15.7.08

Ehtoollisleipä vs PZ

Pharyngula-blogi on ollut vilkas paikka viikon aikana. PZ Myers kirjoitti blogissaan, että olisi valmis häpäisemään ehtoollisleipiä, kunhan joku lähettäisi niitä hänelle.

I have an idea. Can anyone out there score me some consecrated communion wafers? There's no way I can personally get them — my local churches have stakes prepared for me, I'm sure — but if any of you would be willing to do what it takes to get me some, or even one, and mail it to me, I'll show you sacrilege, gladly, and with much fanfare. I won't be tempted to hold it hostage (no, not even if I have a choice between returning the Eucharist and watching Bill Donohue kick the pope in the balls, which would apparently be a more humane act than desecrating a goddamned cracker), but will instead treat it with profound disrespect and heinous cracker abuse, all photographed and presented here on the web. I shall do so joyfully and with laughter in my heart. If you can smuggle some out from under the armed guards and grim nuns hovering over your local communion ceremony, just write to me and I'll send you my home address.


Jopa uutisiin asti levinnyt kohu mainitsee PZ Myersin nimeltä. Katolinen etujärjestö Catholic League (joka ei oikeasti edusta katolilaisuutta, jos rivijäseniä kuunnellaan) raivoaa Myersia kohtaan. Katoliset keskustelupalstat kauhistelevat miehen vihaa. Myersin erottamista vaaditaan useissa blogeissa. Hän on saanut jopa tappouhkauksia. Joissain viesteissä häntä haukutaan juutalaiseksi. Voisi kuvitella, että Myers on pyytämässä paavin päätä vadille.

Kaiken hässäkän keskellä ei kovin moni tunnu enää muistavan miksi Myers edes kirjoitti ehtoollisleivästä. Aihe ei noussut pinnalle vain päähänpistosta tai kroonisesta halusta solvata uskovaisia (ainakin luulen niin).

Webster Cook osallistui jumalanpalvelukseen. Hän meni ehtoolliselle, otti ehtoollisleivän suuhunsa ja meni takaisin istumaan. Ensin siitä piti tosin vääntää kättä, kirjaimellisesti. Webster halusi näyttää ehtoollisleipää ystävälleen, joka oli kiinnostunut katolisesta uskosta. Webster laittoi ehtoollisleivän talteen muovipussiin. Alttarilla tapahtunut käden vääntö sai hänet tekemään sen päätöksen.

Iltalehden oudoissa uutisissa tehdään sopiva yhteenveto:

Tappavan hauskaa

Floridalainen yliopisto-opiskelija Webster Cook päätti hassutella ja esitti syövänsä katolisessa messussa ehtoollisleivän, mutta veikin sen mukanaan taskussa. Kun hirmuteko paljastui, kiivaat uskonmiehet ja -naiset ympäri maailmaa raivostuivat Cookille, jolle nyt sataa jatkuvasti tappouhkauksia. Lisäksi uskonnolliset järjestöt vaativat, että Cook on erotettava yliopistostaan.


Webster sai tappouhkauksia. Yliopiston kirkko vaati opiskelijan erottamista. Pappi on verrannut ehtoollisleivän talteenottamista kidnappaukseksi. Joku oli uhkaillut murtautuvansa opiskelijan huoneeseen, jotta Jeesus saataisiin pelastettua. Onneksi Webster päätti, että oma elämä on tärkeämpää kuin leivän säilyttäminen pussissa. Hän palautti Jeesus Kristuksen (suom. tavallinen leipä) seurakunnalle. Ai niin, jos et tiennyt: Katolisen opin mukaan ehtoollisleipä muuttuu Jeesukseksi. Liberaalin tulkinan mukaan leipä vain toimii symbolina Jeesuksesta, mutta hardcore katolisen mielestä se on ihan oikeasti jonkun ruumis, mutta se ei ehkä näytä siltä. Transsubstantiaatio on hankala juttu.

Kun uutinen ehtoollisleipävarkauden aiheuttamista reaktoista levisi, niin Myers päätti blogata. Syynä oli Websterin saamat viestit katolisilta. Myers ei voinut käsittää miksi tavallisen leivän - jonka rakenne voidaan tarkistaa siunaamisen jälkeen empiirisin keinoin - haltuunotto voi tuottaa näin suurta raivoa.

Joidenkin pitäisi miettiä tarkemmin, että mitä Myers oikein vihaa. Onko se katolinen usko vai mahdollisesti katolisten reaktio ehtoollisleivän kohtaloon?

Vielä pieni lisäys. Myersin täytyi tietää minkälaiset reaktiot hänen tekemä leipähaaste aiheuttaisi tietyissä piireissä. Ehkä hän toivoikin sitä.

1 comment:

Anonymous said...

Koskettavaa kuinka (katoliset?) kommentoijat syyttävät Myersiä vihan lietsonnasta kun tämä on ilmoittanut olevansa valmis kohtelemaan vehnästrä ja suolasta koostuvaa leivonnaista epäkunnioittavasti.

Samaan aikaan kun uskonveljet ja -sisaret lähettelävät tappouhkauksia.