27.7.08

Temppu vs Demoni

Kun taikuri tekee hämmästyttävän tempun, joka saa yleisön haukkomaan henkeä, niin temppu on menestys kaikilla mittareilla. Kun illusionisti kävelee veden päällä, ajetaan läpi seinästä, tai repii naisen kahtia, niin fani joutuu miettimään pitkään miten temppu oikein tehtiin.

Kuitenkin jostain löytyy joku, jonka mielestä taikurilla on pakko olla oikeasti yliluonnollsia voimia. Ja näitä juttuja joita ei saisi lukea ilman viinaa.

Tuollainen ajattelu on ärsyttävintä sen takia, että mikään selitys ei voi antaa vastausta. Criss Angel on juuri sopiva esimerkki. Jos hänellä olisi yliluonnollisia kykyjä, niin hän peittelee ne taikatemppujen vaatimien peitteiden taakse. Eli Angel käyttäisi deminisia voimiaan, mutta teeskentelee olevansa tavallinen taikuri. Peitetarinaa vahvistetaan toteamalla, että "Teen vain temppuja ja illuusioita."

Otetaan vaikkapa lasin läpi käveleminen. Angel määrää kaksi tyyppiä pitämään valkoista paperia kiinni lasissa. Kop Kop. Lasi on vielä paperin takana. Criss menee huoneeseen, toiselle puolelle. Ensin vain sormi työntyy läpi paperista. Sitten Angel levittää reikää. Ja lopulta pujahtaa läpi paperista. Siis paperista, ei lasista.Mutta tietenkin tähän on vastaus: Criss käyttää joskus temppuja, mutta joskus demoni lainaa hänelle voimia. Eli mikään selitys ei riitä vakuuttamaan. Aina löytyy temppuja ja illuusioita joiden salaisuus ei selviä kuin pienelle sisäpiirille, jonka vastuulla on tienata rahaa ja viihdyttää yleisöä. On kuitenkin melko varmaa olettaa, että levitaatiossa ei oikeasti luoda antigravitaatiota, vaan jossain menee kaapeli. Tai kun nainen revitään kahtia, ja yläosa lähtee ryömimään karkuun, niin videota on editoitu ja yleisö on näyttelijöitä.

Jos jollakin olisi oikeasti demonisia voimia, niin nykyiset illuusiot jäisivät niiden varjoon.

Toistaiseksi ei ole tehty sellaista lasin läpi kävelyä, jota ei jotenkin peitettäisi piiloon. Tai autoa kadoteta teleportaation avulla, vaan kuvakulmakikkailulla.

Saan parhaat kiksit taikatempuista juuri siinä vaiheessa, kun alan miettimään miten taika on luotu. Se ei vähennä yleisön kokemaa viihdearvoa. Varsinkin kun esiintyjä osaa ottaa yleisönsä.

No comments: