14.4.09

Isot Lääketehtaat veivät voiton

Vaihtoehtohoitoja pohtinut työryhmä sai paperinsa kasaan. He antoivat selonteon ministeri Paula Risikolle. Työryhmän suosituksiin kuuluu pari kovaa rajoitusta, jotka saivat luontaisalan kuohumaan. Mielenterveyspotilaat, kehitysvammaiset, raskaana olevat, syöpäpotilaat, diabeetikot ja elinsiirron saaneet saisivat nauttia luontaishoidoista vain yhteistyössä lääkärin kanssa.

Lisäksi vaaditaan tarkempaa määrittelyä siitä mikä on luontaishoito (eihän kukaan selväpäinen ihminen ole vaatimassa korvakynttilöitä mukaan terveydenhoitoon?). Vaihtoehtojen valvonta ja markkinointi pitäisi olla jonkinlaisen syynin alaisena. Ja lopuksi erinäisten terapeuttien vapaaehtoinen rekisteröinti.

Valvontaa ja rajoituksia, oh my. Ei enää enkeliterapiaa syöpäpotilaille? Ei enää jalkapohjan painelua kehitysvammaisille lapsille? Ei enää kristallien asettelua dementikon ympärille? Ei enää kusen juottamista skitsofreenille? Ei siis ihme, että työryhmän tuotos on kovan kritiikin kohteena. Selvimmät kritiikit kohdistetaan työryhmän rakenteeseen. Kahdestatoista jäsenestä vain kaksi tuli luontaishoitojen maailmasta. Muut edustivat dogmaattista koululääketiedettä. Missä tasapuolisuus? Ja kuinka paljon lääkefirmat ovat pumpanneet euroja työryhmän taskuihin? Kysymme vaan.

Luonnonlääketieteen keskusliitto on vaatimassa uutta työryhmää, joka laatisi luontaishoitoalalle erillislakia. Lailla varmistettaisiin, että kaikki lääkärit saisivat jonkilaisen koulutuksen vaihtoehtohoidoista. Jotta he olisivat päteviä ohjaamaan potilaita tällaisille terapeuteille.

Sekä työryhmä että Luonnonlääketieteellinen keskusliitto ovat vaatimassa lisää vaihtoehtohoitojen tutkimista. No mikä ettei! Toivon kovasti, että siitä tulee National Center for Complementary and Alternative Medicine-laitoksen kaltainen paikka. Yhdysvaltojen liittovaltion rahoittama NCCAM on tutkinut vaihtoehtohoitoja usean vuoden ajan. Keskus tutkii kaikkia hoitoja, aina dieeteistä homeopatiaan. NCCAM on ollut niin pätevä, että vaihtoehtohoitoja suosiva senaattori Tom Harkin on moittunut sen toimintaa. NCCAM ei ole todistanut tarpeeksi monen vaihtoehtohoidon olevan toimivaa hoitoa. Hyi hyi! Kaikkein karmeinta on tietenkin se, että NCCAM on testeillään osoittanut, ettei joillakin hoidoilla ole mitään tehoa. Tom Harkin oli itse laatimassa NCCAMin perustamista.

Tietenkin vaihtoehtoterapeutti voisi vieläkin antaa mitä tahansa hiplausta, kaukoenergiaa, neulojen pistelyä, kunhan hommaa valvotaan. Tavalliset kansalaiset olisivat täysin vapaita valitsemaan sen "luonnollisen, täysin turvallisen ja perinteisen" parantumisprosessin. Eli jos Irma välttämättä haluaa hoitaa päänsärkyä korvien akupisteitä painelemalla, ja vielä maksaa siitä, niin se on sallittua.

Työryhmä on työnsä tehnyt, mutta peruspalveluministeri voi vielä päättä vaikka mitä.

No comments: