiplaus sitten eroaa sitä edeltävästä terapeuttisesta kosketuksesta? Sillä on eri nimi ja kursseilla eri hinnat.

Etsiessäni QT-materiaalia törmäsin uuteen sivustoon. Integrative Medicine Finland. Sivu on "Yhtenäisemmän Terveydenhoidon asialla". Kyseessä on suomalainen Wiki4CAM. IMF on vielä pahasti keskeneräisen näköinen. Suomalaiset vaihtoehto/täydentävät/integratiiviset hoidot eivät kerää tarpeeksi huomiota netissä. Wikiä täydentää (pun!) vain pari ihmistä. Laitan IMF-wikin kuitenkin suosikkeihini.

Olen aikaisemmin ilmaissut kantani "täydentävä"-sanasta. "Uskomushoito" on loukkaava sana, puoskareiden mielestä. "Täydentävä" antaa sellaisen vaikutelman kuin vertaisi pihviateriaa mausteisiin. Täydentävä osa ei ole niin tärkeä. "Integroitu" antaa paljon tasapuolisemman vaikutelman. Siinä yhdistetään kaksi osapuolta, jotka ovat tasa-arvoisia. Lisäksi se on kunnon sivistyssana, joka luo välittömästi sivistyneen tunnelman. Siksi toivon, että joskus aletaan käyttämään todellisuuspohjaista (science-based) lääketiedettä.

No comments: