10.2.11

Skientologiaa taas tuutin täydeltä

This was a triumph!
I'm making a note here:
"HUGE SUCCESS!!"
It's hard to overstate
my satisfaction.

Still Alive - Portal.


Kulttijohtaja David Miscavigen suunnattomaksi harmiksi skientologia on jälleen kansainvälisissä otsikoissa. Tällä kertaa kultin rikkeistä ja outouksista kertoo vuonna 2009 skientologian taakseen jättänyt Paul Haggis. Haggisin kirjoitukset ja haastattelut ovat päässeet jopa Ilta-sanomiin asti. Maailmalla kiertävä uutinen esittelee kansalle juuri niitä asioita joita skientologit ovat pyrkineet salaamaan:

Pahoinpitelyväitteet David Miscavigea kohtaan.

FBI tutkii kultin toimintaa ihmiskaupan ja pahoinpitelyn takia.

Gold Base, tuo suljettu pakkotyövoimalla pyörivä retriitti skientologipampuille.

Virheellinen väittämä miljoonista jäsenistä korjataan (oikeasti joitakin kymmeniä tuhansia).

Kulttia syytetään rahastuksesta. True Story.

Xenu. Xenu. Xenu.

Lapsityövoiman käyttö kultin sisällä miljardin vuoden työsopimuksilla.

L. Ron Hubbard ei ollut sotasankari eikä haavoittunut sodassa.

Eikä parantanut itseään Dianetiikalla.


Ja paljon muuta! Aikalailla samoja asioita kuin vuosi sitten New York Timesin sivuilla.

Kuka Paul Haggis on ja miksi hänen tarinansa kiinnostaa ihmisiä?

Hän on oscar-voittaja ja 34 vuoden uran skientologian parissa tehnyt elokuvaohjaaja. The New Yorker julkaisi Lawrence Wrightin kirjoittaman 26-sivuisen The Apostate tarinan Haggisin elämänvaiheista ennen ja jälkeen skientologiksi ryhtymistä. Haggis eteni skientologian kehitysasteikolla silloiselle huipulle asti. OT-tasot, eli Operating Thetan, ilmoittavat kuinka edistyneesti skientologi on sisäistänyt L. Ron Hubbardin oppeja. Päästyään tarpeeksi korkealle 70-luvun lopulla Haggisille annettiin luettavaksi OT III-tason materiaalia. Se on Hubbardin kirjoittama kertomus galaktisesta yliherra Xenusta ja thetanien pommittamisesta vetypommeilla tulivuoressa, jne. Kertomus ei ole vertauskuva. Se opetetaan historiallisena faktana. Ufoilutarina ei ole oudointa tai karmeinta skientologiassa. Haggis ei tajunnut mikä tarinan idea oli. Oliko se joku hulluustesti? Hän jäi skientologiajärjestön jäseneksi. Eropäätös tapahtui paljon myöhemmin.

Kultti ottaa uudet jäsenet lämpimästi vastaan. Juju on siinä, että dianetiikalla pystyy kehittämään ihmisten kykyjä. Se on muunneltua psykiatriaa ja elämäntapavalmennusta, jossa ratkaistaan ihmisten tunneongelmia. Sillä kyetään luomaan itsevarmuutta. Kun aloittelija huomaa kuinka peruskikat oikeasti toimivat, niin seuraavien tasojen opit kiinnostavat. Niistä ollaan valmiita maksamaan tuhansia euroja. Samalla pääsee tutustumaan uusiin ystäviin, jotka opastavat tulokasta Sillalla Täydelliseen Vapauteen (Bridge to Total Freedom). E-meter näyttäisi toimivan kuten markkinoidaan. Entiset ystävät ja kontaktit haittaavat kehitystä, jos he eivät lähde samalle matkalle. Heidät leimataan Suppressive Persons-leimalla, S.P. Muutos tapahtuu hitaasti, mutta lopulta kursseista maksanut jäsen huomaakin elävänsä aivan eri elämää kuin ennen skientologiaan tutustumistaan. Entiset ystävät ja jopa jotkut sukulaiset on eristetty elämästä.

David Miscavige on kultin nykyinen johtaja. Skientologiajärjestössä ei ole sääntöjä, joiden perusteella valittaisiin uusi johtaja. David oli sopivasti paikalla viimeiseen asti, kun L. Ron vihdoinkin kuoli (siirtyi toiselle olemisen asteelle, kuten skientologit sanovat). David nappasi ripeästi ja kovalla kädellä itselleen päätäntävallan. Hän kertoi seuraajilleen, että Hubbard oli tutkinut uusia OT-tasoja. Kyllä! Skientologeilla oli mahdollisuus opiskella uusia kursseja ja maksaa lisää. Kyllä! Davidin johdolla editoitiin kaikki vanhat kirjat. Uudistetut versiot laitettiin myyntiin. Jäsenet maksoivat niistä uudelleen uuden hinnan. Usko ei horjunut. Vaikka korkeimmille tasoille päässeillä ihmisillä ei ollutkaan luvattuja ominaisuuksia. Tarpeeksi edistynyt OT-ihminen olisi vapaa allergioista, neurooseista ja hänellä olisi vahvistunut älykkyys. Tuollainen ihminen olisi Clear, eli jättänyt taakseen ihmisyyden heikkoudet. Miscavigen sanaa ei saa haastaa. Eikä kukaan saa kysyä missä ovat kuitit johtajan ylellisen elämän kustannuksista. Skientologiakriitikoiden kirjoituksia ei saa lukea. Ne ovat "entheta" tekstiä. Haitallista kehitykselle. On helpompaa olla katsomatta kuin katsoa, kun kyseessä on koko elämän kasassapitäminen.

