17.11.10

Älykäs suunnittelu otsikoissa

Louisianan osavaltio hyväksyi uudet oppikirjat. Uutinen ei ole mitenkään radikaali, mutta huomionarvoinen kyseisten oppikirjojen vastustamisen takia. Biologian oppikirjoissa kun opetetaan lapsille evoluutiota aivan kuin se olisi tosiasia. Tämä fakta nosti huolestuneet vanhemmat vaatimaan tasapuolisempaa opetusta kouluihin. Vaikkapa älykkään suunnittelun mainitseminen jollain oppitunnilla? Tai varoitustarrat kirjojen kansiin? Nuo ehdotukset eivät kelvanneet päätöstä tehneelle paneelille. Sen sijaan he kuuntelivat asiantuntijoita, jotka selittivät älykkään suunnittelun olevan kaikkea muuta kuin tiedettä. Antievojen ehdotukset pilaisivat osavaltion maineen.

Lopullinen päätös oppikirjojen kohtalosta tehdään joulukuun lopulla.

Sitä odotellessa on aikaa palata aikaisemman ID:hen liittyvän kinan pariin. Kalifornian tiedekeskus joutui kiipeliin peruessaan American Freedom Alliancen järjestämän elokuvanäytöksen tiedekeskuksen tiloissa. Discovery Institute sekaantui menoon mainostamalla kyseisen elokuvan näytöstä. Darwin's Dilemma-dokumentin esittäminen olisi tapahtunut tiedekeskuksen tiloissa, mutta ilman keskuksen sponsorointia tai tukea. Tiedekeskus vuokraa tiloja erilaisiin yksityisiin tilaisuuksiin. He antoivat AFA:lle jopa alennusta. Perumispäätös tehtiin vasta sitten, kun tiedekeskuksen tietoisuuteen tuli tilaisuuden mainoksia. Niitä ei oltu käytä näyttämässä ennakkoon Event Service Officen päättäjillä. Luvaton mainostaminen rikkoi tiedekeskuksen ja AFA:n välistä sopimusta. Mainokset olivat Discovery Instituten tekemiä. Lehdistötiedotteissa mainittiin, että jopa Smithsonian Insitute tuki Darwin's Dilemma-dokumentin näytöstä.

AFA nosti syytteen syrjinnästä. He väittivät ettei Discovery Institute ollut osallistunut sopimuksen tekemiseen, eikä sillä ollut tekemistä AFA:n kanssa, joten sen laatimat mainokset eivät riitä sopimuksen perumiseen. He vaativat kaikkia tiedekeskuksen sähköposteja julkaistavaksi oikeudenkäynnissä. Ja niin tapahtui.

Discovery Institute vaalii älykkään suunnittelun intressejä. Aina sitä ei kuitenkaan huomaa laitoksen tekosista. Nimittäin, Kalifornian tiedekeskus vastasi AFA:n haasteisiin latomalla pöydälle vastahaasteen. AFA:n ja Discovery Instituten pitäisi paljastaa asiaan liittyvät sähköpostit. Ja sieltä paljastuikin kaikkea jännää. Oikeudelle julkaistussa paperissa (pdf) on koottu parhaat palat.

AFA:n ja Discovery Instituten välillä oli viestintää ennen Darwin's Dilemman esityksestä tehtyä sopimusta. He olivat pohtineet yhteisen ID-tapahtuman järjestämistä. AFA ja DI miettivät mahdollisia esityspaikkoja ja aikatauluja parin kuukauden ajan. Sähköposteista selviää, että Discovery Instituten John West ja AFA:n edustaja Peter Bylsma keskustelivat molempien laitosten pr-osastojen yhteistyöstä. He olivat tietoisia siitä, että yhteistyön paljastuminen johtaisi vastalauseisiin. Siksi DI neuvoi AFAa ensin allekirjoittamaan sopimuksen. Sitten DI aloittaisi mainostamisen. Heti tiedekeskuksessa pidettävän esityksen varmistumisen jälkeen Discovery Institute julkaisi lehdistötiedotteen, jossa mainitaan Smithsonian Insitute. Jopa AFA:n Joe Peterson huomasi, että mainos on harhaanjohtava. Hän valitti asiasta muille AFA:n sähköpostilistalla. AFA ja DI koordinoivat yhteistyötä vielä näytösen perumisen jälkeen.

Pahat darwinistit taitavat päästä pälkähästä. IDeistien puheet dogmaattisesta syrjinnästä hautautuvat lakituvassa sopimusrikkeen alle.

2 comments:

Anonymous said...

Huvittavinta on nämä amerikkalaiseen tapaan pompöösit nimet: American Freedom Alliance ja Discovery Institute. Ilmeisesti termeille vapaus ja tutkimus voidaan asettaa täysin mielivaltaiset, määrittelijästä riippuvat kriteerit.

Näiden instituutioiden vastustajat ilmeisesti sitten vihaavat vapautta ja tutkimusta.

Anonymous said...

Discoveryhän tarkoittaa löytöä, eli heidän ei nimenomaan tarvitse tehdä mitään tutkimusta tämän "löydön" eteen, raamatun lukeminen riittää.