24.4.09

Wannabe kolibreja Afrikassa

Voimme todistaa kuinka tiettyjen lintujen lentotapa kehittyy ja sopeutuu. Afrikkalaiset aurinkolinnut ovat pitkään käyttäneet tupakkapuiden kukinnoista saatavaa mettä. Näiden aurinkolintujen lentotapa on muuttumassa kolibrien lentotapaa matkivaksi. Kolibrit ovat rajoittuneet Amerikkojen mantereille. Nyt samanlaista leijailua on nähtävissä Afrikassa, aivan toisilla lintujaleilla. Sopeutumisen aiheuttaa muualta tuotu puulajike. Eteläamerikkalaisen tupakkapuun kukat ovat putkimaisia. Etelä-Amerikassa pölyttäminen on kolibrien vastuulla. Afrikassa ja Euroopassa olevat putkimaiset kukat ovat yleensä oksan varrella, jotta lintu voi istua juodessaan mettä. Kun oksa puuttuu, niin linnun on lennettävä paikallaan. Tupakkapuiden kannattaa suosia paikallaan lentäviä lintuja. Aurinkolintujen pölyttämät puut tuottavat kolme kertaa enemmän siemeniä. Aurinkolintujen on tiedetty lentävän paikallaan, mutta vasta nyt niiden on nähty ottavan suurimman osan talviravinnostaan tupakkapuista. Ennen linnut muuttivat pois talveksi. Nyt ne pysyvät paikallaan.

Havainto antaa mahdollisia vastauksia siihen miksi kolibreja on vain Amerikassa. Amerikan historiassa oli joskus monta eri lintulajia, jotka kilpailivat nektarista. Näin paikallaan lentämiselle olisi suurin valintapaine, sillä se toisi suurimman edun kilpailijoihin nähden. Jos taas vanhassa maailmassa oli vähemmän pölyttäjiä, niin kukat houkuttelisivat lintuja. Tällöin kasvit kilpailisivat linnuista, ja kukintoihin ilmestyisi tukioksia.

Tutkijat haluavat tietää käyttävätkö aurinkolinnut myös kesäisin tuota rankempaa lentotapaa. Poikasten kasvattaminen voi viedä enemmän energiaa kuin tupakkapuiden kukkiin kannattaa sijoittaa.

New Scientist

No comments: