19.5.10

Meno yltyy Criticassa

Kari Tikkanen on vastannut Pekka Reinikaiselle Critican sivulla. Tikkanen on perehtynyt materiaaleihin Reinikaista paremmin, sillä Pekka kommentoi erään kirjan sisältöä näin:

Tikkanen puhuu "satunnaisesti valitusta universuminäytteestä". Äärettömästä määrästä erilaisia luonnonvakioita sisältävistä universumeista ei ole tieteellistä näyttöä. Maapallo saattaa olla ainoa elämälle suotuisa planeetta universumissa. Todennäköisyyslaskelma on Ward ja Brownlee'n kirjassa 'Rare Earth' [2].
Johon Tikkanen vastaa:

MITÄ WARD JA BROWNLEE TODELLA SANOIVAT KIRJASSAAN 'RARE EARTH' ?

Reinikainen todisteli: "Maapallo saattaa olla ainoa elämälle suotuisa planeetta universumissa. Todennäköisyyslaskelma on Ward ja Brownlee'n kirjassa 'RareEarth'[2]." Mutta tuo on väärä todistus. Sillä he sanovat jo johdannossa sivulla xiv:

"Me emme sano että elämä on harvinaista - ainoastaan että eläinelämä on. Me uskomme että elämä mikrobien muodossa tai niiden vastineina on hyvin yleistä universumissa, ehkä yleisempää kuin jopa Drake ja Sagan kuvittelivat. Kuitenkin monimutkainen elämä - eläimet ja korkeammat kasvit - on todennäköisemmin harvinaisempaa kuin oletettu."[11] Ja s. 84:"Näiden löytöjen seuraus on että koska mikrobiologinen elämä voi elää ja ehkä syntyä äärimmäisissä ympäristöissä, se saattaa olla laajalle levinnyt universumissa - jopa oman aurinkokuntamme muilla planeetoilla."[11]

Ja s. xxiv he kysyivät ääneen josko Maa on eläiminen on ainutlaatuinen "tässä galaksissa tai jopa näkyvässä universumissa", eivätkä siis puhuneet koko universumin puolesta. Kunnon laskelmistakaan ei voi puhua. Yksi kaava, johon he eivät edes sijoittaneet mitään koska tekijät ovat vielä tuntemattomia.Toivottavasti Pekka kerkiää vastaamaan ennen kesälaitumille karkaamista.

2 comments:

Anonymous said...

vastaakohan reinikainen ollenkaan

"Ei se ole loputon tältä osin, minulle on sanottu=luvattu että 3.vastine eli minun vastaukseni tuohon tulee olemaan viimeinen tässä artikkelisarjassa." -Mr.K.A.T.


http://keskustelu.skepsis.fi/html/KeskusteluViesti.asp?ViestiID=301394

Anonymous said...

Luulen että Reinikainen ei ole tavannut tuota referoimaansa kirjaa, vaan "privilidged planet" -kirjaa. Kirjahyllynsä kuvaus voisi vahvistaa tätä epäilystä.