14.11.10

Jotain hyvää, jotain huonoa

Tammikuussa suomalainen kaamoskarkotin pääsi uutisiin. Valkee Oy oli valmistanut korviin työnnettävät valonapit, jotka poistavat masennusta ja piristävät päivää. Heti ensimmäisten uutisten aikaan Valkee lupasi, että tulossa on ihan oikeaa pätevää tieteellistä tutkimusta laitteen tehosta. Onko se tehokkaampaa kuin lumevaikutus?

Tutkimuksia on odotettu useammassa paikassa. Suuri tyytyväisyys täytti sen tyhjän ja kylmän paikan rinnassani, jota myös... Mikä sen nimi oli? *napsuttelee sormiaan* Sydän! Aivan, sydämmessäni, kun luin miten Kauaskatsojan blogissa muistutetaan valmistajan todistustaakasta.

Tuon lisäksi sain kokea lisää lämpöä. Tiede-lehden blogeissa Marko Hamilo pohtii pitkän kaavan kautta miksi Valkee Oy:n tuote ei kuulosta alkumetreillä vakuuttavalta.

Tässähän tulee sellainen olo, että Suomen blogistanissa on vireillä rationalismin hento nousu. Sitä tarvitaan sillä YLE:n palkkalistoilla on fair & balanced toimittajia. Reilu siinä mielessä että skeptikko ei pääse kiusaamaan. Tasapuolinen siksi että ääneen pääsee sekä myyjä että kehuva käyttäjä. Hologrammiranneke pääsi Etelä-Karjan Radioon.

Tuotteen mainostetaan auttavan astmaan ja jopa nivelsairauksiin.

Drop of reason in a sea of confusion.

2 comments:

Sähis said...

Hamilollla on tosiaan ollut varsin usein ihan lukemisen arvoisia ajatuksia.

Hienoa, että tuo Etelä-Karjalan juttu käsittelee asiaa ns. both sides of the story. Pakko tarttua raportin yhteen kohtaan:

Myyjä mainitsee jutun loppuun.
- Kyllä ranneke tuntuu toimivan. En tiedä, onko syy fysiologinen vai puhtaasti henkinen, mutta ei kai sillä ole niin väliäkään. Pääasia, että se toimii.

Ai ettei sillä ole väliä pitävätkö myyntipuheet paikkansa?
Tuossa hienosti pestään kädet kaikkia petossyytteitä varten. Olen töissänikin törmänneet ihmisiin, jotka suhtautuvat suopeasti tähän rannekkeeseen, vaikkin tiedostavat mahdollisuuden, että kyse on pelkästä lumevaikutuksesta. Monet tuntuvat kokevan asian silti lievästi positiivisena, koska höynäytetyt saavat kuitenkin hieman apua.

Isossa mittakaavassa meidän täytyisi yhteisesti tehdä päätös kysymykseen: Onko hyväksyttävää myydä asiakkaille millä paskapuheilla tahansa mitä tahansa sillä oikeutuksella, että asiakas uskoo niihin paskapuheisiin vielä myyntitapahtuman jälkeenkin? Riippumatta siitä ovatko myyntipuheet oikeasti paikkaansapitäviä.

Jim van Beam said...

Tosiaan tuoksahtaa tuo Valkee hieman jollekin ruskeelle. Ei kunnon tieteellisiä testejä eikä uskottavaa tieteeseen perustuvaa vaikutusmekanismia, mutta bisnestä tehdään jo täyttä häkää kovalla ylihinnalla.

Kaipa tuo on kuitenkin nyky-Suomessa laillista. Samalla tavalla kai korvavalo väittää olevansa terveysvaikutteinen, kuin tasapainoaistiin muka vaikuttava muoviranneke. Vaikka hyvin kontrolloitu kaksoissokkokoe tuottaisikin negatiivisia tuloksia, se tuskin vaikuttaa myyntipuheisiin. Kokeet on aina mahdollista kätevästi unohtaa tai saada pienellä vaivalla huonosti tehty juttu läpi jostain heikompitasoisesta tieteelliseksi itseään kutsuvasta lehdestä.

Henk. koht. olen sitä mieltä, että toiminta ei ole moraalisesti hyväksyttävää, mutta minkäs teet, kun päättäjät ovat kuutamolla.