The Apostate- artikkelissa käydään läpi ne vaiheet joiden kautta Paul Haggis lopulta päätti lähteä kultista. Kovimmat epäilykset ilmenivät, kun St Petersburg Times lehti julkaisi Truth Rundown artikkelisarjan. Siinä paljastettiin kultista lähteneiden johtajien tarinoita. Tarinoita pahoinpitelystä ja Disconnection-käytännöstä. Perheitä oli hajonnut skientologien määräysten takia. Sitten Kaliforniassa äänestettiin Proposition 8 lakialoitteesta. Samaa sukupuolta olevien avioliitto oli lähellä Haggisin sydäntä, sillä hänellä on kaksi lesbotytärtä. Hämmästys oli suuri, kun Haggis huomasi skientologiajärjestön rahoittavan avioliitto-oikeuden rajoittajia. Tommy Davis puhui hänelle suoraan; Tieto rahoituksesta oli virhe. Mutta Haggis tiesi mitä oli oikeasti tapahtunut. Skientologia ei ole sinut homoseksuaalisuuden kanssa. Haggisin vaimon perhe oli hajalla Disconnection määräysten takia. Tommy Davis kertoi televisiokameroiden edessä, ettei skientologiassa ole sellaista käytäntöä. Haggis otti yhteyttä ex-skientologipomo Marty Rathbuniin. Hän kertoi Haggisille miten skientologiajärjestöä johdetaan ja miksi sen edustajat valehtelevat tietoisesti toimittajille. Haggis puhui muiden ex-skientologien kanssa.

Haggisin mitta tuli täyteen.

New Yorkerin The Apostate -artikkelissa tiedustellaan skientologien viralliselta PR-päälliköltä Tommy Davisilta miten hyvin Hubbardin opit ovat säilyttäneet sanansa. Vuoropuhelu löytyy aivan artikkelin loppupuolelta. Laitan parhaan palan tähän.

He (Tommy Davis) explained that the cornerstone of Scientology was the writings of L. Ron Hubbard. “Mr. Hubbard’s material must be and is applied precisely as written,” Davis said. “It’s never altered. It’s never changed. And there probably is no more heretical or more horrific transgression that you could have in the Scientology religion than to alter the technology.”
But hadn’t certain derogatory references to homosexuality found in some editions of Hubbard’s books been changed after his death?
Davis admitted that that was so, but he maintained that “the current editions are one-hundred-per-cent, absolutely fully verified as being according to what Mr. Hubbard wrote.” Davis said they were checked against Hubbard’s original dictation.
“The extent to which the references to homosexuality have changed are because of mistaken dictation?” I asked.
“No, because of the insertion, I guess, of somebody who was a bigot,” Davis replied.
“Somebody put the material in those—?”
“I can only imagine. . . . It wasn’t Mr. Hubbard,” Davis said, cutting me off.
“Who would’ve done it?”
“I have no idea.”
“Hmm.”
“I don’t think it really matters,” Davis said. “The point is that neither Mr. Hubbard nor the church has any opinion on the subject of anyone’s sexual orientation. . . .”
“Someone inserted words that were not his into literature that was propagated under his name, and that’s been corrected now?” I asked.
“Yeah, I can only assume that’s what happened,” Davis said.
After this exchange, I looked at some recent editions that the church had provided me with. On page 125 of “Dianetics,” a “sexual pervert” is defined as someone engaging in “homosexuality, lesbianism, sexual sadism, etc.” Apparently, the bigot’s handiwork was not fully excised.


Kevennykseksi lainaus Tom Cruisen reaktiosta kaappivitsiin.

Tommy Davis, at Cruise’s request, was allowed to erect a tent on the set of Spielberg’s “War of the Worlds,” where Scientology materials were distributed. That raised eyebrows in Hollywood. Haggis says that when he appeared on the set Spielberg pulled him aside. “It’s really remarkable to me that I’ve met all these Scientologists, and they seem like the nicest people,” Spielberg said. Haggis replied, “Yeah, we keep all the evil ones in a closet.” (Spielberg’s publicist says that Spielberg doesn’t recall the conversation.)

A few days later, Haggis says, he was summoned to the Celebrity Centre, where officials told him that Cruise was very upset. “It was a joke,” Haggis explained. Davis offers a different account. He says that Cruise mentioned the incident to him only “in passing,” but that he himself found the remark offensive. He confronted Haggis, who apologized profusely, asking that his contrition be relayed to “anyone who might have been offended.”

Näin artikkelista puhutaan Today Showssa.Kiitos vinkeistä T. Myllyniemelle, A. Kuittiselle ja Anonyymille.

Ai niin. Tietääkö kukaan missä David Miscavigen vaimo Shelly Miscavige luuraa? Shelly "katosi" sen jälkeen kun hän oli muuttanut organisaation rakennetta ilman Davidin hyväksyntää.

4 comments:

RR said...

Jos jossain maissa voi alkoholisteja ja huumeiden käyttäjiä laittaa pakkohoitoon, niin onnistuisiko se, että skinetologakirkon hajottaminen ja jäsenet pääsevät/joutuvat pakkohoitoon?

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Tai entiset Jehovan Rotistajat?

Per se Police said...

onpa hölmöä, että te täällä suomessa käsittelette skientologeja.. Skeptikon ajatus on lyhyt ja käsi pitkä!

Paholaisen Asianajaja said...

Ajatuksen koolla ei ole väliä vaan sillä miten sitä käyttää.