11.7.08

The Creator Within

The Creator Within: A theory of universal, spontaneus creativity

Kirjoittanut Tauno Laine. Painanut Helsinki University Printing House, 1994. Löysin tämän ohuen kirjan kirjaston "Ole hyvä ja vie nämä pois"-pinosta, siitä sisäänkäynnin vierestä. Olin nähnyt opuksen kerran aikaisemmin Töölön kirjastossa. Ja nyt sain sen ihan ilmaiseksi.

Kirjan tarina on samalla Laineen tarina. Laine lukaisi Lajien synnyn 16 vuotiaana. Syvästi uskonnollisena nuorena miehenä - olihan hän nähnyt ja kuullut itse Jeesuksen puhuvan hänelle kodin takapihalla - kirjan sanoma teki häneen suuren vaikutuksen. Lajien synty laukaisi hänessä syvän älyllisen ja tunteellisen kriisin. Kirja oli ristiriidassa Raamatun Genesiksen kanssa. Laine vannoi etsivänsä ratkaisun ristiriidalle. 65 vuotta hän luki kirjoja. Tuhannet opukset kertyivät omaan kirjastoon. Hän otti selville evoluutioon liittyvät ongelmat. Darwinin kirja oli täynnä itseään toistavaa filosofiaa ja spekulaatiota. Darwinistinen tiede oli kuulemma epäonnistunut. Tiesittekö, että sellaiset nuoret miehet kuin Gould ja Eldredge olivat onnistuneet kumoamaan synteettisen evoluutioteorian? Etsinnän aikana hänelle valkeni miten jäljelle jäänyt evoluutioteoria voitiin yhdistää jumalaiseen sanomaan. Laine kirjoittaakin; "I have created a new paradigm in evolutionary thinking."

Miksi suomalainen mies kirjoittaa englanniksi? Siksi, että hän muutti Yhdysvaltoihin perheensä kanssa. Siellä hän koki saavansa ajattelun vapautta (Suomen evlut.kirkko kun ei nähnyt ristiriitaa evoluution ja uskon välillä). Samalla Laine pääsi tutustumaan uusiin anti-evoluutiokirjoihin.

Elämänsä jälkipuoliskolla Laine päätti kirjoittaa kirjan tieteellisestä päätelmästään.

Sinällään hämmästyttävää, että Laine ei koskaan pääse loppuun kirjassaan. Hän lupasi ratkaisseensa evoluution ja Genesiksen ristiriidan. DNA:ssa on koodia. Mieli luo koodia. Mielellä on intuitio ja kyky kokea. Joten DNA:n koodi on mielen tulosta. Lähimmäksi ahaa-hetkeä päästään silloin, kun Laine kuvailee mistä ja milloin tämä "ratkaisu" tuli. Hän teki vanhana miehenä töitä puutarhassa ja katseli kukkaa jonka hänen vaimonsa oli joskus tuonut Hawaiijilta. Laine alkoi jutella kukalle. Monologin aikana hän sanoi jotain tärkeää:

"You have a creator in your each and every cell. You have a creator within you."

Suddenly I stopped and thoughts began to rush in my mind. The creator within! That is the answer. In each and every cell, in each and every elementary particle, in every atom, in the heart of every living organism, there is a creator within."


Laine yhdistää kvanttimekaniikkaa siihen miten kemialliset muutokset tapahtuvat. Olivathan kemialliset reaktiot säännönmukaisia, eivätkä sattumanvaraisia.

"There is no Darwinian missing links. There is no gradualistic sliding from apes to man. Man was man to begin with. This was a turning point in my life. Yes, it was an end for my search. Man is a creation of God, not from the dust of the earth in Eden, by the word of God, but by an immanent God when Kairos, the right time, arrives, as a flower will bloom, when the right time arrives.


Aivan. Ratkaisu onkin siinä, että evoluutio toimii solujen sisällä olevan jumaltietoisuuden kautta. Ja Jeesus on meidän Herra, muistakaa rukoilla. Näin Laine päättää tieteellisen hakumatkansa, joka kesti 65 vuotta.

Ei siis mikään ihme, että miehen nimi ja mullistava paradigma on vaipunut unholaan.

No comments: