27.5.10

Kulttuuriministeri Wallin, WTF?

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa mainitaan, että tekijänoikeusrikkomuksiin aletaan suhtautua vakavana asiana. Nettipiratismin vastainen toiminta alkaa kehittyä Suomessa. Tiedotteen alkupuolella on lupaavalta kuulostavaa puhetta:

Nettipiratismin laajuutta koskevat tuoreet tiedot ovat kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin mukaan hälyttäviä. – Tiedot osoittavat, että sähköisen luovien sisältöjen kaupankäynnin edellytykset Suomessa eivät ole kunnossa. Luvaton luovien sisältöjen nettilevitys nakertaa kulttuurin taloudellista perustaa ja vaarantaa koko kulttuurin ja luovien sisältöjen tuotannon, Wallin sanoo.

Vuonna 2008 käynnistettyjen toimialakeskustelujen tuloksena käynnissä ovat toimenpiteet sisältöjen sähköisen kaupan edistämiseksi ja luvattoman verkkojakelun vähentämiseksi.


Tässä kohtaa ministeri Wallin on aivan oikeassa. Elokuvien ja televisiosarjojen eBisness on persiistä täällä Suomessa. Onneksi jotkut firmat ovat pyrkimässä markkinoille ilman teleoperaattoreiden (Elisa Viihde, jne) välistävetoa. ZombieRoom.net testasi Suomalaiset VOD:t, eli video-on-demand palvelut. Suppea valikoima, korkeat hinnat ja muut nörttien kauhut varmistavat ettei vakioasiakkaita kerry vielä kovin paljon. Kuka kerkiää tekemään ekana suomalaisen version ruotsalaisten Voddlerista?

Mutta elokuvien nettikauppa sikseen. Wallinin avustaja on antanut kulttuuriministerille muistion

Toisena toimena luvattoman lataamisen vähentämiseksi on valmisteltu lainsäädännön muutosta, jolla mahdollistetaan kohdennettujen ilmoitusten lähettäminen sellaisiin kotitalouksiin, joiden teleliittymää on havaittu käytettävän tekijänoikeuksia loukkaavaan toimintaan, jatkaa ministeri Wallin.

Kohdennetut ilmoitukset suoraan kotitalouksille ovat Wallinin mukaan poliisitutkintaa ja tuomioistuinmenettelyä huomattavasti pehmeämpi keino. - Tällaiset ilmoitukset antavat sisältöjen luvattomaan verkkolevitykseen osallistujille mahdollisuuden lopettaa toiminta ilman oikeudellisia seuraamuksia, hän sanoo.


Kysymys: Mitä valvontamenetelmää Wallin ehdottaa? Tuskin sellaista jossa surffaaja itse ilmoittaa mitä materiaalia hän lataa netistä. Ei kai vaan sellaista valvontaa, jossa nettiliittymää tarjoava firma tarkkailee tietoliikennettä ja ilmoittaa laittomista latauksista viranomaisille?

Ei kai siinä mitään, Stefan. En minä yksityisyydellä mitään olisi tehnytkään.Toinen kysymys: Mitä noissa "kohdennetuissa ilmoituksissa" lukisi? Suunnitteleeko kulttuuriministeri Wallin samanlaista rohkeaa kampanjaa kuin Tanskassa tehtiin? Käytin adjektiivia "rohkea" sen takia, että politiikassa sillä on aivan oma merkityksensä, joten toivon Wallinin tai vastaavan äänien varassa elävän ihmisen tietävän mitä tekee.

"Ministers will generally accept proposals which contain the words simple, quick, popular and cheap.

"Ministers will generally throw out proposals which contain the words complicated, lengthy, expensive and controversial.

"Above all, if you wish to describe a proposal in a way that guarantees that a Minister will reject it, describe it as courageous."


Sir Humphrey Appleby, Yes, Minister.

No comments: