22.7.08

Verta pakkiin!

Sain taas vaihteeksi Jehovan todistajien propagandaa. Spritismistä varoittelun seassa oli myös jotain asialliasta. Herätkää!-lehden lopussa on vakio-osuus nimeltään Tarkkailemme maailmaa. Melkein aina siinä kerrotaan verensiirron vaaroista:

"Varastoidun veren siirroista saattaa useimmille potilaille olla enemmän haittaa kuin hyötyä", sanotaan Durhamissa Pohjois-Carolinassa Yhdysvalloissa sijaitsevan Duken yliopistollisen sairaalaan raportissa. Tutkimuksessa on havaittu, että verensiirron saaneiden potilaiden joukossa "sydäninfarktin, sydämen vajaatoiminnan ja aivohalvauksen ilmaantuvuus on ja jopa kuolleisuus ovat suurempia" kuin potilailla, jotka eivät ole saaneet verta."


Syynä on typpioksidin hajoaminen, joka taas vaikuttaa verisuonten aukipysymiseen. Mitä vanhempaa verta, sitä heikompi hapenkuljetuskyky. Verensiirron riskit ovat tiedossa. Kaksi viikkoa vanha veri voi olla kuolettavan vaarallista potilaille. Mitä vanhempaa verta sairaalassa käytetään, sitä korkeampi kuolleisuus. Nykyään käytetään jopa 42 päivää vanhaa verta. Suomessa voidaan käyttää jopa 35 päivää vanhoja punasoluja. Tulehdukset ja muut komplikaatiot yleistyvät heikon veren seurauksena. Yhä useampi tutkimus on osoittanut, että kaikissa leikkauksissa kannattaisi välttää verensiirtoa, jos se vaan on mitenkään mahdollista:

For almost 9000 patients who had heart surgery in the UK between 1996 and 2003, receiving a red cell transfusion was associated with three times the risk of dying in the following year and an almost sixfold risk of dying within 30 days of surgery compared with not receiving one. Transfusions were also associated with more infections and higher incidences of stroke, heart attack and kidney failure - complications usually linked to a lack of oxygen in body tissues (Circulation, vol 116, p 2544).


Uudet kirurgiset toimenpiteet pyrkivät minimoimaan tarvittavan veren määrää. Ennen leikkausta voidaan ottaa talteen potilaan verta, joka palautetaan leikkauksen jälkeen. Leikkauksen aikana potilaaseen pumpataan suolaliuosta.

Verensiirron vastustaminen on niitä harvoja asioita joissa olen melkein täysillä mukana Jehovan todistajien puolella. Vaikka jotkut JT:t ovatkin hylänneet tai hylkäämässä verikammon. Verensiirtoja pitäisi tehdä mahdollisimman vähän, ja kun verta käytetään sen pitäisi olla mahdollisimman tuoretta.

3 comments:

Anonymous said...

Eikös nykyään ole jo keksitty synteettistä "tekoverta" joka säilyykin pitempään? (näin luin tieteen kuvalehdestä, siinä kyllä taidettiin mainita haittapuoliakin)

Anonymous said...

Pitänee paikkansa, että verensiirto ei ole niin turvallinen toimenpide, kuin mitä aiemmin on annettu ymmärtää. Joskus se kuitenkin pelastaa hengen. Mieleen tulevat Jehovan todistajien lapset, joilta vanhemmat kieltävät verensiirron. Mielestäni uskonnon nimissä ei alle 18-vuotiaalle saisi tehdä mitään, millä on pysyviä vaikutuksia. Tosin rajanveto on hankalaa. Entä esimerkiksi poikien ympärileikkaus?

Anonymous said...

Linkit eivät mene Jehovantodistajien virallisille sivuille.Viralliset sivut ovat tässä:
http://www.jehovantodistajat.fi/fi/index.html