5.11.07

Ei verta, olen Jehovan todistaja

Emma Gough, 22-vuotta, menehtyi synnytyksen jälkeen kieltäydyttyään ottamasta vastaan verensiirtoa. Perhe ei pakottanut Emmaa ottamaan vastaan verta. Gough oli Jehovan todistaja. Potilaalla on britanniassa täysi oikeus kieltäytyä hoidosta vetoamalla uskontoon. Samoin lääkäreiden uskonto alkaa vaikuttamaan siihen mitä hoitoa tai pillereitä hän suostuu antamaan potilaalle, vai suostuuko hän ottamaan vastaanotolle vastakkaisen sukupuolen edustajaa.

Goughin tapaus ei ollut ensimmäinen eikä varmasti myöskään viimeinen. Jehovan todistajilla on Britanniassa nykyään sairaalayhteyskomiteoita. Nämä komiteat neuvovat verettömien hoitojen antamisessa. Suomessa voi täyttää Hoitotahto-nimisen kortin, jonka avulla voi ilmaista kieltäytyvänsä tietyistä hoidoista.

Ehkä tämä tuorein tapaus saa aikaan muutoksia Jehovan todistajien dogmiin. Toisaalta, sille ei ole tarvetta. Jehovan todistaja voi ottaa verta, kunhan sen jälkeen ilmoittaa katuvansa tätä syntiä. Näin todistaja säästyy seurakunnasta erottamiselta. Elinsiirrot eivät ole enää kiellettyjä todistajien opeissa.

No comments: