7.11.10

Britannian kiropraktikot ja Toijalan vaihtoehtoterapeutit

Iso-Britannian kiropraktikot ovat toipumassa Simon Singh vs Kiropraktiikkaliitto-päätöksestä. Kiropraktiikkaliitto päätti luopua kunnianloukkaussyytteestä (ja maksamaan Singhin oikeuskulut), mutta sitä ennen kiropraktiikan maine oli vedetty mutakylpyyn maan lehdistössä. Kiropraktiikan huteraakin huterampi tieteellinen näyttö ja sen omien säätiöiden sääntöjen rikkominen nousi otsikoihin kriitikoiden kampanjoinnissa. Skeptikot kävivät läpi kiropraktikoiden verkkosivuja ja tekivät ilmoituksia liioitelluista terveysväittämistä. Kiropraktikoiden etujärjestöt suosittelivät jäseniään poistamaan välittömästi kaikki tuollaiset väittämät mainoksista.

Nyt kiropraktiikat eivät ole ollenkaan tyytyväisiä kiropraktiikan valvomista hoitaneeseen tahoon; General Chiropractic Counciliin.

Lyhyesti kiista johtuu siitä, että GCC ei ole hoitanut hommiaan. Se ei ole valvonut kiropraktikoiden toimia. Mainoksissa rehottaa vaikka minkälaisia väittämiä kiropraktiikan tehosta, vaikka järjestöjen säännöissä ne olisivat kiellettyä mainontaa. Taustalla on myös kiropraktikoiden henkilökohtaista skismaa, jota ruoditaan bloggauksissa.

Anyways, koko Singh vs Kiropraktiikkaliitto on tuottanut jotain hyvää, jos rivijäsenet ovat vaatimassa tehokkaampaa säätelyä itselleen.

Suomessa taas on lähes vastaavia terveysvaikutteisia mainoksia, mutta tällä kertaa vyöhyketerapian muodossa. En nostaisi asiaa esiin, mutta seuraavat syyt pakottavat sormeni näppäimistön päälle: Kotiini jaettiin mainoslappu. Saman terveysfirman mainos poltti jäljen verkkokalvoihini ruokakaupan ilmoitustaululta. Tarkoitan tietenkin Akaan Terveyskeitaan mainoksia. Homeopatian ja reikin ohella asiakkaille myydään vyöhyketerapiaa. Vyöhyketerapiassa painellaan asiakkaan jalkapohjien tiettyjä pisteitä, jotka ovat jollakin toistaiseksi anatomisesti mahdottomalla tavalla yhteydessä ihmisen elimiin.

Vyöhyketerapian oppien mukaan ihmiskeho jakautuu viiteen pitkittäiseen vyöhykelinjaan, myös jalkaterä jakautuu näiksi vyöhykkeiksi sekä jalkapöydällä että jalkapohjassa. Amerikkalaiset lääkärit Fizgerald ja Bowers nimesivät teoriaan perustuvan menetelmän vyöhyketerpiaksi. Kullakin kehon osalla ja elimellä on oma paikkansa jalkaterässä, näitä alueita kutsutaan heijasteiksi. Kun heijasteita käsitellään painelemalla ja hieromalla, vaikuttaa se elävöittävästi kyseiseen kehonosaan tai elimeen. Menetelmää kutsutaan myös refleksologiaksi, ja koko kehon refleksologiassa käsitellään jalkaterien heijasteiden lisäksi mm. pään, käsien ja korvien heijastealueita.


Sivuilla mainitaan seuraavat ongelmat, joiden hoitoon vyöhyketerapia sopii:

Kipu- ja särkytilat, Tuki- ja liikuntaelinongelmat, Allergiat, Unettomuus, uupumus, stressi, Aineenvaihdunnan vaivat.




Jalkapohjista lähtee kyllä hermoja, mutta ne päätyvät selkärangan sisään, sieltä ylös aivoihin. Jos periaate on se, että hermoradan stimulointi vaikuttaa jalkapohjan kautta vaikkapa maksaan, niin hermoradan stimulointi mistä vaan johtaisi samaan ilmiöön. Ellei sitten jalkapohjan hermoradoissa ole tuntemattomia johtoja, jotka on yhdistetty oudoilla tavoilla ristiin rastiin ihmiskehossa. Jotkut vyöhyketerapiaa antavat terapeutit väittävät jopa näkevänsä/tuntevansa jalkapohjista mikä ihmiskehossa on pielessä, eli diagnoosit tehdään jalkapohjista. Tulosten tarkkuus ei tosin ole hyvä.

Tosin täytyy olla tarkkana mainospuheista. Akaan Terveyskeidas ei väitä, että vyöhyketerapia parantaa lueteltuva vaivoja. He väittävät ainoastaan, että se "soveltuu ongelmien hoitoon".

2 comments:

Anonymous said...

Mainitusta listasta ainakin erilaiset epämääräiset psykogeeniset kiputilat sekä unettomuus, uupumus ja stressi luulisi antavan hyvää vastetta rentouttavalle jalanpohjan hieronnalle ja jutustelulle terapeutin kanssa.

Mitään tekemistä hermojen aktivaation tai tiettyjen pisteiden painelemisen kanssa sillä ei tietenkään ole.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Anonyymillä on tässä minusta pointtia. Vaihtoehtohoitajathan toimivat aikaa kuluttaen. Homeopaatitkin räätälöivät vetensä yksilöllisesti joka tapausta kohden. Hoivavaikutus on vissi.

Se, mitä minä olen ihmetellyt, on se, että toimiva kemia ja mukava menettelytapa esitetään toistensa poissulkevina. Minusta pitäisi olla molemmat.

Tässä suhteessa lääkäreillä on tietysti stressi ja kiire. Vaihtoehtohoitaja ei ehdi hoitaa niin montaa potilasta, niitä kun ei itse asiasa ole pitkiksi jonoiksi asti. Iso hintakin selittyy osittain tätä kautta. Homeopaatillakin on tietty tulo joka pitää saada että toiminta ei muutu kannattamattomaksi.

Hyväntekeväisyyttä pro bono voi tehdä jonkin aikaa, mutta lopulta omat, lainatut ja varastetut loppuu, velat erääntyy ja tapahtuu taloudellinen katastrofi josta on tie pois vain oman käden kautta.

Tosin joskus normaalilääketiedekin yllättää. Esimerkiksi viimeksi kun menin hammaslääkäriin, oli nopeaa ja hyvää. Vaikka oli julkinen. Jonotusajatkin oli lyhyempiä kuin paikalliselle yksityiselle. Ja hintakin vain murto -osa. Joskus sitä taas saa lähetteen huumeseulaan puhelimitse, kuten minulle kerran kävi. Eikä uskonut kun sanoin että en käytä mitään (on pakko olla väärä tuo sinun selitys, anna toinen diagnoosi.) Määräsi paranoidisti testeihin. Puhdas huumeseula tuli, eikä vaivani syy selvinnyt. Olin syytöksestä niin vittuuntunut että menin testiin voidakseni näyttää että "turhaan leimasit, ämmä."

PS: Siis minullahan on kaveri ammattihomeopaattina. Olen sanonut hänelle päin naamaa että hänen taiteenlajinsa on mukavaa hömppää joka perustuu taikauskolle. Hän taas on kertonut että minä olen avaruusvieras peräisin jostain tähdistöstä, jota en valitettavasti satu muistamaan.