10.11.07

Sylvia Brownen haastattelu

Guardianin Jon Ronson päätti lähteä mukaan eräälle Sylvia-risteilylle. Sylvia Browne ei enää anna helposti haastatteluja toimittajille. Syy on selvä. Hän on tehnyt niin monta räikeää mokaa "kyvyllää." Tunnetuimmat tapaukset ovat mm. nämä:

- Kuusi vuotias Opal Jo Jennings katosi. Sylvia kertoo äidille, että tämän tytär on kaapattu ja myyty orjaksi Japaniin. Sylvia kykenee kertomaan jopa japanilaisen kaupungin nimen. Opalin ruumis löydetään Teksasista. Opal oli todennäköisesti tapettu samana päivänä kun hänet oli kaapattu.

- 11 vuotias Shawn Hornbeck ajeli polkupyörällään. Hän katosi. Neljä kuukautta etsimistä. Lopulta vanhemmat menevät Sylvian luo. Sylvia kertoo heille, että Shawn on kuollut ja kuvailee kuinka hänen haudattu. Neljä vuotta myöhemmin Shawn löydetään. Hengissä.

- Vuonna 2002 Holly Krewsonin vanhemmat menivät Sylvian puheille. Holly katosi 1995. Sylvia sai tietoa henkimaailmasta: Holly on strippari eräässä yökerhossa Hollywoodissa. Hollyn äiti lensi välittömästi Los Angelesiin ja alkoi käydä läpi yökerhoja. Holly ruumis oli ollut kokoajan tunnistamattomana San Diegossa.

Nämä ja muut tapaukset osoittavat ettei Sylvian tarjoama tieto ole arvauksia kummenpi keino saada tietoa. Mutta Ronson halusi nähdä miten seuraajat suhtautuvat Sylviaan, ja jos mahdollista, saada edes lyhyt haastattelu itse meediolta. Hän onnistui siinä.

Mutta ensin hän kuvailee miten Sylvia jakoi neuvoja risteilyllään. Joka ilta he kokoontuivat saliin, jossa kysymysvuorot jaettiin sattumanvaraisesti. Sylvialle esitetään lyhyitä kysymyksiä, joihin hän antaa lyhyitä vastauksia. Sylvia kuvailee erään naisen tytärtä ongelmatapaukseksi, itsepäiseksi, itsekkääksi, narsistiseksi, ja neuvoo välttämään häntä. Kaikki tuo ilman mitään tietoa siitä mistä oikein oli kyse, sillä esitetty kysymys oli: "Minulla on raskas suhde tyttäreni kanssa. Ja haluaisin tietää..."

Kyllä, Sylvia keskeytti kysymyksen ja alkoi latelemaan neuvoa.

Ja ihmiset maksavat tuhansia euroja tällaisesta tiedosta. Sylvian kaltaiset ihmiset ovat myös antaneet yhtä luotettavaa tietoa Madeleine McCannin tapauksessa. Poliisit ovat peräti kuunnelleet joitain vinkkejä ja neuvoja.

No comments: